Solen kaster sine første stråler over Ascalons ruiner. Min helt spænder sit skjold på ryggen og griber fat om sit sværd. Endnu en dag truer. Endnu en dag, hvor onde væsner skal bekæmpes. Endnu en dag, hvor drager skal nedlægges og venskaber knyttes. Ascalons porte åbner sig foran ham og en gigantisk, øde slette udfolder sig foran hans fødder. Der er kun en vej frem - og det er mod ondskaben selv.
Guild Wars er et online rollespil, der nok bedst kan beskrives som Diablo møder Everquest-fænomen. Gutterne fra ArenaNet har nemlig taget det bedste fra de to flagskibe og skabt en hel unik oplevelse, der fokuserer på hurtig og tempofyldt spiller mod spiller-interaktion. I stedet for at fylde spillet med træge opgaver, alt for mange niveauer og andre tidsslugende aspekter, har man valgt at fokusere på alt det, der er sjovt ved online rollespils-genren.
Til at begynde med var jeg skeptisk - indrømmet. Hvad ville et online rollespil være, hvis ikke det krævede halvdelen af mit liv som indsats, rationer af fastfood og cola på dåse, samt isolering i et mørkt rum på ubestemt tid? Tilsyneladende noget godt, for Guild Wars er det spil, som både almene- og hærdede spillere har ventet på i mange år.
I Guild Wars lever man, som altid, livet som helt i en verden fuld af drager og dæmoner. Til at begynde med skaber man naturligvis sin karakter, vælger klasse og slår de obligatoriske monstre ihjel. Det er muligt at være to karakter-klasser på samme tid, og dermed at kombinere et utal af muligheder og færdigheder. Selv var jeg en Elementalist og Mesmer - en kraftig kombination af destruktive elementer og muligheden for at manipulere med folk.
Det er svært at kalde Guild Wars for et fuldblods online-rollespil. For selvom du i realiteten begiver dig ud på eventyr i et stort online univers, foregår det meste af spillet i zoner, som er reserveret til dig selv - eller din eventyr-gruppe. Det eneste sted du møder andre spillere, er i spillets byer og lejre, hvor du kan sælge dine skatte, erhverve dig nyt udstyr, eller blot konversere med andre lystige eventyrere. Med andre ord er du fri for at have andre spillere der løber rundt i dit område, dræber dine monstre og stjæler dine magiske genstande - og det er et af de bedste tiltag i Guild Wars.
Guild Wars byder på et maksimalt niveau på 20. I stedet for at fokusere på hvor højt niveau du som spiller har opnået, vægtes der på dine færdigheder eller skills. Hver eneste gang du forlader en by eller lejr for at gå på en mission alene eller med en gruppe, skal du vælge hvilke færdigheder du vil have med. Der er masser af færdigheder at vælge imellem, og visse missioner og trænere giver dig nye af slagsen. Dog er det ikke muligt at medbringe mere end otte af gangen, så der kræves megen strategisk koordination, både når du skal kæmpe mod spillere og monstre.
Strategisk koordination er der også nok af når du dyster mod spillere i arenaer og andre områder. Allerede tidligt i spillet støder du på den første arena. Her kan der udkæmpes holdkampe i bedste gladiator-stil, fire mod fire. Det hold der vinder, fortsætter deres fælles kamp. Selvom det er en smule forvirrende i starten, hvor alle kaster sig ind i kampens hede uden at tænke sig videre om, er det nu alligevel vanvittigt underholdende og sjovt, uanset hvilket niveau man har opnået. Senere i spillet kan du udfolde dig i Capture The Flag-kampe og missioner, hvor du blandt andet skal overtage en borg fra dine modstandere!
Det er ikke uden grund, at ArenaNet har døbt spillet Guild Wars. Når du engang har fundet dig til rette i et Guild (en slags laug bestående af andre spillere), kan du kæmpe side om side med dem og opnå præstige og verdensherredømme. Eftersom spillet foregår på én stor server, eller shard om man vil, kommer man til at kæmpe mod andre verdensdele, som USA og Korea. Hvor omfattende dette system er, har vi endnu ikke haft muligheden for at prøve kræfter med - men for pokker hvor virker det dog lovende!
Nu tror du sikkert, at du skal gribe til tegnedrengen og punge ud hver eneste måned, for det gør man jo i andre online rollespil. Sjovt nok har Arenanet ikke set sig nødsaget til at opkræve månedlige beløb, så selvom du er på SU eller betaler for andre online rollespil, er der ingen grund til ikke at spille Guild Wars. Hvis du ikke lige gider at tæske dig op til 20’ende niveau, kan du også skabe dig en hvilken som helst karakter på niveau 20, dog uden muligheden for at kunne gå på eventyr og nedlægge monstre. Dine lyn-niveau 20 karakterer kan udelukkende benyttes i spiller mod spiller-regi, men det er heller ikke en dårlig ting, da det er der hvor spillet for alvor bliver sjovt.
Undervejs på mine eventyr stødte jeg kun på enkelte små problemer. Guild Wars foregår som bekendt side om side med alverdens mennesker, og som resultatet kan man, i de europæiske distrikter, støde på en hel del tyskere og franskmænd. Nu har jeg normalt intet imod dette, men når man forsøger at have en samtale på det globale sprog, engelsk, og i stedet bliver bombarderet af fransk og tysk, kan man godt gå hen og blive lettere rød i tomaten. Andre irritationsmomenter opstod primært i spiller-mod-spiller kampe, hvor det til tider kunne være lige lovligt uoverskueligt at holde styr på venner og fjender - og det blev ikke bedre af, at spillet fra serverens side kørte langsomt af og til.
Med en smuk billed- og lydside, et utal af spændende færdigheder, missioner og battlegrounds hvor man kan kæmpe mod andre spillere, har ArenaNet sat en alvorlig milepæl i online rollespils-genren. Jeg vil personligt håbe til og bede om, at fremtidige online rollespil benytter sig af Guild Wars’ grundopskrift; mindre tid på at rende rundt og lave kedelige missioner og smadre tusindvis af monstre, og større fokus på alt det, der er herligt ved genren. Tak ArenaNet, tak!