Der har været megen snak om Immortals of Aveum op mod udgivelsen her i august. Det er det første spil fra amerikanske Ascendant Studios, det er et af de første spil, der gør brug af Unreal Engine 5 spilmotoren og så er det på samme tid et old school, men også et friskt bud på, hvordan en singleplayer first-person shooter skal strikkes sammen.
Immortals of Aveum udspiller sig i en magisk verden, hvor der i tusinder af år har udspillet sig en voldsom konflikt over magi mellem de to kongeriger Lucium og Rasharn. Efter århundreders dødvande har Lucium nu ryggen mod muren og situationen er desperat. Man tager rollen som Jak, der er vokset op i gaderne i byen Seren og han er en såkaldt "Unforeseen" - en person, som først sent i livet, får kontrol over magiens kræfter. Da Jaks hjemby bliver angrebet, falder hele hans verden fra hinanden og han bliver, lidt modvilligt, trukket ind i den konflikt, som han ellers har gjort alt for at holde sig ude af.
Immortals of Aveum er en first-person shooter, hvor våbnene basalt set er skiftet ud med magiske kræfter. Denne magi er inddelt i tre forskellige typer: en blå, en rød og en grøn. Den blå magi kan bruges over lange afstande, hvor enkelte kraftige skud kan ramme fjender på lang afstand. Den røde magi er nærmest modsat, da den er god i nærkampe og kan med stor kraft ramme flere nærgående fjender på samme tid. Endelig er der den grønne magi, som affyrer mange skud efter hinanden og er målsøgende og den er specielt anvendelig når man bevæger sig. Indenfor hver af de her tre magier, er der igen forskellige angrebstyper, så det er muligt med tiden at opbygge det magiske arsenal, som passer til ens spillestil.
Visse fjender kan med fordel angribes med samme farve som den magi de selv besidder og det hele krydres med kraftfulde Furies, der for eksempel sender en byge af grøn magi efter en bestemt fjende eller sender kraftfuld blå magi afsted under jorden og som spider fjenden nedefra når den når frem. Endelig har man også kræfter, der visse steder kan bruges til at manipulere med omgivelserne og en magisk pisk, der enten kan bruges til at trække mindre fjender tættere på, eller kan bruges som en gribekrog, så man kan nå højt placerede områder, som man ellers ikke ville kunne nå.
Kampsystemet fungerer rigtigt godt og det føles lækkert og tungt og det hele minder om en lækker blanding af kampagnen i Call of Duty, lidt Final Fantasy 16, lidt Destiny og så tilsat en god portion unikke magiske effekter. Også uden for kampene, skal man bruge ens magiske våben og ens specielle evner. Der skal for eksempel løses simple farvebaseret puzzles, som kan give adgang til nye side-områder med særligt udstyr, kister med guld, nye evner eller en boss, som også kaster godter af sig, når han er besejret.
Loot er nemlig også en stor del af Immortals of Aveum. Der er masser af kister som skal åbnes eller skydes, men desværre er indholdet i disse kister sjældent ret spændende. Det er for det meste blot guld, ekstra energi og den slags, og selv om den slags indhold bestemt er vigtigt, så mister man lidt lysten til at gå på opdagelse efter de her kister. Den rigtig lækre loot findes, hvis man finder frem til nogle af de her side-områder, som er rundt omkring.
Immortals of Aveum er på mange områder designet som en old school shooter - og det er egentlig, for det meste, positivt ment. Her er der ingen stor åben verden, men nogle fokuserede og lineære levels, hvor der dog stadig er plads til udforskning af omgivelserne. Der er et helt traditionelt tredelt evnetræ, hvor man kan opgradere ens magiske våben, ens evner og man kan udstyre Jak med forskellige passive boostere. Fjender kommer i bølger som i de første Halo spil og det er kun de kister, som indeholder loot der skal skydes i stykker - kasserne uden indhold lige ved siden af, er urørlige. Det er på alle måder old school shooter design.
Igen som noget ganske old school, har Immortals of Aveum ikke flere forskellige grafik-indstillinger at vælge imellem, som ellers er blevet så populært her på de nye konsoller. Teamet bag har, ganske befriende, taget valget for os og leverer lækker 60fps i opskaleret 4K, og det ser ganske imponerende ud. Det er dog ikke helt stabile 60fps, vi oplevede i den version, vi havde til test her før udgivelsen, men vi er dog blevet lovet, at en patch på udgivelsesdagen skulle optimere performance.
En anden ting jeg bemærkede var, at grafikken havde et lidt uskarpt og svagt "udtværet" look. Uden at have værktøjerne til at bekræfte det, så tror jeg at spillet kører ved en ret lav intern opløsning og så bliver det skaleret op (formentlig med FSR2), og så får det nok det her lidt uskarpe look. Det var ret tydeligt, når jeg sad forholdsvis tæt på min skærm - sad jeg et stykke væk, så jeg det slet ikke i samme grad. Når det så er sagt, så skal det også siges, at Immortals of Aveum ser virkelig lækkert ud. Designerne har skabt en særdeles smuk verden, hvor man bevæger sig gennem smukke templer, der ligner noget, fremmede fra det ydre rum kunne have bygget, tætte skove, landskaber med enorme statuer og meget andet.
Kampene er fyldt med partikler i massevis af farver, der flyver rundt gennem luften, og der er virkelig skruet op for de visuelle effekter, og det er her, at Unreal Engine 5-teknologien kommer ind i billedet. Andre steder er der skruet lidt mere ned for effekterne, for eksempel hvis man affyrer sin magi i mørke områder, ser man intet lys påvirke omgivelserne, hvilket får disse områder til at se lidt primitive ud. Det er som sådan ikke noget problem, men det er noget man vil bemærke - og noget andet man også vil bemærke (i hvert fald på PS5) er, at DualSense-controllerens specielle egenskaber som adaptive triggere og haptisk feedback stort set ikke bliver sat i spil. Det er skuffende.
Bortset fra et par frustrerende platform-sektioner, så byder Immortalts of Aveum på et solidt gamepla- loop med fin variation, men det er ikke god til at skabe incitament til at udforske og få spilleren væk fra den betrådte sti. Det er ganske enkelt meget lineært. Det er dog muligt og let at komme tilbage til tidligere besøgte områder, for at udforske omgivelserne med ens nye egenskaber, som giver adgang til nye områder, man tidligere ikke havde adgang til.
Immortals of Aveum er virkelig en solid debut fra Ascendant Studios og en glimrende first-person shooter med et twist - men det kommer ikke helt op og ringe. Jeg vil dog i fremtiden holde godt øje med både Ascendant Studios og Immortals of Aveum, for jeg har på fornemmelsen, at det her ikke er det sidste spil, vi ser i den her magiske verden.