Dansk
Gamereactor
gadget-tekster

Sennheiser Ambeo Mini

De lover "verdens mest medrivende lyd" med denne soundbar

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Soundbar-markedet er oversvømmet, for at sige det pænt. Og alle har en eller anden løsning med virtuelle 3D-højttalere. Hos Sennheiser gør man det tysk, og har brugt teknologi fra Frauenhofer - du ved, dem der opfandt MP3-formatet.

HQ

Sennheiser har flere udgaver, men her kigger på vi Mini-udgaven der, som navnet antyder, ikke er særligt stor, 70 cencimeter i bredden, og det gør det til en af de mindste soundbars vi har testet. Så når Sennheiser kalder den "kompakt" - så mener de det.

Og når vi taler om solen, så er det ikke fordi at markedsføringsmaterialet har holdt sig tilbage. Af en eller anden grund er ordet "immersive" blevet oversat til "medrivende"- jeg havde nok valgt "fordybende" eller lignende. Men det er måske meget godt, for man kan ikke rigtigt måle medrivning eller fordybelse.

Sennheiser Ambeo Mini

For dine 6.300 kroner som den koster de fleste steder får du altså en relativt kompakt enhed, der leverer lyd i "biograf og audiofilklassen". Og her må jeg nok antage at den person der skrev teksten nok aldrig har været i en god hjemmebiograf, eller en biograf i det hele taget, eller nogensinde har hørt et referenceanlæg til stereo, for uanset hvor meget voodoo og hekseri der smides i de her soundbars, så er der 500 lysår til noget der bare minder om den ægte vare. I må gerne skrive at det er så tæt på som man kan komme med en enkelt lille kompakt enhed, men enhver kan sige sig selv at en massiv reduktion i plads og pris gør at det bare ikke er samme oplevelse - på nogen tænkelig måde.

Dette er en annonce:

Marketingsmaterialet taler ligeledes om en "4" subwoofer"- at omtale en så lille mellemtoneenhed gør produktbeskrivelsen yderst utroværdig, og det bliver ikke bedre når man omtaler enheden som et "7.1.4 hjemmebiografsystem" - den betegnelse gælder så vidt jeg ved de fysiske enheder, og at man har en enkelt højttaler der kunstigt forsøger at skabe samme fornemmelse er altså ikke det samme som at have 11 fysiske højtalere og en subwoofer. Ordet "virtuel" mangler i den grad.

Men videre til selve soundbaren og installationen. Jeg forstår ikke helt at man gerne vil have at folk installerer endnu en app - dem er der alt for mange af i forvejen. Men den sure mand må også erkende at det at man kan fintune efter rumkalibrering er udført er faktisk smart nok. Heldigvis er der godt gemt i pakken også en fjernbetjening. Til gengæld forstår jeg ikke at det kun er muligt at udbygge systemet med en subwoofer, men ekstra tilkøb af fysiske baghøjttalere er ikke muligt, selvom at næsten samtlige konkurrenter tilbyder det og til en i mine øjne meget voldsom pris der må skæppe godt i kassen. Og der er ikke noget vægbeslag med - det skal man tilkøbe for næsten 400 kroner ekstra....

Der er seks enheder med hver sin lille klasse D forstærker til, fire 1.6" fuldtone-enheder, og to 4" basenheder - jeg nægter at kalde dem subwoofere. Der er ret meget godt indbygget, Chromecast, AirPlay 2, Tidal Connect, Spotify Connect og alt der understøtter uPnP. Herudover er der HDMI 2.1, USB-A der er tiltænkt strømafgivelse, Bluetooth 5.2 og WIFI 6. Der er ingen optisk indgang. Det er lavet sådan at du tilslutter dine enheder til dit fjernsyn, og så skal fjernsynets eARC HDMI-udgang der forbindes med soundbaren, og så skal alt andet tilsluttes fjernsynet. Jeg har lidt svært ved at greje hvor mange der har brug for den ekstra optiske indgang, eller om det bare er lige meget, og i den her prisklasse havde jeg måske lidt forventet en HDMI passthrough når der ikke er optisk.

Sennheiser Ambeo Mini
Dette er en annonce:

Men det vigtigste er jo lyden. Og den er ganske glimrende, jeg giver dog ikke meget for den virtuelle surround, især højdekanalerne er lidt halvslatne. Lyden er ganske storladen, og bassen fra denne lille enhed er imponerende, men man skal ikke have ejet mange subwoofere eller gulvhøjttalere for at vide at det er langt fra reference - men når det kommer til soundbars, så er den fyldige og basrige lyd så absolut i den gode ende, hvor mange soundbars desværre har en tendens til at være ikke bare slanke, men decideret lyse i lyden grundet manglende bas og især tuning. Men jeg må også være ærlig og sige at prisen gør at man for samme penge kan få en ikke-mini soundbar der ganske vist fylder en del mere, men også derfor har væsentligt mere pondus, og i den kontekst også har væsentligt mere og bedre basgengivelse. Soundbaren er fungerer fint til almindelige serier og tale, de fleste film uden reel action ligeså, men vil man se film og have den biografoplevelse Sennheiser mener at kunne levere, så skal man altså have en subwoofer, så er de 4" enheder bare ikke nok, og her ender vi med et system der koster næsten 12.000 kroner. Men mest af alt, så har jeg virkeligt svært ved at man afkræver folk små 400 kroner for et vægbeslag som er standard medfølger hos næsten alle andre.

Så, for sin størrelse er det en fin lyd, men til film er man nød til at tilkøbe subwoofer for at få reel bas, og du kan ikke få tilhørende bagkanaler, kombineret med en temmeligt høj pris er jeg lidt overrasket over at man ikke har analyseret markedet bedre end at man prisfastsatte produktet, for med en skarp pris gør den kompakte størrelse og den for størrelsen jo ellers fornuftig lyd at der ville være et kæmpe publikum.

07 Gamereactor Danmark
7 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold