Lad os få det gængse ad vejen fra start af. Prissætningen i år er på 28.000 kroner for et 65 tommer fjernsyn - som er det vi tester, 55 tommer kan fås til 20.000, og for 75 tommer skal du af med 40.000. Med i prisen får man 10 års garanti mod fastbrænding - lidt mærkværdigt gælder det dog ikke for 8K-modellerne, men køber man et 90R, så er man godt dækket ind. Det lyder måske som småtterier, men det betyder en del for den mere forsigtige forbruger.
Igen rammer Samsung plet med en tynd skærmkant, og det er fantastisk for brugeroplevelsen. Det lyder banalt, men den ekstremt tynde ramme gør faktisk meget for den subjektive opfattelse af billedet, og om end at mit eget fjernsyn også er 65 tommer, så føles dette større.
Al kabelrod er henført til en enkelt boks, og der løber så et enkelt kabel til fjernsynet, Samsung kalder det "invisible connection", men usynlig er den ikke, det er dog stadig imponerende hvor tyndt et kabel man kan slippe afsted med. Opsætningen er i øvrigt ganske enkel, eksempelvis genkendes konsoller automatisk.
Åres marketingshøjdepunkter er Direct Full Array 16X, som er Samsungs nyeste generation af baggrundsbelysning. Laget af nanometer store partikler (Quantum Dots) skal have noget baggrundslys, og det sørger hver zone af belysning for. Jo dyrere fjernsynet, jo flere og bedre zoner følger der med, hvor 16X er den mest avancerede model. Vores umiddelbare bud er at det dog er det samme som Samsungs tidligere benævnte Full Array Backlight - og det er mærkværdigt at man ikke nævner noget så fundamentalt som det reelle antal af zoner. Der er dog også god kontrol over tingene, og især sortniveauet samt gråkontraster og nuanceringer har været ret imponerende igennem testperioden.
Vi observerede umiddelbart ikke nogen former for oplysning bag objekter på sort baggrund som ellers har været et problem på nogle selv præmiumfjernsyn med QLED, intet lys der vandrer til et sted det ikke skal være. Ganske imponerende.
Quantum Processor 4K tilpasser åbenbart også lyden til forholdene i rummet, hvilket er ret imponerende, da der ingen former for kalibrering eller rumkorrektion er med i kassen. Det de reelt set mener er at en avanceret algoritme, hvis man vil, laver equalizing på lyden, således at tale og sang eksempelvis fremstår mere klart. Den store nyhed er reelt at denne billedeprocessor tidligere kun har eksisteret på 8K-modellerne, og der er ingen tvivl om at især dens evne til at opskalere er bemærkelsesværdig.
Ultra Viewing Angle kommer i form af et ekstra lag i selve panelet, dette minimerer genskin - og det gør det fantastisk godt. Et løst bud vil være omkring 170 graders synsvinkel, men uanset hvad, så er det virkeligt godt gået. Der synes også at være absolut minimal "light bleeding", på trods af at at det er et QLED, og sortniveauet er enormt imponerende.
HDR10+ og også HLG HDR-format understøttes. Der er flere hardwareproducenter der laver TV der understøtter dette, men hvad indhold angår skal man primært kigge imod Warner Brothers.
HDR10+ understøtter teoretisk billed-til-billed lysinformation, hvor langt de fleste HDR-titler har samme lysprofil igennem hele filmen. Herudover er det også gratis, der er ingen licensbetaling (Det er Samsung der har opfundet det), men måske også derfor har Samsung nægtet at betale for en Dolby-licens, og der er således ingen Dolby Vision HDR på fjernsynet. Antallet af titler er dog begrænset, og vi nåede desværre ikke at få fat i Bohemian Rhapsody og Robin Hood i tide før TV'et skulle tilbage. Med Robin Hood kan det vist også være det samme...
Grundet det høje lysniveau understøttes HDR2000, og strømforbruget kan i værste tilfælde ramme 300watt ifølge specifikationerne, men imponerende er det.
Højttalersystemet er 4.2 - det er ok, men på intet måde noget der imponerer, men så igen, det tror jeg ikke er fysisk muligt. Skærmen er ekstremt tynd, men vi vil nok ikke anbefale en vægmontering. Over 42kg vejer det, og det er endda uden foden der tilføjer intet mindre end 10kg.
Lysniveauet er som altid imponerende med et QLED, her præsenteres 2000 NITS lysstyrke (det skal måske nok måles efter, 1500-1800 er nok mere realistisk), og selv opstillet på vores kontor badet i stærke, kolde, hårde lysstofrør, så er der vanvittigt meget smæk på lyset. Puha, det kan ikke anbefales bare at skrue op på maksimal styrke, særligt ikke i et normalt hjem.
