Dansk
Gamereactor
nyheder

Åh, de følelser...

Lang Lørdag med Jonas

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Det hænder af og til, at et spil blæser os fuldstændigt bagover. Det kan være det nyeste kapitel i Uncharted-serien, der med sine velkonstruerede og nærmest filmiske spilsekvenser får os til at tabe pusten, eller det kan måske være den lille indie-titel, der skilte sig ud i den sidste omgang af Humble Indie Bundle og imponerede med nogle simple men samtidigt finurlige og nyskabende mekanikker.

Måske er det de testosteronpumpede soldater i Gears of War, der leverer dit livs spiloplevelse, eller det kan være den mere blide (og knap så dødbringende) Joe Danger, der med godt humør og gåpåmod får din egen karakterskala til at sprænges.

Det er kun dig selv, der ved, hvad der skal til, og ofte ved du det først, når spillet snurrer i maskinen. Nogle gange kun et par minutter inde i spillet, andre gange først når rulleteksterne løber over skærmen, og spillets slutning efterlader dig med følelsen af, at det hele blev afrundet perfekt.

Åh, de følelser...Åh, de følelser...
God of War III + Joe Danger

En ting er dog helt sikker. Nemlig at de spil, du karakteriserer som gode, indeholder nogle elementer, der sætter gang i et eller andet hos dig. Som regel er der tale om en bestemt følelse, og vi har nok alle oplevet at sidde med et lille smil på læben, når en bestemt spilsekvens er skruet så forbandet godt sammen, at man simpelthen ikke kan lade være. Uden at spoile noget i specielt høj grad, kan jeg fortælle, at jeg i nyere tid kan kigge tilbage på min første omgang med den kære Kratos i God of War III, hvor en bestemt scene med titanen Cronos simpelthen var så overvældende og voldsom, at jeg nærmest grinede højlydt.

Følelsen kan også være vrede, men ligesom i tilfældet med glæde kan der være tale om forskellige situationer, der afføder denne vredesfølelse. Er det, når kameraet er så elendigt, at man gentagne gange tumler ned i afgrunden i et givent platformspil? Eller er det måske, når man via forsigtigt spil har nået level 40 med sin barbar på Hardcore-mode i Diablo III, spillet lagger og ens barbar ryger til de evige jagtmarker? Personligt bliver jeg oftest rigtigt godt gal i skralden, når jeg ved, at det er min egen skyld, at jeg døde i Dark Souls, tabte en kamp i FIFA eller kom ind på andenpladsen i et Need for Speed-spil. Jeg kan simpelthen ikke snuppe, når jeg selv er skyld i et nederlag. Taber jeg på ærlig vis mod en online-modstander i eksempelvis et sportsspil, så er det fint. Al ære til ham/hende. Men er det mig selv, der tager en forkert beslutning om at storme ud med målmanden i FIFA, og personen så lobber den let og elegant hen over mig, så bliver jeg så gal på mig selv, at det halve kunne være nok.

Åh, de følelser...
Nogenlunde sådan ser det ud, når jeg brænder et straffespark i en online-kamp i FIFA 12.

Grundene til disse forskellige følelser kan være mange, men for mit vedkommende er det en af de smukkeste ting ved spilmediet. Selvom mange spil stadig er et stykke vej fra at kunne fremkalde de samme følelser som film, så synes jeg dog, at vi er rigtigt godt på vej. Godt sammenskruede gyserspil er for mig et langt værre bekendtskab end de gængse gyserfilm. Jeg kan stadig huske den første gang, jeg spillede Amnesia: The Dark Descent. Min Escape-knap var nærmest trykket i stykker, fordi jeg gentagne gange havde hamret hånden ned i den i ren og skær panik for at slippe for de umenneskelige rædsler. Jeg har aldrig på samme måde sat en film på pause, fordi den var FOR uhyggelig, så der er i hvert fald et område, hvor jeg prioriterer spilmediet højest.

Jeg er spændt på at se, hvad spillene kan byde på i fremtiden, og håber, at udviklerne i højere grad gør sig umage for at sætte gang i følelserne hos os spillere. For mange spil kører bare derudaf med hovedet under armen, men indimellem kommer der nogle perler, der virkelig formår at sætte et ordentligt aftryk.

Hvad har I selv af gode historier, hvor et spil har formået at sætte gang i nogle af de nævnte følelser? Smid jeres anekdoter i kommentarfeltet.

Åh, de følelser...
Ser du også sådan ud, når du lige har gennemført What's Cooking Mama til Nintendo Wii...? Fortæl din historie under artiklen.


Indlæser mere indhold