Gamereactor Close White
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
anmeldelser
Star Wars Battlefront II

Star Wars Battlefront II

EA og DICE har lyttet til klagerne, og er nu klar med anden omgang Battlefront. Kan spillet leverer der hvor originalen snublede?


Facebook
TwitterReddit

Vi Star Wars-entusiaster er en rodet flok. Og det er vel i grunden ikke så mærkeligt, når man tænker over hvor mange retninger universet stikker i, hvor mange medieformater der er blevet benyttet til at fortælle de i alt tusindvis af historier, og særligt hvor mange af disse der ikke har været tiden værd at opleve. Det er måske det egentlige problem, ikke? Der er en mødding der omkredser de få perler vi alle elsker. Så derfor, for at vi kan snakke samme sprog, så vil jeg bruge en lille smule spalteplads på at få formalia af vejen.

Alle de tre originale Star Wars-film er fantastiske, særligt Empire Strikes Back. Jeg hader tonen i den nye trilogi, og jeg hader specielt Hayden Christensen, men jeg kan ikke løbe fra, at jeg voksede op med dem, og netop derfor er jeg måske mere undskyldende overfor kvaliteten end de fleste. Jeg er stensikker på at det udvidede univers er spændende, men for mig er der bare for meget information, og for meget historie til at jeg kan anse det som værende en del af min forståelse af Star Wars-universet. Jeg kunne virkelig godt lide The Force Awakens, men jeg var ikke synderligt vild med Rogue One, bortset fra den ene Darth Vader-scene.

Nu er vi ved at være i mål, og så ved I lidt mere om mig som Star Wars-fan. Men vi mangler den vigtigste del af puslespillet - jeg elskede Star Wars Battlefront, og det var der mange der ikke helt kunne forlige sig med tilbage i 2015, hvor jeg overleverede et 9-tal. Nogle savnede dybde, det forstår jeg, men for mit vedkommende handlede spillet om mere end tilpasning og mekanisk alsidighed, det handlede om at placere spilleren midt i universet, og at give dig en overbevisende Star Wars-oplevelse, og her mener jeg at spillet præsterede på fremragende vis. Alligevel lader EA og DICE til at have taget kritikken til sig, og med denne efterfølger er det ikke bare ambitionsniveauet der er skyhøjt, men også ønsket om at tilfredsstille dem der var utilfredse med originalen. Lad os lige slå fast, der er tre separate studier der har arbejdet sammen om at skabe Star Wars Battlefront II, der er en storladen singleplayer-kampagne, en ambitiøs rumkampsdel og en multiplayer-suite der involverer alle leder og kanter af universet. Det er uden tvivl EA's største sats nogensinde. Der er millioner af dugfriske dollars sat over styr, kunstneriske ambitioner der skal bedømmes, og EA holder kollektivt som organisation vejret, imens vi, forbrugerne, skal tage temperaturen på denne ambitiøse pakke. Kan Star Wars Battlefront II levere der hvor mange mente at forgængeren snublede? Det skal vi nu finde ud af.

Star Wars Battlefront II
Star Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront II

Og lad os da starte der hvor du, kære læser, uden tvivl mener at vi bør begynde, og det er med tilføjelsen af en ambitiøs singleplayer-kampagne. DICE overraskede nemlig de fleste, inklusiv undertegnet, da de løftede sløret for denne nye, spændende kampagne, hvor du ikke træder i skoene som en håbefuld, stoisk rebel, der skal bringe imperiet i knæ... igen. Nej, du spiller faktisk som imperiet i denne omgang, og det sker igennem karakteren Iden Versio, der er en del af det respekterede Inferno Squad. Det vigtige ved Iden er, at hun ikke er et udtryk for karikeret ondskab, som imperiet oftes portræteres som at være. Hun, og resten af hendes familie, er vokset op med imperiet, og tror på dets værdier, nemlig orden og autoritet. Sammen med Iden oplever vi imperiets fald, og derigennem ødelæggelsen af alt hvad hun har kæmpet for og troet på, alt imens hun forsøger febrilsk at redde de få bestanddele der er tilbage efter den anden dødsstjernes spektakulære eksplosion i slutningen af Return of the Jedi. Det er uden tvivl en utrolig vovet vinkel at udforske, og netop konceptet er altafgørende for nydelsen af singleplayer-kampagnen. Idens historie er ganske interessant, og hun bliver som karakter belyst på en måde vi sjældent ser i Star Wars-universet. Men, som det oftest er tilfældet, så vil for mange kokke i sidste ende fordærve maden, og man kan mærke at EA's ambitionsniveau har været inde og pille ved selve strukturen på historien, og det gør den ikke just bedre. For åbenbart har de kreative hoveder bag tænkt, at det naturligvis ikke ville være nok bare at være Iden Versio, så derfor er der sekvenser hvor du spiller som andre, ikoniske karakterer fra Star Wars-universet, der både fremstår usammenhængende og også uvedkommende for det større billede forfatterne forsøger at male. Men lad os slå fast, det er Iden der er interessant her, og hver eneste gang vi forlader hendes side, så falder kvalitetsniveauet af historien.

