Dansk
Gamereactor
anmeldelser
FIFA 13

FIFA 13

Jonas har spændt de virtuelle snørrer og indtaget grønsværen i dette års udgave af FIFA, der fortsætter seriens successtime.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Jeg vil gerne starte denne anmeldelse med at fortælle dig en historie om en af mine venner. Jeg mødte ham første gang i 1996. Eller måske var det i 1997. Jeg kan ikke huske det helt præcist, men det er heller ikke det vigtigste. Vi brugte mange timer i hinandens selskab i løbet af de første par år, hvor især 1998 og år 2000 var mindeværdige. Derefter fulgte en årrække, hvor vi ikke så specielt meget til hinanden, men hvor andre og mere eventyrlystne venner pludselig var en del af min hverdag.

Min ven og jeg fandt dog fornyet interesse for hinanden i anden halvdel af sidste årti, og pludselig kunne jeg huske, hvorfor jeg holdt så meget af at være i hans selskab. Han havde så meget at byde på, når det kom til at skulle underholde mig på alle årets dage, hvad enten solen skinnede, eller det stod ned i stænger ude foran vinduerne. Og så har han været god til hele tiden at komme med nye idéer, så jeg ikke kommer til at kede mig i hans selskab. Også selvom vi egentlig altid laver det samme, når vi er sammen. Jeg kan med glæde fortælle, at i år er ingen undtagelse. Min gamle ven FIFA er i år nøjagtigt lige så underholdende at være sammen med som jeg havde gået og håbet på.

FIFA 13

Ja, så er vi her igen. Den tid på året, hvor de store sportsspil, i takt med diverse sæsonstarter rundt omkring i verden, rammer markedet med alt, hvad det indebærer af marketingsmaskiner, løfter om nye tiltag og ikke mindst hvert deres nye udspil i de respektive spilserier.

Dette er en annonce:

Det største sportsspil af dem alle er nok også det som folk har størst forventninger til hvert år. Med så stor en fanbase er det en noget nær umulig opgave for EA at tilfredsstille alle FIFA-fans, men de skal bestemt have ros for at gøre et helhjertet forsøg. Vi var på forhånd lovet nye tiltag i form af blandt andet First Touch-systemet, ændringer i Player Impact-motoren, tilføjelsen af taktiske frispark og ikke mindst nye spiltyper og ændringer i allerede eksisterende af slagsen.

Starter man på karriere-spiltypen, er der nu tilført en masse nye funktioner i forhold til blandt andet transfer-systemet, hvilket undertegnede i hvert fald har savnet. For det første er de computerstyrede trænere nu mere tilbøjelige til at holde på en spiller, og i stedet for blot at afvise et bud, vil de ofte komme med et modbud. Man vil også kunne lave et bud, der består af en pengesum plus en spiller fra ens trup, hvilket stemmer fint overens med virkelighedens transfers. Der er altså kommet lidt mere dybde og realisme i forhandlingerne, og selvom det ikke gør spillet til et decideret manager-spil, så er det en kærkommen ændring, der giver mere lyst til at bruge tid på transfers.

FIFA 13

En anden ny og god tilføjelse til karrieredelen er, at man nu også kan blive landstræner ved siden af sit job på klubplan. Der skal dog arbejdes for sagen, hvis man ønsker denne mulighed, eftersom den først er til stede, når man har vist sit værd i klubben over en længere periode.

Dette er en annonce:

En ny feature med det mundrette navn EA Sports Football Club Match Day er nu også tilgængelig. Her vil man kunne læse nyheder og resultater fra den virkelige verdens store ligaer, og man vil kunne spille flere af ugens kampe, hvor der er taget hensyn til holdenes reelle form og resultater indtil videre i den virkelige sæson. Håbet er, at det vil skabe et tættere bånd mellem spil og virkelighed end tidligere, og EA lader til at satse stort på at holde det hele opdateret, så det bliver så attraktivt som muligt.

Den for mig mest underholdende nye tilføjelse har dog været spiltypen Kreative Udfordringer. Her indtager man træningsbanen og skal så klare tre forskellige udfordringer i stort set alle tekniske kategorier, hvilket blandt andet indebærer skud, afleveringer langs jorden, frispark, indlæg, straffespark, driblinger og så videre. Når man har klaret de tre første udfordringer, bronze, sølv og guld, skal man så prøve kræfter med Superudfordringen, hvor den maksimale score ligger i feltet verdensklasse. Og der taler vi altså om en ordentlig udfordring.

FIFA 13

Klarer man Superudfordringen låser man op for et legendarisk niveau, men der måtte jeg desværre se mig slået. Det tager ikke mere end 1-2 timer at gennemføre de tre første niveauer i alle udfordringerne med en nogenlunde score (Superudfordringen er dog stadig i en klasse for sig), men det er ikke desto mindre underholdende hele vejen igennem. Derudover er det en god måde at træne sine færdigheder på, hvorimod det godt kan være lidt kedeligt på den traditionelle træningsbane, så her har EA ramt plet med et nyt tiltag.

Tager man kampene online, er der blandt andet den velkendte spiltype FIFA Seasons, der nu blandt andet har fået tilføjet et trofæskab, så man rigtig kan nyde ens sejre, hvis man er til den slags. Derudover vil det nu være muligt at spille hele sæsoner i Proklubber-spiltypen, hvor man spiller elleve mod elleve, og det vil nu være muligt blandt andet at spille om oprykning og nedrykning.

