Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
anmeldelser
FIFA Street

FIFA Street

FIFA-serien siger midlertidigt farvel til grønsværen og goddag til gadens hårde asfalt.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Real Madrids Mesut Özil tørrer Tottenhams Gareth Bale totalt med en fræk tunnel, hvorefter han laver et lob(vel at mærke med venstre ben bagom det højre), som via væggen over målet ryger ned mod Cristiano Ronaldo, der forventes at tage bolden ned og lave lidt tryllerier. Men nej, han vælger i stedet at kaste sig op i luften og hamre bolden i nettet med et fænomenalt udført saksespark, som selv Zuma ville misunde ham.

Ovenstående situation udspillede sig inden for de første ti minutter i min første omgang med EA's nyeste bud på et fodboldspil, FIFA Street, der er et reboot af serien. Jeg tænkte straks, at udvikleren blot var fortsat ad den sti, som var lagt for de tidligere spil i Street-franchisen, men jeg kunne ikke tage mere fejl. At en spiller udfører et saksespark er således kun forekommet en enkelt gang i min tid med spillet, hvilket må siges at være radikalt anderledes end i de tidligere spil.

FIFA Street

De tre første titler i FIFA Street-serien havde et afslappet forhold til realisme, og både ildskud og vilde akrobatiske udskejelser var hyppige i nogle spil, der ikke tog sig selv alt for alvorligt. Dette er i høj grad ændret med den seneste nyeste udgivelse, hvilket først og fremmest skyldes, at udviklertjansen nu er faldet i hænderne på EA Canada. Det er dem, der står bag den "rigtige" FIFA-serie, og det kan i høj grad mærkes. Lige fra styring og boldfølelse til grafikken minder FIFA Street rigtigt meget om FIFA 12. Hvorfor dette kan være både godt og skidt, kommer vi til senere.

Dette er en annonce:

Der er fire faste spiltyper i FIFA Street. Der er klassisk 5-mod-5 kamp, som får selskab af futsal, en variant af indendørs fodbold uden bander og med en tungere bold. Dertil kommer Last Man Standing, som foregår på en bane med fire spillere på hvert hold, små mål og uden en decideret målmand. Når man scorer med en spiller, forlader han banen, og man er derefter en mand i undertal. Er man rigtig skarp kan man således ende med at spille 1 mod 4, hvilket giver en del udfordringer specielt i forsvaret.

Til sidst har vi Panna Rules, der er den spiltype, som lægger mest op til frække tricks og ydmygelse af ens modstander. Her får man point, hver gang man kommer forbi sin modstander. 1 point for at komme uden om modspilleren på normal vis, 2 point for at lobbe den over ham og 3 point for at lave en tunnel, den såkaldte panna.

Man kan også selv skabe en spiltype, hvor man vælger mellem de ovenstående varianter, og derefter kan ændre i alt fra antal spillere på banen, boldtype og om man skal spille på tid eller indtil det ene hold har scoret et vist antal mål.

FIFA Street indeholder også en kampagnedel, den såkaldte World Tour. Her skaber man sin egen spiller, der bliver kaptajn for et hold bestående af enten computergenerede eller brugerskabte spillere. Hvis man eksempelvis starter i England, vil ens hold først skulle vinde nogle kampe i en af de sydlige regioner i landet, og derefter vinde en turnering som en slags finale i regionen. Derefter skal man vinde kampe over hele landet, på kontinentet og til sidst over hele verden.

Dette er en annonce:

I alle kampe i spillet indsamler man stylepoints, der udløses af driblinger, mål og lignende. I World Tour stiger ens spillere i level i takt med, at de indsamler stylepoints, og man kan imellem kampene opgradere deres færdigheder. På den måde kan man modificere den enkelte spiller, så han passer nøjagtigt til den position, han skal varetage på ens hold. Skal han oftest agere forsvarsspiller, så opgraderer man naturligvis hans defensive færdigheder og så fremdeles.

FIFA Street

Man kan spille kampene i World Tour på tre forskellige sværhedsgrader, som alle låser op for en genstand, der kan bruges i tilpasningen af ens spillere og hold. Vinder man en kamp på den sværeste sværhedsgrad, låser man også op for de to lavere sværhedsgraders belønninger. Det kan være trøjer uden ærmer, orange Nike sko eller måske strømper, der går helt op til knæet, hvis man foretrækker den slags. Senere i kampagnen vil man også kunne låse op for specielle hold og områder at spille kampe i.

Man kan også spille online i World Tour, så modstanderholdet er spillerstyret i stedet for computerstyret. Online er der også en spiltype kaldet Street Seasons, hvor man i løbet af ti kampe skal rykke op i næste division eller undgå nedrykning fra den, man befinder sig i. Der er i alt femten divisioner, så der venter en del timers underholdning, hvis man vil vinde nok kampe til at nå toppen.