Jeg er dog noget skuffet over hvor lidt reel teknisk information der direkte står på produktsiden, der skal ledes en del før der findes noget brugbart, og så har man stadig nogle ting til gode. Det kan man altså gøre bedre, Samsung.
Af fancy funktioner skal da nævnes Game Enhancer, som slår autojustering af sortniveauet fra, og også lyden påstås at blive forbedret - man kan så undre sig over hvorfor at den ikke er indstillet optimalt i forvejen. Der er FreeSync2, og om end at der er forskel på billedet i almindelig og "Gamer Mode", så er det lidt omstændigt at skifte frem og tilbage. Ja, der er forskel, men jeg er ikke sikker på om man ville lægge mærke til det hvis man ikke var bevidst om det. Det fungerer dog virkeligt godt til især konsoller, mens at PC-spillere nok vil bemærke en noget lavere responstid end på en monitor til gaming.
Opskaleringen foregår via noget så smart som "AI understøttet maskinlæring" - og det virker, forbløffende godt endda. Dermed ikke sagt at der ikke er en klar forskel på 4K- og 1080p-materiale, særligt når man skifter hurtigt imellem dem, men man sidder på intet tidspunkt med en almindelig Blu-Ray film og er irriteret over at det ikke er 4K. Opskaleringen er ekstremt vellykket, og særligt for dem der ser meget TV eller primært ser film og TV i HD vil det være en kæmpe fordel. Vi tog en chance med en helt almindelige DVD'er, og lad os bare sige at der er grænser for magien. Puha, man havde helt glemt hvor lavopløst den slags er. Det opskalerede billede er overraskende støjfrit, ikke perfekt, men i tilpas afstand opfatter man ikke meget.
Inspireret af "The Frame" som vi også tidligere har testet, så er der nu en Ambient Mode, hvor man kan få klokken, mønster eller sågar fotos fra både Samsung og en selv på skærmen hvis det er for kedeligt at den bare er sort og slukket. De forskellige former for foto tillader endda at man lader TV'et gå i ét med væggen (Jeg har hvide vægge i det ene rum, og askegrå dæmpeplader i det andet, så ikke synderligt store muligheder for at afprøve den reelle effekt).
Fjernbetjeningen er stadig en tand for minimalistisk til mig, jeg savner en direkte knap til indstillinger, men ideen med deres Smart Hub-system kan jeg sagtens se, og det er nok fordi at det er tænkt mere som hverdagsbrug end testøjemed. Den ligger dog godt i hånden.
Der er også rig mulighed for at integrere med sit smarte køleskab, og andet hvis det er fra Samsung, det er mit ikke, så den feature fik vi desværre ikke afprøvet.
Google Asisstant understøttes, og det samme gør Amazon Alexa. Jeg er gammel gnaven konservativ type, og ejer intet af overnævnte, men det lyder da ganske smart. Er man Samsung-fan, så er der også Bixby, Samsungs egen stemmeassistent. Til det mere streaming-orienterede, så er der også AirPlay 2.
Der er en vanvittig detaljegrad i farverne. Selv i relativt ensartede farver, så er differentieringen ekstremt imponerende, om det er Mad Max eller Planet Earth, så er farvedifferntiering og ikke mindst renheden i billedet meget imponerende. Specifikationerne siger 100% DCIP3, og det tror vi gerne på.
I forhold til bevægelser er der måske en lille smule at komme efter i forhold til andre topmodeller, men altså intet i forhold til film og spil generelt. Er man sportsfanatiker bør man måske dobbeltchecke en ekstra gang. Vi har set bedre på andre fjernsyn. Det kommer sig til udtryk i en smule billedstøj, og det hjalp umiddelbart at slå "auto" fra, hvor man så foretrækker det er vist ret individuelt. Måske auto er sat for højt fra fabrikkens side?
Farverne er ikke bare rene og dybe, de undgår at blive overdrevne, og dermed tit udvaskede i nuancerne. Det er ganske enkelt ekstremt imponerende, særligt når jeg må indrømme at jeg er fuldt tilfreds med sortniveauet.
HDR-materiale er med disse vanvittige farver og det stærke lys en åbenlys fornøjelse, men jeg finder faktisk at jeg har samme fornøjelse af almindelig Blu-Ray og ikke HDR 4K. Farvernes ægthed og det gode sortniveau kombineret med den gode opskalering gør faktisk at man er meget mindre kritisk med kildematerialet - jeg nød det hele.
Karakteren er svær. Billedkvaliteten er fantastisk. Er man stor sportsfan eller kan man ikke leve uden Dolby Vision, så skal man finde noget andet, for alle andre, så er det et TV der skal opleves inden at man blindt køber fra konkurrenterne. Én ting er dog stensikkert - den er Bedst i Test her hos Gamereactor.