Jeg har anmeldt mange controllere i årenes løb, men aldrig en fra Snakebyte. Derfor var jeg meget nysgerrig på deres Gamepad Pro X, som efter sigende skulle tilbyde meget af det samme som konkurrenternes dyrere modeller, men til en langt mere favorabel pris - særligt sammenlignet med Turtle Beach Stealth Ultra og Xbox Elite Wireless Controller Series 2, som er mine foretrukne controllere til gaming.
I modsætning til de to er Gamepad Pro X ikke trådløs, hvilket er en del af forklaringen på den lavere pris. Det første, der slår mig, når jeg samler controlleren op, er, hvor solid og kvalitetsbetonet den faktisk føles. Og eftersom den ikke har noget batteri, er den selvfølgelig også betydeligt lettere og lidt slankere i formen. Jeg ved, at mange straks fnyser ved tanken om at spille uden trådløs forbindelse, men det er en kendsgerning, at du takket være mindre lag præsterer bedre ved at spille kablet - noget, som kan være den afgørende forskel mellem liv og død i eksempelvis tempofyldte skydespil.
Gamepad Pro X's udvendige kvalitet afspejles også af indmadens rigtigt fine komponenter (ikke mindst hall-effects-sensorerne) og en af de mindste deadzones, jeg har oplevet. Knapperne føles også bundsolide; det gælder især de ekstremt præcise hall effects-styrepinde, der er perfekt egnet til skydespil, hvor hurtighed og præcision som sagt er alfa omega.
Snakebyte har sparet lidt ved at bruge fysiske knapper i stedet for apps og lignende til at modificere controlleren. Det betyder, at de to ekstraknapper på bagsiden af controlleren programmeres med en lille slider for hver, der matcher den respektive bagknap med en af controllerens øvrige knapper (alle på nær dens d-pad). Vil du eksempelvis have den venstre bagknap til at imitere et klik af den højre styrepind (til eksempelvis at crouche i spil), så vælger du bare det. Det tog mig ikke lang tid at indse, at denne fysiske løsning faktisk er digital controller-modificering overlegen, eftersom den tillader mig at ændre bagknappernes funktion midt i kampens hede. I øjeblikket spiller jeg en del Tekken 8, og det er en velsignelse at kunne gøre det nemmere at lave forskellige typer af kast, afhængigt af hvilken karakter jeg spiller som.
Apropos kamp, så vil jeg også gerne fremhæve de lidt PlayStation-agtige ABXY-knapper, der har en lidt højere trykmodstand end mange andre, men til gengæld reagerer med tydelige, tilfredsstillende klik. Jeg synes, at de føles en tand for langsomme til kampspil, men hvis du altid har ønsket dig en PlayStation-controller til Xbox, så er dette dit bedste bud.
I modsætning til mange dyrere modeller har Gamepad Pro X ikke gummigreb, men i stedet en lasermønstret overflade. Personligt synes jeg, at gummigreb kan glide eller blive slidt, og jeg foretrækker faktisk derfor en blødere plastoverflade med bedre friktion. Det får man dog heller ikke her, hvilket betyder at controlleren kan opfattes som en kende billig i konstruktionen, selvom vi har at gøre med et ganske funktionelt alternativ, der som tidligere nævnt føles godt i hænderne.
Alt i alt er der ingen tvivl om, at Gamepad Pro X ikke kan måle sig med hverken Turtle Beach Stealth Ultra eller Xbox Elite Wireless Controller Series 2, men på den anden side koster den kun lidt over det halve. Her får du næsten alle de funktioner, vi er vant til fra de dyrere alternativer, en lettere konstruktion, kvalitetsknapper- og styrepinde. Alt sammen i en fysisk modificérbar controller. Gamepad Pro X er for dem, der ønsker at opgradere fra en standard-controller, men som synes, det er lidt voldsomt at punge ud for eksempelvis en Elite-controller. Når man får det meste af hvad førnævnte og tilsvarende luksusmodeller tilbyder til godt og vel den halve pris, ja, så er det svært ikke at anbefale Gamepad Pro X.