Når jeg med stor glæde tænker tilbage på min Sega Dreamcast, er det første spil jeg kommer i tanke om Jet Set Radio fra japanske Smilebit. Derefter er det Shenmue, men det er en helt anden historie. Jet Set Radio var et helt igennem fremragende spil, der bød på en unik visuel stil, et bombastisk soundtrack og et gameplay, der blandede graffitimaling med tricks og fede moves på inlinere. Jo, det havde bestemt sine problemer, men det blev langt overskygget af stil og attitude, som væltede ud af hver en syning, og det var svært ikke at elske det.
To år senere kom Jet Set Radio Future til Xbox, som var endnu bedre, men siden da, har vi ikke hørt mere til en af de mest unikke spilserier længe set komme ud af Japan. Men nu er der kommet et nyt. Det hedder godt nok ikke Jet Set Radio, men det er en kæmpe kærlighedserklæring til Smilebits klassiker, og hvis man ikke vidste bedre, kunne Bomb Rush Cyberfunk fra hollandske Team Reptile med lethed gå som Jet Set Radio 3.
Det første man lægger mærke til, er at den visuelle stil fuldstændig ligner Jet Set Radio spillene. Den har Team Reptile ganske enkelt ramt lige i røven; farvepaletten er identisk, de dansende animationer er præcis, som jeg husker dem, og hele den tossede japanske stil er fuldstændig som at se Jet Set Radio.
Er det her så ikke bare et skamløst rip off lavet af nogle, som vil tjene nogle hurtige penge? Nej, det er det ikke; Bomb Rush Cyberfunk kan nemlig godt stå på egne ben, da det blander Jet Set Radio og Jet Set Radio Future (som var to ret forskellige spil), og så drysser det lidt Tony Hawks Pro Skater ned i gryden og tilføjer endelig lidt af sit eget krydderi, så får man denne her velsmagende sammenkogte ret.
Historien er som forventet ganske over-the-top og faktisk ikke specielt vigtig for spillet. Man tager rollen som den legendariske graffitimaler Faux, der under en flugt fra politiet mister hovedet og får det erstattet af et AI robothoved. Hans nye robothoved er rødt, og han går derfor nu under navnet Red. Da han naturligvis gerne vil have sit eget hoved tilbage, slår han sig sammen med graffiti-gruppen Bomb Rush Crew. Sammen vil de overtage byen New Amsterdam og forsøge at finde Faux' forsvundne hoved. Ja, det er crazy.
Herfra foregår det meste af tiden på ens skateboard, ens BMX cykel eller inliners, hvor man skal forsøge at opbygge et ry og tiltrække sig opmærksomheden fra byens forskellige graffiti crews, ved at male graffiti rundt omkring i New Amsterdam. Når de andre crews bliver tilstrækkeligt trætte af ens graffiti shenanigans, ender man i en "Crew Battle" som er en slags boss fight, hvor man sammen med ens eget crew skal score flere points end modstanderen ved at kæde moves og tricks sammen og få ens multiplier til at vokse. Det er ikke let, og man kommer til at prøve mange gange, inden man får nailed den. Klarer man det, overtager man området, og man fortsætter til næste område, og sådan fortsætter det.
Områderne er fedt designet og ligner som sagt noget, der kunne være pillet direkte ud af Jet Set Radio. Der er masser af shortcuts, gemte goodies, steder man kan male ens graffiti og masser af gelændere, man kan grinde på. Man åbner løbende op for ny lækker graffiti og nye outfits, og man kan løbende skifte mellem Bomb Rush Crew'ets tre medlemmer, hvis man skulle have lyst til det.
Man får ind imellem politiet på nakken, og det er spillets svageste led. Kampsystemet, når man tager kampen op med lovens lange arm, er tynd som papir og kan være frustrerende, så man ender oftest med at ignorere politiet, hvis man kan, og det betyder ingenting for spillet, hvis man vælger at gøre det. Heldigvis er det ikke ret tit, at politiet gider rykke ud.
Som jeg nævnte i starten, så havde Jet Set Radio sine problemer, og det største af dem var en meget svær styring. Den var direkte provokerende og gjorde spillet unødvendigt frustrerende og kompliceret - og hvis det ikke var fordi det var så dragende på så mange andre områder, ville man have kastet det fra sig i frustration, længe før man endte med at gøre det. Det område retter Bomb Rush Cyberfunk heldigvis op på. Det er nu langt lettere at styre og lettere at lave de fede moves, så det her spiller rent faktisk bedre end originalen.
Jeg har været inde på grafikken, som altså ligner Jet Set Radio nærmest på en prik, helt ned til de firkantede karakterer, som både er en del af stilen, men også et bevis på, at originalen er 23 år gammel. Animationerne er fremragende, og den visuelle stil og attitude, kan man kun elske. Var man fan af Jet Set Radio, vil man elske, hvordan Bomb Rush Cyberfunk ser ud.
Soundtracket leveres blandt andre af Hideki Naganuma, ingen ringere end manden bag soundtracket til Jet Set Radio. Det bydes igen på hip hop, breakbeat, techno, electro-funk, pop og numre, der mixer flere af de her stilarter. De har alle den helt karakteristiske Jet Set Radio-lyd, og det er et af de bedste soundtracks i lang tid og er en stor del af spillet - præcis som det var tilfældet i Jet Set Radio.
Jeg har nok lavet referencer til Jet Set Radio 8-9 gange i denne anmeldelse, og det er helt uundgåeligt. Bomb Rush Cyberfunk er skabt af nogle mennesker, der helt tydeligt har samme kærlighed til Smitebits skæve spil, som mange af os andre også har. Det er en kæmpe hyldest til Jet Set Radio og Jet Set Radio Future, og er du fan af de to spil, så er Bomb Rush Cyberfunk et must. Men også hvis du ikke har haft mulighed for at prøve originalen, så er det her den måske bedste mulighed, du nogensinde får for at få en smagsprøve på et af de mest originale spil fra Japan i mange, mange år.