Det er desværre et virvar på TV-markedet, nye modeller hvert år, næsten ens specifikationer, og reel information omkring hvad de forskellige modeller kan, og særligt ikke kan, er ofte et stort rod for mange af de der ikke er hardcore tech-entusiaster. Opgraderingerne er ofte små og til at overse, men for dem der har sidste eller forrige års QLED-fjernsyn fra Samsung, ja så er der faktisk tale om reelle opgraderinger i år.Designet og features er der ikke skåret ned på, men der er mange ændringer bag overfladen.
Men lad os starte fra en ende af; fjernsynet kommer i de sædvanlige engangskasser, og det er et af de steder hvor jeg ikke lige føler at det passer sammen med et prisskilt på 23.000 kroner. Det kan man gøre bedre. Ellers er det som sædvanligt; man skal være to personer for at løfte fjernsynet ud, montere den voldsomme centrale fod, som Samsung dog har formået at holde særdeles pæn, og så ellers op med det på TV-bordet. Jeg har mit eget TV-væghæng, men det er nu altså ikke ligefrem grimt når det står med sin stander. De over 23 kilo ser rasende godt ud, og vil passe ind i ethvert hjem.
Der kører et enkelt kabel ned til en One Connect Box, der står for alle tilslutninger, og det er altså en halvstor fætter, der afgiver godt med varme. I min optik skal den behandles som en spillekonsol, så godt med luft omkring, og gerne mulighed for luftcirkulation. Et enkelt kabel gør det også optimalt til vægophæng.
Fjernbetjeningen er fiks uden at være prangende, men til gengæld har den to helt geniale features - USB-C opladning og solceller.... Ja, du læste rigtigt, den har solceller! Det virker i øvrigt fortrinligt, og jeg venter bare på et EU-direktiv der stiller dette som krav til alle nye fjernbetjeninger fra 1. juni 2022.
Neo QLED er Samsungs marketingsord for at man nu er gået over til at bruge mini-LED, og dermed opnår en mere præcis og fin lysstyring. Der er også lidt andre ting, selve Quantum Dot-laget er tættere på dioderne, men selvom at der er tale om en klar udvikling er det ikke et kvantespring.
Hjernen i det hele er stadig Samsungs egen Quantum Processor, der denne gang har fået tilnavnet Neo - det hele skal jo passe sammen. Den udmærker sig ved at kunne opskalere 1080p-materiale ganske glimrende, om end at jeg aldrig vil kunne holde ud at se på opskaleret 720p, så kan det i det mindste lade sig gøre. Almindeligt SD 1080p-materiale, som rigtig meget TV desværre stadig er fremstår flot, og man kan ikke andet end være en smule duperet.
QN95A understøtter HDR2000, og det er absolut intet problem at se fjernsyn i fuld dagslys, om end at springene imellem de forskellige modes er ret stort, og kan medføre kortvarig blindhed hvis man ikke ændrer på dem ab fabrik, det er voldsomt meget lys der bliver lukket igennem.
En af de meget moderne ting at bruge er HDR10+ med Dynamic Tone Mapping, altså ændring i kontrast og farve i hver eneste scene. Det lyder fint i teorien, men jeg bliver personligt aldrig gode venner med det, da det ikke i min optik er godt i alle tilfælde, og skal slåes til eller fra individuelt, og det er ikke lige mig. Det virker til gengæld glimrende til spil, der i modsætning til mange film sjældent har brug for at få lysforhold ændret. Det er en feature, og man kan slå det fra hvis det er, og det er som det bør være. Hvis jeg ikke husker helt forkert er Dynamic Tone Mapping oprindeligt lavet til projektorer der ikke har verdens voldsomste lysoutput, så man kan diskutere hvorvidt at det overhovedet giver mening til et TV.
Farvegengivelsen er opgivet til 100% DCI-P3 (det er jeg så skeptisk overfor, 95% kan sagtens opnås, men over 98% er ret dyrt at lave), og skal man tro Samsung, så er det grundet deres Quantum Dot, altså et lag af nanopartikler på samme måde som et antireflektivt lag oven på panelet, dog sidder det foran LED-dioderne der står for bagbelysningen til selve panelet, og styrer bølgelængden af det lys der trænger igennem, det er effektivt set en halvleder. Dette giver kraftigere lys, og kraftigere farver. Herudover vil jeg mene at de sidste par års modeller har haft en virkelig god betragtningsvinkel fra siderne, i år er det blevet endnu bedre.
Jeg er i øvrigt enig med Samsungs selvros af deres antireflektionslag - det er ret godt, tag det fra en der har vindue direkte foran TV'et med direkte sollys.
For gamere er det udover farvegengivelsen vigtigt at notere sig at der er tale om 120Hz 4K native med HDMI 2.1, VRR, ALLM og FreeSync Premium Pro. Det fungerer virkelig godt. Men billedkvaliteten er ikke det samme, lavere inputlag koster på billedkvaliteten, men jeg havde vel heller ikke forventet andet. Det er vigtigt at notere sig at det her er en af de eneste modeller hvor alle HDMI-indgange er 2.1. Mange af 2021-modellerne har kun en HDMI-indgang der er 2.1, resten er 2.0.
