Dansk
Gamereactor
artikler

Tom Cruises fem bedste præstationer

Fra Top Gun til blodsugende vampyr, fra snigmorder til snooker-veteran, og Nascar-kører også. Cruise er den næste på listen.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Når det gælder filmstjerner, der har været i stand til at sælge stort set alle film til alle typer publikum, er der få skuespillere, der har haft mere star power og mere karisma end Tom Cruise, og nedenfor har jeg listet, hvad jeg anser for at være hans fem bedste præstationer.

5. Rain Man (1998)

Som den pengegriske, egoistiske og arrogante Charlie viste en ung Cruise en imponerende spændvidde, og det er let at se, hvorfor han blev sådan en superstjerne, når man spoler båndet tilbage og vender tilbage til hans tidlige perler. Cruises evne til virkelig at eje rollen som egocentrisk og dobbeltmoralsk og derefter langsomt, men sikkert erstatte sin jagt på penge med værdier som medfølelse, loyalitet og ærlighed - bør naturligvis bifaldes.

Tom Cruises fem bedste præstationer

4. Collateral (2004)

På trods af at instruktøren Michael Mann står bag blockbusters som Ali, Insider, Heat, Miami Vice og Public Enemies, og på trods af at alle disse film rummer mindeværdige karakterer, er der ingen karakter fra nogen af hans film, der sidder fast i min hukommelse med en sådan ihærdighed som Vincent fra Collateral. En del af det skyldes selvfølgelig et dygtigt udformet manuskript og en fantastisk birollebesætning i form af en Jamie Foxx i topform, men det meste skyldes ganske enkelt Cruise. Han er virkelig fantastisk i denne rolle.

Dette er en annonce:
Tom Cruises fem bedste præstationer

3. Magnolia (1999)

Sorg og fortrydelse er de centrale temaer i Paul Thomas Andersons bemærkelsesværdige drama, og selv om dele af filmen føles temmelig forældet i dag, er der bestemt ikke noget galt med Cruises præstation som livscoach Frank T.J. Mackey. Cruise gør et fremragende stykke arbejde med at formidle selvtillid og bravado på overfladen, mens han indeni er så ødelagt, som man kan blive, drevet af et kulsort had til sin voldelige far.

Dette er en annonce:
Tom Cruises fem bedste præstationer

2. The Last Samurai (2003)

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at Edward Swick (Legends of the Fall) søgte inspiration til sin egen samuraifilm i James Clavells bog om John Blackthorne, men hvor Clavells Shogun ofte fokuserede på krigen mellem katolikker og protestanter, valgte Swick i stedet at bygge en mere menneskelig historie om industrialiseringen af Japan og den vestligt påvirkede krigsmagt, der gjorde Satsuma-oprøret muligt i slutningen af det 19. århundrede. Cruise spiller som bekendt kaptajn Nathan Algren, der bliver taget til fange af samuraier og langsomt, men sikkert - som i Dances with Wolves, Avatar og Pocahontas - ikke bare begynder at forstå deres metoder, men også skifter side. Cruise er strålende her som en såret, ødelagt mand - fortabt og bange, men langsomt men sikkert begynder han at opbygge tillid til dem, han engang fik ordre til at dræbe. Filmen er fin nok, men særligt Cruise er fremragende - igen.

Tom Cruises fem bedste præstationer

1. Interview with the Vampire (1994)

Jeg kan huske larmen, da Cruise skrev under på at spille vampyren Lestat i den overdådige filmatisering af Anne Rices ikoniske bog. Mange Cruise-elskere hadede tanken om en pilot-hunk med hvidt hår og hugtænder, og i et bestemt afsnit af Oprah husker jeg, at kvinderne græd i protest. Kvinderne behøvede dog ikke at fælde tårer, for det viste sig, at beslutningen om at hyre Cruise som vampyr var en genistreg. Cruise ownede nemlig rollen som en hensynsløs, 1200 år gammel blodsuger på en måde, som meget få andre havde formået at gøre, og stod på skuldrene af Brad Pitts modstykke i en række mindeværdige scener. Cruise portrætterer Lestat med et flamboyant, til tider tåbeligt syn på livets lille signifikans og gør det med en karisma og intensitet, der stadig fortryller.

Tom Cruises fem bedste præstationer

Hvad er din personlige top fem?Indlæser mere indhold