Beyond Good and Evil er på gaden d. 14. november til PlayStation 2
Franske Ubisoft er en europæisk succeshistorie og har betydet meget for spilindustrien. Vi kommer næppe udenom hverken Splinter Cell eller Rayman, hvis vi skal snakke milepæle inden for interaktiv underholdning, og firmaet har endvidere både XIII og Prince of Persia ventende lige om hjørnet, som begge er titler, redaktionen forventer sig temmelig meget af. Men før vi kaster blikket på udgivelser, der endnu mangler de sidste finjusteringer, så er Ubisoft aktuelle med Beyond Good & Evil.
Af udviklerens mange titler er Rayman særlig interessant i denne forbindelse. Ikke så meget på grund af selve serien, men på grund af manden der trak i trådene under udviklingen af spillene, Michel Ancel. Selv samme spilguru har siddet i instruktørstolen og styret slagets gang under udviklingen af BG&E. I interviews har hr. Ancel proklameret, at spillet ville være et sammenkog af en række stilarter, samt at der hele tiden ville være en rød tråd til at binde gameplay og historie sammen.
Efter fire år i støbeskeen, kan Gamereactor kan konstatere, at manden havde ret. Hårrejsende kampe, platform-hop, speedbåds ræs, stealth, et væld af opfindsomme puzzles og en meget medrivende historie røres sammen til en blanding, som rent faktisk virker både sammenhængende og velfungerende på både gameplay og plot-siden. Ancel har skabt et meget alternativt univers, som befolkes af personificerede grise, får, geder og næsehorn, og det virker umiddelbart som en meget børnevenlig cocktail. Men den alvorlige historie om en systematisk undertrykkelse af en uvidende befolkning vidner om noget dybere.
Verdenen kan frit udforskes, og der intet til hinder for, at man deltager i hover-ræs, spiller bordhockey på en bar eller fotograferer knoglerester fra en dinosaurus i en grotte udenfor selve handlingen. Ubisoft har hentet inspiration fra bl.a. Venedi, Paris og New York, og det er der kommet et stort og sprudlende univers ud af, som emmer af liv og folk med daglige gøremål. Blandingen af typiske tegnefilmskarakterer, fantasy og lokaliteter hentet fra virkelighedens verden er blendet sammen til en helstøbt oplevelse.
Jade er spillets heltinde og er af den noble race, Homo Sapiens. Hun bor i en verden, som holdes i skak af krig, frygt og en overflod af løgne. Ad omveje rekrutteres hun til en modstandsbevægelse, som med en vag hentydning til Neo og den røde pille, vender op og ned på hendes opfattelse af virkeligheden. Da hun er ferm med et kamera, bliver Jade sendt ud på missioner som organisationens egen journalist, så sandheden kan blive kommunikeret ud til den brede befolkning. Jade's onkel, grisen Pey' J, er ligeledes blevet hvirvlet ind i bevægelsen og følger Jade i tykt og tyndt. Ubisoft har kreeret puzzles, hvor gameren skal få de to karakterer til at arbejde sammen. Ideen minder meget om Jen og Scree's samarbejde i Primal, ligesom der også kan trækkes paralleller mellem de to spils puzzles. Også den måde, kampene løber af stablen på, har de to spil i høj grad til fælles. Kampsystemet indeholder simple én-tasts-comboer og er ikke spillets stærkeste side, men boss-kampene er et helt andet og mere positivt kapitel.
Det at tage billeder er spillets fundament. Der tjenes penge på fotografier af verdenens mange dyrearter, og fanger Jade elementære hændelser, maps og andet med sin linse, e-mailes de omgående til bevægelsens HQ. Jade sendes ud på farlige missioner og for ikke at løbe hovedkulds ind i unødvendige problemer, må man så vidt muligt bevæge sig lydløst af sted. Stealth er en central del af gameplayet og fungerer så godt, at det ikke er ved siden af at sammenligne med Metal Gear Solid eller firmaets eget Splinter Cell. Nu vi er ved inspirationen fra stealth-kongerne, så er undvigelse af laserstråler også en ting Ancel og hans team har flettet ind i BG&E, og det er de sluppet godt fra.
At spillet afvikles med to store sorte borders på skærmen, som presser billedet sammen til noget der ligner letterbox-format eller 16:9, er det skuffende indslag i en grafisk overflade, der ellers ikke mangler noget. Selv om karakterernes detaljegrad overskygger baggrundenes, og framte-raten taber pusten af og til, har Ubi Soft udviklet en kæmpestor og komplet verden, der kunne minde om GTA eller Jak II.
Leder man efter et spændende historie-drevet spil med et spraglet og solidt gameplay-udvalg, så er det BG&E, man skal have fat i. Der lånes fra mange andre titler på markedet, men de er godt realiseret og kædes fornemt sammen med Ubisofts egne idéer. Spillets historie og gameplay arbejder sammen på en måde, der gav denne anmelder følelsen af at være en vigtig brik i et stort puslespil, og vi vil vel alle gerne kende sandheden. Hvem ved, måske vil du føle dig som BG&Es Neo?.