Opsætningen, inklusiv tilslutning af spillekonsoller, går i øvrigt som en leg. Det er nemt, alt kan styres med en telefon, Samsung eller ej, og det er en fantastisk, legende let, og bekvemmeligt på højt niveau. Har man en Samsung-telefon er der også ekstra features, og jeg er ret vild med deres SmartThings-system, men man overlever nu nok uden. Jeg forstår dog ikke helt hvorfor at der er en "Movie Mode" når man også har "Filmmaker Mode". Hvis man vil have farvekorrekthed bør man holde sig til disse to, men i en lys stue med direkte sollys, så er "Standard" altså også fint, og jeg ved ikke hvem der ser "Dynamisk", det er forfærdeligt på alle måder, men sikkert fint i en butik. Der bruges stadig Tizen TV, og det er nemt og enkelt at bruge, og det er stadig mit favoritinterface på SmartTV.
Lyden på TV er notorisk dårlig, og selvom at jeg ikke har de store tanker til overs for Object Tracking Sound+ og andre marketingsord, så må man også kippe med flaget for et fjernsyn hvor man rent faktisk kan holde ud at se TV Avisen eller et madlavningsprogram, sågar en advokatserie uden at den store soundbar skal slåes til. Nu er Bluetooth-integration med en soundbar ikke så svært, så det er heldigvis trådløst, og Samsung lover endda at man ved at købe deres egen serie af soundbars kan kombinere soundbaren og TV'ets højttalere til at spille samtidig. Jeg tænker umiddelbart at de er tunet forskelligt, har forskellige enheder, og det er fint i teorien, men jeg ville personligt ikke røre det med en ildtang med henblik på lydkvaliteten. Men som sagt, til hverdag er det indbyggede system faktisk ok.
For de hørehæmmede der sender klager ind over at talen er for lav i samtlige DR-programmer kommer der godt nyt, nemt forstærket lyd med fokus på stemmen i realtid. Mon ikke det bare er en EQ-indstilling - men det virker forbløffende godt, og særligt på materiale der er dårligt optaget gør det tingene noget sjovere når man rent faktisk kan forstå hvad der bliver sagt.
Alt spilrelateret slår til automatisk, og det er lidt som at have en integreret turboknap. Er man virkelig vild med det, så har Samsung en decideret GameBar, hvor man kan justere og monitorere input lag og frame-rate, som man kender fra en PC-monitor - men jeg bruger personligt spillekonsol og PC meget forskelligt, men igen, det er dejligt at det er med, for der er sikkert mange der finder det uundværligt. Kører man over PC kan man også skifte til 32:9 format for at få mere skærmareal i bredden, og det svarer lidt til at have en ultrawide PC-skærm. Jeg vil dog argumentere for at man skal have fjernbetjeningen klar, for i Samsungs verden så spiller man i et voldsomt oplyst rum, og der er fuld hammer på lyset når Game Mode rammer dig i ansigtet. Der er så vidt at jeg kan finde ud af 792 dimming zones, og man sidder lidt med en fornemmelse af at flere af disse bliver slået sammen når man spiller for at kunne give højere lysstyrke og mindre forsinkelse. Det er en pris jeg gladeligt betaler for at have under 9ms input lag på en 65"-skærm. Kører man 4K i 120Hz i Game Mode kan forekomme input lag helt ned under 5.4ms, og vi havde på testtidspunktet ikke mulighed for at verificere dette, men direkte sammenlignet med en 5ms skærm må jeg se at jeg ikke er i stand til at se forskel.
Billedet er overraskende godt. Jeg har tidligere testet sidste års tilsvarende 65", og har selv en 55" fra sidste års kollektion, og jeg må desværre erkende at selvom at det er giver et godt billede på begge, så er QN95A en opgradering på alle punkter. Der er mere lys, vigtigere endnu, stadig virkeligt god, faktisk bedre sort, der er ingen grålighed i det sorte, kontrasten er højt, og farverne knivskarpe, der er ingen sammenblanding imellem lyse og mørke områder inden for teknologiens begrænsninger. Dermed ikke sagt at man har samme sortniveau som OLED, eller at blooming ikke findes, det gør det, men bare ikke i et omfang hvor det fanger eller irriterer øjet, i hvert fald ikke for mig. Sidstnævnte forekommer primært i 4K HDR indhold, sjovt nok primært i scener hvor meget lyse og meget mørkeområder optræder samtidig. Jeg sidder omkring 4.5 meter fra TV'et, og det bliver naturligvis tydeligere tæt på, men igen, aldrig på et niveau hvor jeg reelt ligger mærke til det ved hverdagsbrug. Det sorte er som sagt ikke på niveau med OLED, det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre - men det er så tæt på nu at langt de fleste ikke vil kunne se forskel, og de vil også være ligeglade, for lysstyrken og den voldsomme farvegengivelse man får opvejer det på alle måder. 10bit farver ser bare fantastiske ud, og billedet virker ret velkalibreret fra fabrikken.
Så fantastisk billede der er en reel forbedring over sidste års model, nem opsætning, højttalere der rent faktisk kan bruges og en fjernbetjening med solceller, og ikke mindst vanvittig hurtig respons kombineret med meget høj lysstyrke gør det til et fantastisk gaming-TV.