Det er svært her ikke at begive sig hovedkuls ind i spoiler-territorie, men disse ikoniske karakterer er indsat for at forsøge at give historien en transcenderende udtryk, hvor vi som spillere skal føle at vi blive ledt på tværs af årtier igennem en hel æra. Men, det er som sagt Idens historie der er interessant, hendes unikke synsvinkel og perspektiv der er værd at opleve, så derfor er det ærgerligt, at det ikke er hende der optager al tiden på skærmen.

Og desværre slutter problemerne ikke for spillets kampagne her, for én ting er hvordan fokusset er ustabilt, og en helt anden er hvordan den spilles. Det er tydeligt her at EA har ønsket at dedikere ressourcer til at fortælle en ambitiøs historie, og det kan man blandt andet tydeligt se igennem kampagnens fuldstændig gudesmukke mellemscener, der får dig til at hige efter en animeret, storslået Star Wars-spillefilm, men det der med at skabe dybe mekanikker og scenarier, der kun opstår og benyttes i kampagnen? Se, der er pengemændende kommet til kort. Kampagnen genbruger nemlig en lang række strukturer fra spillets multiplayer, og selvom det ikke som sådan genererer fra øjeblik til øjeblik, så ender det med at skurre en smule, når du for syvende gang får at vide, at du skal forsvare en programmør imens de hacker en terminal, eller overtage en cirkel ved at stå i den og beskytte den imod fjendtlige, invasive styrker. Der er dog flere våben at vælge imellem konstant, evner at skifte ud og muligheden for at bruge diverse taktikker også, og det er ikke fordi at selve antallet eller kvaliteten af mekanikkerne bør være genstand for kritik. Det er mere det de bruges til der ender med at være en kende ensformigt, og vigtigst af alt ender med at lugte lidt af multiplayer.

Star Wars Battlefront II
Star Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront II

Så spillets kampagne er slet, slet ikke perfekt, og DICE og EA Motive snubler en række steder, både narrativt og strukturelt. Dog skal det stadig siges, at for dem der ønsker at opleve Battlefield II singleplayer, så er den flot, og tilstrækkeligt mekanisk poleret til at den er de fem timer værd.

Så, kampagnen er en blandt pose godter, med højde- og lavpunkter, men det forholder sig stadig sådan, at spillere hovedsageligt investerer i Star Wars Battlefront II på grund af den ambitiøse multiplayer-suite, og her kan jeg glædeligt rapportere, at dem der manglede dybde i det originale spil, de vil så sandelig finde det de leder efter. Dette er et glimrende eksemplar på en udvikler, der registrere de klager som fans har med et koncept, og derefter foretager alle de ønskede ændringer, for at akkommodere den feedback de har modtaget. Resultatet er et spil der måske har samme grundlæggende mekaniske følelse fra bane til bane, men hvor denne opsætning indsættes i en meget anderledes struktur. Først og fremmest introducerer DICE i denne omgang et klassesystem, hvor du ikke bare skal vælge Star Cards for at tilpasse din karakter som i det tidligere spil, men hvor din klasse indgår som et større led i et mere sammenhænge stykke teamwork. Faktisk minder det en smule om Battlefield, hvor din klasse opererer markant anderledes end andres, og netop derfor får du en decideret rolle at spille på slagmarken. En Heavy kan benytte skjolde, og bør være på frontlinjen, altid. En Officer derimod kan placere en turret, og give sine holdkammerater en bonus, men kan tage meget mindre skade. Du kan vælge og vrage imellem flere evner, våben, og attachements til disse, men din klasse definerer din rolle på slagmarken, og det gør at Star Wars Battlefront II virker meget mere som en holdøvelse, end individer der render hovedløst rundt i kampens hede.

Desuden har DICE lånt mere fra... ja, dem selv, og implementeret et langt mere effektivt Squad-system, hvor du automatisk smækkes sammen med tre andre spillere, og i spawner sammen hvis muligt, og kan endda nyde godt af bonusser hvis I holder jer tæt op hinanden i kamp. Dette er bare endnu et eksempel på et fokus på holdarbejde, og det føles fabelagtig strømlinet. Star Wars-følelsen er bibeholdt, men nu er der den mekaniske dybde og tilpasning som spillere har bedt om.

Star Wars Battlefront II
Star Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront II
Star Wars Battlefront II
Star Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront IIStar Wars Battlefront II