Alan Wake er et af mine absolut favoritspil, som Remedy har lavet. Jeg elsker dem alle (godt nok var Quantum Break lidt en tilvendt favorit), så det er ikke svært, men Alan Wake betyder bare en masse for mig. Jeg elsker den skumle stemning og selvfølgelig Poets of the Fall, som sidenhen er blevet mit yndlingsband. Jeg har gennemført spillet et dusin gange, og jeg har fundet alt man kan finde i spillet, undtagen de gemte kaffekander, som jeg tænker kun er med for at folk kan få deres konsollers achievements til at poppe. Så jeg kender vores gode mand Alan og hans problemer med skygger, så det var med stor glæde jeg fik lov til at anmelde det nyligt annoncerede remaster. Så lad os kigge på den opdaterede version af Alan Wake, og hvilke tilføjelser det legendariske spil har fået af Remedy. Alan Wake Remastered udkommer i morgen til konsollerne og PC.
Lad os da starte med at snakke om historien i Alan Wake, for det er den der i mange år har fascineret folk. Alan Wake ankommer til den lille amerikanske by Bright Falls med sin kone Alice. Her skal Wake komme sig over din skriveblokade, der har gjort ham humørsyg, og til tider aggressiv. Alan Wake er selv er meget stædig, og vil ikke tvinges til at skrive, men det er lige præcis det Alice har i tankerne, da hun har kontaktet en psykolog i byen, som er specialist i Wakes situation. Det ved Wake ikke, men det finder man senere ud af, da man ufrivilligt bliver psykologens patient. På vej mod den hytte man har lejet ved Cauldron Lake, skal man hente nøglen til hytten i den lokale diner. Her møder man flere at byens skæve eksistenser, som i bedste Twin Peaks-stil nyder den landlige rustik, med kaffe og kirsebærtærte som man jo gør stereotypisk. Man bliver henvist til den bagerste del af dineren, hvor en dame med en petroleumslampe, siger at man skal holde sig fra mørket. Wake begiver sig trods advarslerne ned til dinerens toiletter, hvor han møder en skyggeklædt kvinde med slør, som giver en nøglen, og en følelse af at noget ikke er som det skal være.
Efter en længere køretur ender man ved hytten, som ligger på en lille ø ude midt i vandet. Hytten er idylisk, men det ændrer sig da det bliver mørkt, for generatoren der laver strømmen til hytten stopper, og skræmmer livet af Alice, som er mørkeræd. På vej tilbage til generatoren for at starte den rustne maskine op igen, hører man Alice skrige Alans navn, og man løber tilbage, for at finde hytten tom. Man løber derfor ud ved husets bagside, hvor man ser en ødelagt ræling, og Wake hopper herefter ned i søens kolde vand efter hans elskede kone. Bum.
Sådan begynder Alan Wake, og herefter kommer man til at opleve en fed og måske lidt kryptisk historie om Wakes kamp for at redde Alice, men endnu mere sig selv. Remedy har ikke tilføjet noget nyt til historien, andet end der er blevet flettet information om den handling der finder sted i Control, som er Remedys sidste store spil. Der er QR-koder gemt rundt omkring i spillet, og skanner man dem, bliver man ført til nye videoer, som Remedy har lavet, for at binde Control og Alan Wake sammen i det Sam Lake kalder for "Remedy's combined universe", altså Remedy kombinerede univers. Det lyder jo helt Marvel-agtigt, men jeg synes faktisk det virker ret godt med denne kombination, da Alan Wake passer glimrende ind i Controls verden, og omvendt. Det er små brødkrummer man får i Alan Wake Remastered, men det leder forhåbentlig til noget meget større. Så historien er den samme fede historie som man husker, på godt og på ondt, men denne gang er der tilføjet er kommentarspor af Alan Wakes forfatter Sam Lake, hvor han kommenterer på spillets historie og eftermæle, hvilket er rigtig fedt, selvom engelsk ikke er hans bedste sprog. Man skal dog gøre sig klart at Lake spoiler alt fra Alan Wake til Control og dens DLC'er, så jeg vil anbefale at se sporet, efter man har gennemført de to spil.
Der er ikke ændret på gameplayet fra originalen overhovedet. Spillet styres og føles absolut som det altid har gjort. Hele temaet i Alan Wake handler om lys og skygge. Wake skal forsvare sig mod de såkaldte "Taken", som er disse væsner omgivet af skygger, og disse skabninger vil gøre alt for at Wake ikke finder sin Alice. De kan kun skades ved at man lyser sin lommelygte på dem, indtil skyggen eksploderer i et lysglimt, hvorefter man kan skade dem rigtigt. Man får også diverse fyrværkerivåben, som en flarepistol, og flashbangs. Man skal dog passe på, og kun bruge dem når der er mest brug for dem, for der er ikke mange af disse kraftige våben. Senere møder man også stationære maskiner og ting i ens omgivelser, som skyggerne har overtaget og fugleflokke, som angriber en fra luften. Jeg har før tænkt at der ikke er så meget variation i spillet, men i denne gennemspilning, synes jeg ikke det var så slemt faktisk. Jo, der er ikke så mange "Taken"-variationer, men de bliver godt kombineret med skyggeobjekterne som også kan angribe en. Man ender i nogle intense situationer, når himlen bliver skyet og alting bliver en smule sløret, for så ved man det er "go" tid, og at man skal til at kæmpe. Det er super intenst, og selv på de laveste sværhedsgrader, kan man rende ind i situationer, som skal prøves et par gange, inden man klarer sig levende igennem. Det virker lige så fedt som altid, og er en af grundene til jeg har gennemført Alan Wake så mange gange.
Alan Wake var ikke et smukt spil da det udkom, men det er har nu fået et ansigtsløft, og selvom det er svært at polere en lort, så ser det meget bedre ud nu. Alan Wake ligner i spillet nu sin finske skuespiller, der spiller ham i det videoklip, man ser i løbet af spillet. Det giver bare spillet mere integritet på en eller anden måde. Der er selvfølgelig grænser for hvad den aldrende grafikmotor kan håndtere, men jeg føler at Remedy har presset det ud af den de kan, og selvom spillet ikke nå moderne højder udseendemæssigt, så er det er flot løft. Derudover kører spillet med 60fps på konsollerne, hvilket også er fedt. På PC gør det ikke så meget, for her har frameraten altid været høj.
Lyden skal også nævnes, da jeg syntes at kunne høre at der var ny musik. Hvert kapitel i spillet har sin titlemusik, og det er stadig stjerner som Roy Orbison og David Bowie, og selvfølgelig, Poets of the Fall, men det er nok mere for mig selv og deres fans. De er også med i spillet som deres alteregoer, Old Gods of Asgaard, og det er fedt at se hvordan deres musik er blevet implementeret, ligesom det er det i Control, i sangen Take Control, som er en af de mest mindeværdige sekvenser i det spil. Man kan godt mærke at Lake er venner med flere af musikerne i gruppen. Men musikken er bare fantastisk stadig.
Så hvad kan man sige om Alan Wake Remastered? Det er Alan Wake, med et par forbedringer, men kernen i spillet er der ikke rørt ved, og hvis man oven i det tager de to DLC'er, The Writer og The Signal, så får man en stor bunke fremragende indhold, til en meget nedsat pris. Så jeg kan bare sige; prøv Alan Wake Remastered, man fortryder det ikke. Så Remedy, giv os endelig Alan Wake 2 allerede.