Mine små krigere vælter ud fra barakkerne. Jeg smiler sejrssikkert ved synet af mine kære, sværdsvingende undersåtter og lader dem passe sig selv lidt endnu. Mine lagermedarbejdere skal lige score lidt flere ressourcer til mig, så jeg også kan få nogle af de store stridsvogne med på togt. Min spejder har taget en dagsrejse rundt i regionen, og jeg ved præcis, hvor fjenden er. Eller rettere: Det troede jeg, at jeg vidste. For mens jeg ventede på stridsvognene, troppede en af de lokale stammer pludselig op og kastede sig over mine små, fjernøstlige krigere. Og selv om jeg havde dobbelt så mange soldater i folden, så tog det kun halvandet minut for mig at lide mit første, svidende nederlag i et frygteligt, mikroskopisk blodbad. Så meget for min storslåede plan om, at pløje fjenden ned med mine stridsvogne. Så meget for min plan om, at erobre verden i første forsøg.
Empire Earth III er landet, og det i en slankere og mere trimmet udgave, end sidst vi tog turen op gennem verdenshistorien. Denne gang har man valget mellem blot tre forskellige civilisationer, man kan lede til verdens tinde: Mellemøsten, Vesten og Fjernøsten. Og udviklerne hos Mad Doc Software skal have ros for at have skabt tre tydeligt definerede civilisationer med unikke egenskaber. For eksempel har Vesten bygningsingeniører, som tager sig af opførelsen af de barakker, stalde og smedjer, som skal levere det effektive, men dyre materiel, som er den vestlige verdens trumfkort.
Omvendt består Fjernøsten af nomader, som kan pakke alle bygninger sammen, læsse dem på vogne og opføre dem et nyt sted efter behov. De væsentlige forskelle, som også går igen i arkitektur og våben, giver spillet flere tilgangsvinkler, og er et positivt valg sammenlignet med 20 forskellige kulturer, som ikke afviger ret meget fra hinanden. Og mens man lærer de tre nye styrker at kende, render man formentlig ind i nederlag, som beskrevet i indledningen. Det er en god ting, for det illustrerer en gennemtænkt balance.
Jorden er også inkluderet i Empire Earth 3. I stedet for et stort landkort styres en kampagne nu fra en jordklode, som frit kan spinnes rundt ved musen. Den giver et godt indtryk af hvilke udfordringer, der venter på vejen mod verdensherredømmet. Der er 60 imponerende baner - eller maps, om man vil - strøet ud over kloden, hvorpå man til at starte med vælger sit udgangspunkt for de næste mange tusinde års strabadser på slagmarken.
Empire Earth 3 spænder over fem epoker, som strækker sig fra 3000 år før vores tidsregning og et godt stykke ind i fremtiden. Det vil sige, at man undervejs får lov at prøve kræfter med alt fra sværd, musketter og kanoner til kamprobotter, hovercrafts og atombomber. Dette tidsspænd er ifølge udviklerne selv unikt for Empire Earth, idet andre strategispil fokuserer på enkelte tidsperioder, mens man her får hele pakken. Og netop dette valg er med til at gøre Empire Earth lidt tungere i svingene end konkurrenterne. Empire Earth 3 er nemlig et oldschool-strategispil, som er moderne opdraget. Der er ryddet op i menusystemet siden sidst, så det nu fremstår ganske simpelt og overskueligt, når man tager mulighederne i betragtning.
Men mens nyere hits som Company of Heroes har bevæget strategigenren i retning af en mere filmisk og actionpræget oplevelse, så er Empire Earth strategi, som vor mor lavede det. Ganske vist med fine smagsnuancer, men ikke desto mindre en gammelkendt opskrift, som består af lige dele ressourceopbygning, indkøb af militær, planlægning af alliancer og udvikling af ny teknologi. Og når man har opbygget tilstrækkelig viden og magt, så rykker man videre til næste epoke. Det fungerer, men det er lidt upersonligt. Hvis man elsker strategi, så er der ingen tvivl om, at Empire Earth 3 er et godt køb. Men der mangler samtidig lidt indlevelse i verdenserobringen. Det er solidt håndværk hele vejen igennem, og selv om eksplosionerne virkelig lyser op på slagmarken, så skinner den aldrende formel desværre lidt for meget igennem.