Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Freelancer

Freelancer

Det tog sin tid men nu er Freelancer endelig kommet og Digital Anvil leverer varen i fineste stil.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Freelancer er på gaden d. 11. marts 2003

HQ

Nogle spil lider den triste skæbne at ende i en permanent udviklingsfase med kun ringe chancer for flugt ud til hylderne. Når det så en sjælden gang sker, er spillene ofte blot en skal af det de burde være, traumatiseret af konstante omjusteringer, nedjusteringer og finjusteringer og må ofte tage til takke med en ringe karakter fordi indhold simpelthen ikke kunne leve op til hypen. Nogle er dog mere heldige. De kan formå at sidde indespærret hos udviklerne i flere år og alligevel komme ud på den anden side som en solid titel med bred appel og mange dages underholdning gemt i bittene. Sådant et spil er Freelancer fra Digital Anvil.

Efter fem års ventetid var der ellers god grund til at have bange anelser for Freelancer har måttet gå grueligt meget ondt igennem i den tid. Chris Roberts, spillets ophavsmand, forlod Digital Anvil midt i processen og flere af spillets unikke tiltag blev helt eller delvist skrottet så de bange anelser fik frit løb hos mange af genrens fans, inklusiv undertegnede. Frygten gik meget på at Digital Anvil ikke tog genren alvorligt og de til syvende og sidst ville forråde arven fra velrespekterede klassikere som Elite og Privateer. Sådan er det ikke gået, snare tværtimod, for Digital Anvil har været meget loyale overfor Chris Roberts vision om en åben spilverden, hvor spilleren kan agere mere eller mindre som han eller hun vil. Skeptikere kan altså godt rette næsen ud i de rette folder igen for selv om spillets udvikling har skiftet fokus fra at være en hardcore rumsimulator reserveret for de få og de brave, til et mere strømlinet og lettere tilgængeligt action-spil, har det ikke været et skridt i den forkerte retning.

Hele Freelancers historie starter med en desperat situation og desperate situationer kræver desperate handlinger. Krigen mellem Alliancen og Koalitionen har raset i så lang tid, at langt de fleste har glemt hvad der kæmpes om. Alliancen er ved at tabe og frem for at leve under Koalitionenes tunge åg beslutter den smuldrende rest af den før så mægtige Alliance at stikke af mens tid er. Frosset ned i fem enorme fuldautomatiske rumskibe, stikker de sidste overlevende af til den fjerneste afkrog af rummet de kan finde, hvor de vil starte forfra. 800 år senere blomstre Alliancen på ny men uroen ulmer. Det hele starter da en ellers harmløs rumstation pludselig sprænger i luften. Kun nogle få overlevende når væk i tide, der i blandt spillets hovedperson Edison Trent. Han er hvad man i den del af universet kalder en "freelancer", en rodløs eksistens der flakker rundt i universet på må og få med et mål for øje: profit. Derfor er det også en meget forbitret Trent, der ankommer til New York uden ret meget mere end livet i behold og udsigt til at starte helt forfra. Heldigvis er hele universet i Freelancer som skabt til profithungrende mænd som Trent, for her vrimler det med muligheder for at tjene profit og samtidig opleve nogle hæsblæsende eventyr.

Freelancers lille det af det uendelige univers er delt ind i 4 hovedsystemer Bretonia, Liberty, Rheinland og Kusari - hver med deres særlige kulturelle særpræg, arkitektur og historie. Inden for alle disse systemer operere store firmaer og organisationer, nogle mere lyssky end andre, og som freelancer er der altid forskellige jobs at hente her. Her skal man dog træde varsomt for alle har venner og alle har fjender. Tager man eksempelvis nogle jobs for den lokale ordensmagt bliver man hurtigt upopulær blandt pirater og smuglere. Samtidig stiger ens ry hos de lokale myndigheder og deres allierede som derfor vil være mere villig til at stille opgaver. Ingen af opgaverne er dog særlig komplekse i opbygning. De involvere typisk en heftig ildkamp hvor alt og alle skal ødelægges. Overlever man det indkassere man sin betaling og så er det videre til næste. Kompleksiteten mangler men udfordringen er ikke mindre af den grund og selv om mange missionerne er mere eller mindre gentagelser er man altid sikret en udfordrende ildkamp.

Dette er en annonce:

Anderledes udfordrende er missionerne i spillets plotdrevne singleplayer-del. De er mere komplekse i deres opbygning og ofte fuld af overraskelser. Singleplayer-delen falder lidt uden for ideen om et åbent univers idet spillet her tager mere hånd om spilleren. Det gør dog heller ikke noget for historien i spillet er meget spændende om end den trækker lidt voldsomt på genrens klicheer. Et andet beundringsværdigt aspekt ved Freelancers historie, er måden den er struktureret på. Frem for helt at afskærme spilleren fra det frie fly-hvorhen-du-vil-univers, veksler Freelancer meget flot mellem begge elementer ved at "afbryde" historien ind i mellem og nærmest tvinge spilleren ud i universet for at opleve og opdage lidt af universet på egen hånd, lidt i stil med The Elder Scrolls III: Morrowind. Vekslen mellem historie og opdagelse styres af spillets rang-system, der kun lader historien fortsætte når man opnår en bestemt rang. Når det sker, modtager man en radiobesked der beder én om at flyve til én bestemt planet eller rumstation, hvorfra historien så går videre.

08 Gamereactor Danmark
8 / 10
+
Et flot og fængende rumspil der fuldt ud lever op til arven fra genrens klassikere, nem og ubesværlig styring, et stort og spændende univers at gå på opdagelse i, små maskinkrav
-
Måske lidt for simpelt for nogen, singleplayer-delen er lidt for hurtigt overstået,
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
FreelancerScore

Freelancer

ANMELDELSE. Skrevet af Jesper Hauerslev Andersen

Det tog sin tid men nu er Freelancer endelig kommet og Digital Anvil leverer varen i fineste stil.

0
Freelancer demo klar til download

Freelancer demo klar til download

NYHED. Skrevet af Rasmus Berg

Digital Anvil har netop meddelt at seneste demo af Freelancer, nu kan downloades fra deres site. Ifølge firmaet er der adgang til hele Liberty Systemet og fem forskellige rumskibe. Vi har linket indenfor.

0
Freelancer

Freelancer

PREVIEW. Skrevet af Jesper Hauerslev Andersen

Hvis du er gammel sci-fi rotte, så bør ordene Wing Commander få det til at prikke blidt i forreste hjertekammer.Indlæser mere indhold