Fokus er i FIFA Street på driblinger og andre tryllerier. Styringen er som nævnt taget fra FIFA 12, men der er bygget videre på den opskrift, så man har ekstra muligheder for at lave diverse tricks med den lille runde. For at gå i præcisionsdribling-tilstand skal man holde venstre aftrækker nede, hvorefter man med venstre styrepind kan styre boldens position, og på den måde holde den ude for modspillerens rækkevidde. Her kan man så bruge højre styrepind for at lave nogle af de mere spektakulære og ydmygende tricks, hvilket gøres ved at rykke styrepinden i forskellige retninger, som man også kender det fra eksempelvis FIFA 12. Hvis en modspiller forsøger at sætte en tackling ind, kan man med den rette timing rykke forbi ham, og rammer man timingen helt rigtigt, laver man den føromtalte tunnel, hvilket selvfølgelig giver ekstra stylepoints og samtidigt ydmyger ens modstander.

FIFA Street

Disse driblinger og detaljer er helt centrale for oplevelsen af FIFA Street. Først og fremmest fordi det gør mulighederne for en scoring langt større, hvis man lige har sat en mand eller to af på vejen mod målet.

Der er stor diversitet i banerne, som spænder over alt fra indendørs futsal-baner, snuskede parkeringspladser og ikke mindst en fed bane i favelaen i Rio. De rå baner, kombineret med et ganske habilt soundtrack, er med til at skabe den rigtige "street-stemning", når kampen er sat i gang. Soundtracket er en blanding af kendte kunstnere blandet med de mindre kendte af slagsen, og så har danske Skåmslåkkar været så heldige at få en plads i spillet med deres nummer "Maskinen".

Der er dog ikke lutter smil, når jeg tryller med bolden på alverdens gadebaner. At styringen er taget direkte fra FIFA 12 betyder nemlig også, at det meget omtalte tactical defense-system er medtaget i FIFA Street. Det fungerer fint nok i eksempelvis futsal-kampene, hvor banen er forholdsvis stor og fokus også er på afleveringer, fordi man så kan bruge systemet til at dække af for en afleveringsmulighed. Men på de mindre baner kan det skabe visse problemer, da systemet ikke altid virker lige præcist. Hvis modstanderen er i gang med en dribling, er der nogle gange nærmest en form for usynlig barriere, som man glider af på, hvis man forsøger sig med en tackling. Og netop det at ramme det forkerte tidspunkt med en tackling kan være helt katastrofalt. Muligheden for at indhente en spiller og sætte en tackling ind, er i mange tilfælde nærmest ikke-eksisterende, hvilket er frustrerende (og ikke særlig realistisk), når man har en halv banelængde at løbe ham op på.

Når man spiller kampe uden målmand, viser det sig også, at det mange gange kan være nærmest umuligt at holde en af sine spillere foran det lille mål, da han fra tid til anden vælger at søge væk, når modstanderen er i angreb. Igen er der tale om en form for usynlig barriere, som tilsyneladende presser spilleren lidt væk fra målet ind i mellem. Det sker ikke hele tiden, men i et spil, der er så afhængigt af en god og præcis styring, frustrerer det ret meget, når tingene ikke fungerer optimalt. Også selvom det kun sker ind i mellem.

FIFA Street

FIFA Street er et underholdende fodboldspil, der opfordrer til kreativt spil og ydmygelse af ens modstander. I dette tilfælde er ydmygelsen ikke altid negativ, da det netop er de kringlede og ydmygende driblinger, der gør spillet underholdende. Jeg sagtens forestille mig, at man kan få en masse sjove kampe ud af det med vennerne foran skærmen, men om man vil vælge det fremfor FIFA 12, er jeg ikke nær så sikker på. På grund af brugen af samme spilmotor som i FIFA 12, ville spillet måske have gjort sig bedre som en form for DLC til flagskibsserien, da FIFA Street lidt groft sagt "bare" er FIFA 12 med små baner og flere driblinger og tricks.

Det ændrer dog ikke på, at jeg føler mig rigtigt godt underholdt af spillet, og de mange forskellige spiltyper trækker bestemt op i den samlede vurdering, da det giver god afveksling specielt i kampagnedelen.

Da Rasmus sidste år testede FIFA Street kaldte han FIFA 12 for "den voksne storebror" i FIFA-universet. Hvis det prædikat holder stik, så må FIFA Street med rette kunne kaldes "den hyperaktive lillebror, som konstant driller storebror med blændende tricks og lækre detaljer", for det er lige netop, hvad FIFA Street leverer fra start til slut. Så hvis du, ligesom jeg, elsker at ydmyge både computeren og andre spillere, så er det bare om at komme i gang - gaden er fejet, musikken spiller, bolden ruller og kampen om at blive den bedste street footballer er fløjtet i gang.

FIFA Street
FIFA Street
FIFA Street
FIFA Street
FIFA Street
FIFA Street
07 Gamereactor Danmark
7 / 10
+
For det meste flydende gameplay, indbyder til kreativt spil, mange muligheder for tilpasning af hold og spillere
-
Til tider uskarp styring, ikke så meget indhold, som man kunne ønske i et spil til den pris
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

8
FIFA StreetScore

FIFA Street

ANMELDELSE. Skrevet af Jonas Damholt

FIFA-serien siger midlertidigt farvel til grønsværen og goddag til gadens hårde asfalt. Vi satte Jonas til at prøve kræfter med FIFA Street. Læs anmeldelsen her.

FIFA Street

FIFA Street

PREVIEW. Skrevet af Jonas Damholt

Om få uger udkommer nyeste bud på et spil i FIFA Street-serien. Jonas Damholt har spillet en bunke kampe og fortæller om oplevelsen.Indlæser mere indhold