Når man skal finde et nyt fjernsyn, er der en række forskellige parametre man skal undersøge, før man kan træffe den rigtige købsbeslutning. Mængden af Hz i panelet, hvilken billedeforbedringsteknologi der bruges, om der er diverse Smart-understøttelse, om fjernsynet har 4K, 3D og hvilken størrelse du skal bruge. Alt dette skal modregnes prisen, og med tonsvis af mærker på markedet kan det være fandens svært at finde ud af, hvilket TV der passer ind i dit hjem. Jeg har testet Sony's gigantiske X85 65 tommer store 4K-fladskærm, og lad os få alle tallene af vejen først, så vi kan komme frem til sagens kerne: bør du købe netop denne fladskærm?
Sony X85 er 65 tommer, og ja, det er gigantisk. Gigantisk på den måde, at det fyldte hele endevæggen på mit beskedne Københavner-værelse. Gigantisk på den måde, at selve lyset fra skærmen brænder om kap med tusinde sole, og blænder enhver der befinder sig i samme lokale. Det er et 4K-panel med 800Hz, der er ganske tyndt, og hviler på en lille metalbøjle man selv skruer på. Der er alle de porte man kunne ønske sig, indbygget Chromecast, er baseret på den mere flydende Android-teknologi og når ja, så koster det 12.500 kroner vejledende.
Så kan vi vist godt få lukket den der. Nu kender du de vigtigst tal. Så kan vi, på bedste Top Gear-vis, trykke hårdt på speederen, og brøle derud af til Led Zeppelin, og lade dig, forbrugeren, afgøre om det er dine hårdt tjente penge værd.
Men ligesom med Jeremy Clarkson's kendte bilanmeldelser stopper vi lige op en gang, og spørger selvsamme spørgsmål: "would one buy one?". Skal du vælge dette fjernsyn, hvis du går rundt med 12.500 brændende i lommen, alt imens du leder efter det helt rigtige fjernsyn, eller endnu vigtigere, bør du investere det mere, hvis du går rundt med lidt færre brændende penge?
Det er et svært spørgsmål at besvare, men lad os tage fat det fra toppen.
Først og fremmest betaler du for størrelsen på selve panelet, og her kan jeg gladeligt rapportere, at selve billedekvaliteten er i top. Sony's fladskærme har altid haft et solidt billede i min optik, og X85C minder kun en yderligere om kvaliteten. Farverne er knivskarpe, specielt ved spilbrug, den høje mængde Hz sørger for, at bevægeligheden i billedet aldrig skurrer i øjnene, og TRILUMINOS-teknologien giver en dynamisk lyssætning, der ikke kun er for kendere, men kan mærkes i det billederne kører henover skærmen. Derudover betaler du selvfølgelig yderligere for 4K, en teknologi der nok skal vende op og ned på branchen endnu en gang, ligesom med HD i sin tid, men som samtidig kun fås i et begrænset omfang lige nu. En række Blu-Ray-film understøtter 4K, ligeledes gør Netflix's egne TV-serier, men allerede nu er kilderne der udsender et 4K-signal efterhånden ved at være udtømte, og aller kritisk er det også, at de nuværende konsoller ikke bruger 4K... endnu. Derfor kunne man pointere, at det er for tidligt at købe et 4K-fjernsyn, og at man skal vente til at flere kilder gør brug af signalet. Men for os der spiller, for os der pragmatikere, der er visuelt orienterede, og går op i hvor god vores grafik er, hvor kraftfuld vores stationære gaming-computer er, så er det en helt anden sag. For os er spørgsmålet: "Ændrer 4K virkelig noget?" og hertil er svaret let: Ja. 4K er en komplet omvæltning af et fjernsyns visuelle appel, og bare det at se forskellen i en række Youtube-videoer, der halvvejs inde skifter fra 1080p til 4K, er kæberaslende. Med denne oplevelse i mente, vil jeg anbefale at hoppe på 4K-vognen allerede nu, selv hvis det bare er for at se Riddiculous 6 på Netflix.
Derudover betaler du for størrelsen, og ligesom jeg har pointeret i ovenstående afsnit, er det svært at forklare hvor stort 65 tommer er. Det er en væg, en mur, en biograf. Tit vælger forbrugere at droppe disse gigantiske skærme, og i stedet investere i en projektor, da det simpelthen bliver for besværligt at have med sådan et stort panel at gøre. Dette er også sandt for X85C, der, trods sit utroligt slanke og smukke design, simpelthen ikke kan undgå at se en smule kluntet ud i den størrelse. Dog strækkes billedekvalitet ikke af størrelsen, så der er ingen kvalitetsmæssige kvaler ved at eje sådan et stort fjernsyn, men skal det op på væggen bør jeg advare om, at fjernsynet er utrolig tungt.
Du betaler samtidig også for, at fjernsyn i disse dage kan meget mere end bare at være et panel, hvor du kører et satellitboks, en konsol eller Apple TV igennem. Ligesom alle fjernsyn i sin klasse er Sony X85C et Smart-TV, og det betyder, at der er en række muligheder for dig der ønsker at bruge dit TV til alting. Der er en fremragende webbrowser, indbygget Chromecast til trådløs afspilning fra andre enheder, trådløs spejling, you name it. Smart-understøttelse er, sjovt nok, ret smart, og det udrydder da behovet for at have tonsvis af forskellige enheder i TV-møblet, der alle afvikler forskellige programmer, men for brugere på Gamereactor, kan et Smart-TV ikke mere end din PlayStation 4 eller Xbox One, så brugen er naturligvis begrænset. Derudover har Sony skiftet deres egen Smart-UI ud med Android, men selve indmaden i fjernsynet er lige langsomt nok til tider, og det giver en irriterende forsinkelse på inputtet til tider. Det er småting, men det generer.
Selvom vi befinder os i 2016, og at CES-messen i Las Vegas lige nu leverer nye teknologiske milepæle i massevis, skal et fjernsyns endelig kvalitet dog fortsat bedømmes på ét centralt parameter: billedet. Her leverer Sony X85C heldigvis, og både i 4K og uden, er det den bedste oplevelse med et fjernsyn jeg nogensinde har haft. 4K er flydende, farverne er vidunderlige, bevægelserne er som silke og lyset er storslået. Derudover er det gigantisk på godt og ondt, men har du meget plads at gøre godt med, kan jeg ikke foreslå et bedre et setup, end at have Sony X85C hængende på væggen. Irriterende er det så, at Android-UI'en er lidt sløset, og designet lider en smule under størrelsen. Vi skal tilbage til det originale spørgsmål, nemlig om fjernsynet er sin pris værd. Som jeg sad og testede første gang tænkte jeg, at et fjernsyn får utrolig svært ved at være 12.500 værd, men så kiggede jeg over på min Macbook Pro, der koster præcis det samme. Lige pludselig virkede prisen ikke så gigantisk, og slet ikke lige så gigantisk som fjernsynet.
Fjernsynet får en varm anbefaling med på vejen her fra.