Det har dog ikke været muligt at afprøve denne spiltype i sin fulde form, da der sjældent har været mere end 2-3 spillere online her forud for udgivelsen, men det er klart en forbedring, at man nu kan spille over længere tid. Hovedsageligt kan man sige, at EA forsøger at sprede online-spillet udover flere områder end blot 1v1 eller turneringer, og nu for alvor opfordrer spillere til at give sig i kast med nogle af de nye tiltag.

FIFA 13

Rent gameplaymæssigt er der også sket en del små, men meget mærkbare ændringer.

First Touch-systemet har fået en overhaling, så alle spillere ikke længere tæmmer en bold som havde de fluepapir på støvlerne. Der er nu flere faktorer, der spiller ind, når bolden skal tæmmes, hvilket gælder alt fra afleveringens kvalitet, pres fra modstanderen og spillernes tekniske evner. Det skaber som udgangspunkt nogle langt mere realistiske spilsituationer, og man er derfor nødt til virkelig at overveje opbygningen af hvert angreb for at opnå det bedst mulige resultat.

Dette kombineret med den forfinede Player Impact-motor munder ud i nogle mere intense kampe, hvor variation er nøgleordet. En computerstyret forsvarer vil nu i højere grad gå ind og bruge sin fysik for at stoppe en angriber, hvilket også kan ske, når bolden ikke er i nærheden. Et offensivt løb vil hurtigere blive blokeret, så man er som angribende hold nødt til at ændre planen i kampens hede for at nå frem de livsvigtige målchancer.

FIFA 13

De taktiske frispark er også et element, som mange spillere har efterspurgt i årevis, og nu er det så endelig en del af pakken. Det er uden tvivl en feature, der vil fungere bedst, når man spiller sammen med en eller flere venner off- eller online. Her vil man kunne lave to eller tre tilløb og på den måde få muren til at bevæge sig ved at lade to spillere til at springe over bolden, inden afslutningen falder. Det er en sjov lille gimmick, men det er så også det.

Selvom FIFA 13 er et rasende godt spil, så er der dog stadig et par halvrådne græsstrå i det ellers flot anlagte græstæppe. Det nye First Touch-system kan indimellem være en smule frustrerende. Tager man i betragtning, at man ofte spiller med nogle af verdens bedste fodboldspillere, så er der til tider lidt for mange tæmninger, der ikke går helt efter planen. Dette sker også selvom afleveringen har været nogenlunde præcis, og når man har været omhyggelig med at aflevere til en spiller, der ikke er under pres. Det er dog nok også et spørgsmål om tilvænning, for allerede efter nogle timers spil begyndte flere og flere afleveringer og tæmninger at lykkes, men det sker stadig, at bolden sommetider laver et mærkeligt spring væk fra en spiller ved en tæmning.

Et andet kritikpunkt er endnu en gang menuerne. Måske er det bare mig, der er nem at forvirre, men jeg forstår ikke, hvorfor karrieremenuen eksempelvis skal være så rodet at se på, når hovedmenuen er forholdsvis overskuelig. Om det er fordi der er for mange funktioner indlejret, skal jeg ikke kunne sige, men det må være muligt at konstruere en lidt mere simpel menu. Det er uden tvivl blevet bedre over de seneste par år, men det er stadig ikke helt optimalt.

FIFA 13

Grafisk er der igen sket en lille udvikling, men det er vel også blevet mere reglen end undtagelsen, at der hvert år bliver tilført lidt flere detaljer på de enkelte spillere, og at animationerne bliver lidt mere livagtige. Netop animationerne har nydt godt af udviklingen af Player Impact-motoren, hvor man nu eksempelvis ser spillerne kæmpe indbyrdes for at få den bedste plads i feltet, eller ser, hvordan den computerstyrede forsvarsspillere stopper lidt op i deres løb, så en angriber er nødt til at skubbe lidt for at komme frem til et åbent løb.

Jeg prøver desperat at finde nogle flere kritikpunkter, men det er svært, når man hele tiden bliver fanget af en fed feature i de enkelte spiltyper eller af en lækker gameplaymæssig detalje i en kamp. FIFA 13 formår for alvor at fastholde min interesse for de nye dynamikker, og jeg har hele tiden lyst til lige at spille lidt mere for at mestre en bestemt type indlæg, en dribling eller blot for at gentage det latterligt veludførte saksespark, jeg scorede med Benzema i min blot anden kamp.

EA har endnu en gang overgået sig selv og leverer det måske bedste fodboldspil nogensinde, og hvis FIFA 12 slog alle salgsrekorder for et sportsspil gennem tiden, så kan jeg ikke se, hvorfor FIFA 13 ikke skal gå hen og gøre det selvsamme på dette års salgslister.

Jeg er igen blevet bidt af en gal virtuel fodbold, og jeg vil straks kaste mig over den næste kamp. Min ven er tilbage, og han er i sit livs form.

Bemærk: Wii-udgaven er stort set identisk med sidste års FIFA.

FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
FIFA 13
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
+
Skarpt gameplay, god udvikling af Player Impact Engine, flotte animationer, de nye muligheder i Karrieredelen, Kreative Udfordringer-spiltypen
-
Lidt problemer med det nye First Touch-system, en smule uoverskuelige menuer
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

FIFA 13Score

FIFA 13

ANMELDELSE. Skrevet af Jonas Damholt

Jonas har spændt de virtuelle snørrer og indtaget grønsværen i dette års udgave af FIFA, der fortsætter seriens successtime.Indlæser mere indhold