Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Klonoa Phantasy Reverie Series

Klonoa Phantasy Reverie Series

Den gamle platformhelt fra Bandai Namco formår stadig at underholde, men en smule af charmen er dog gået tabt.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Hvis du spørger en, der er vokset op med de to første PlayStation-konsoller, hvad deres yndlingsserie er, når det kommer til platformspil, vil mange pege på serier som Crash Bandicoot, Spyro the Dragon, Ratchet and Clank, Sly Cooper eller Jak og Daxter. Disse serier er uden tvivl de mest kendte, men udvalget af platformspil til PlayStation var større end som så. En af de mindre kendte serier, der stadig har en loyal og dedikeret fanskare, er Klonoa, hvor titelkarakteren er en slags blanding af hund og kanin, der samler fjender op ved hjælp af en magisk ring og bruger dem til at løse forskellige opgaver.

HQ

Platformserien fra Namco (nu Bandai Namco Entertainment) bød på masser af charme og overraskende god spilmekanik, men Klonoa fik kun to hovedspil og et par sidetitler til håndholdte platforme. Faktisk er der ikke udgivet noget Klonoa-spil, siden det første spil blev genopbygget fra bunden af til Nintendo Wii i 2008. Når Bandai Namco nu genudgiver Klonoa: Door to Phantomille og Klonoa 2: Lunatea's Veil i forbindelse med seriens 25-års jubilæum, er det derfor et meget ventet gensyn for mange, ikke mindst i betragtning af at Klonoa 2 har været låst til PlayStation 2 siden 2001 (og dermed er blevet et dyrt spil at købe på brugt). Ideelt set burde udvikleren måske også have inkluderet de håndholdte spil i samlingen, da flere af dem kun har været lanceret i Japan, men da de to hovedspil i serien er så tætte i stil og teknik, er det forståeligt, at udvalget er reduceret til disse to titler.

Klonoa Phantasy Reverie Series
Dette er en annonce:

Der er en historie i Klonoa-spillene, men den stikker i alle retninger og bliver dermed mere vås end velskrevet underholdning. Kort sagt får vores helt en speciel ring, der kan skyde strømme af vind, og ved hjælp af denne ender han i forskellige verdener, der har brug for hans hjælp. Der er potentiale for spændende historiefortælling i disse spil, men enten blev dette fuldstændig nedprioriteret af Namco, da spillene i sin tid blev lavet, eller også er detaljer om historien gået tabt i oversættelsen.

Hvad Klonoa-spillene taber på historiefronten, vinder de dog tilbage med charmen, som du finder tonsvis af i denne samling. Karaktererne har et festligt design, der kan underholde både store og små, og med klare og tydelige farver får du fine og friske baner at boltre dig på. Derudover byder spillet på dialog i form af et fiktivt sprog, som på trods af, at det er lettere irriterende, også er med til at underbygge den overordnede Klonoa-charme. Det vil sige til en vis grad, da nogle af samlingens karakterer har så irriterende stemmer, at det nærmest skærer i ørerne, hver gang de åbner munden. Det gælder især Klonoas sidekick i det første spil, Huepow, der med sine knirkende lyde let fortjener prisen for tidens mest irriterende sidekick foran både Navi og Fi fra Zelda-serien. På trods af sådanne enkelttilfælde er der tale om en samling, hvor du får meget morskab, og når dette kombineres med kreativt banedesign og leg med kameravinkler, især i Klonoa 2, er det nemt at blive hooked på den samlede pakke. Det er ikke nødvendigvis revolutionerende platformsdesign, vi taler om her, og noget af indholdet er mærkbart dateret, men det er ikke desto mindre en veludført helhed.

Klonoa Phantasy Reverie SeriesKlonoa Phantasy Reverie Series

Noget af seriens visuelle charme og er dog gået tabt i konverteringen til nye platforme. Denne relancering giver dig restaurerede versioner af Klonoa 2 fra PlayStation 2 og Wii-versionen af det originale PlayStation-spil. Valget af sidstnævnte version er forståeligt, da Wii-versionen er lavet for at få præsentationen i Klonoa: Door to Phantomille til at ligne Klonoa 2, og de to spil føles således ret ens. Den klassiske pixel-grafik fra 1'erens originale version fra 1997 er således fortid, men derudover er cel-shading-stilen fra Klonoa 2 også skiftet ud med en nyere grafisk stil med glattere teksturer. Problemet er, at denne nye stil føles tam, kedelig og uden nogen karakter. Faktisk ligner det noget fra et lavbudgets platformspil. Den grafiske stil gør sit arbejde, og det er positivt at se, at udviklerne har været tro mod det originale banedesign og baggrundsdetaljerne fra dengang. Men det lidt anonyme og billige touch gør, at jeg savner muligheden for at vælge den originale grafik i de to spil, som vi eksempelvis har set i digitale relanceringer af gamle peg-og-klik-spil fra LucasArts.

Dette er en annonce:

En anden faktor, der gør, at samlingspakken føles lidt billig, er, at den har meget få justeringsmuligheder i indstillingerne. Et eksempel på dette er knapkonfigurationerne, som kun giver dig mulighed for at tilføje kommandoer til de fire hovedknapper på controlleren og ikke til skulder- eller triggerknapperne. Det værste er dog pixelfilteret, som vil forsøge at efterligne en slags retro-følelse, men som kun resulterer i et grødet lag hen over skærmen, hvor farverne flyder ind i hinanden som olie oven på vand. Det er et filter, der slet ikke passer til nogen af spillene, og ydeevnen er så frygtelig dårlig, at jeg næppe har set et værre forsøg på et retrofilter i et spil.

Klonoa Phantasy Reverie Series

På trods af nogle mangler på indstillingsfronten, får du nogle nyttige tilføjelser i dette spil. Begge spil kan nu spilles i co-op, en funktion, der tidligere var reserveret til Klonoa 2, hvilket giver nostalgiske forældre mulighed for nu at dele hele Klonoa-oplevelsen med en ny generation af spillere. Udover den nye grafiske stil er lyden også blevet remastered, og især musikken i Klonoa 2 kommer med mange overraskende gode øjeblikke, som bestemt fortjener mere opmærksomhed. Derudover kan du nu justere sværhedsgraden og låse op for en såkaldt stopur-tilstand for dem, der kan lide speedrun-udfordringer.

Den største forbedring er dlg muligheden for at spille samlingen i op til 4K-opløsning og med 60 billeder i sekundet, en mulighed, der tilbydes på PlayStation 5 og Xbox Series X. På PlayStation 5 fungerer dette stort set smertefrit, og med undtagelse af et par små fald i billedhastigheden, hist og her, er dette en teknisk stabil og fornøjelig oplevelse. I det første spil er indlæsningstiderne så korte, at man ikke når at læse de nyttige tips på loadingskærmen, mens indlæsningstiderne i Klonoa 2 varer et par sekunder ekstra, uden at de af den grund føles irriterende lange. På Switch-versionen er den tekniske situation dog anderledes. At spillet byder på lavere opløsning, lidt længere indlæsningstider og ikke kommer med HDR-understøttelse, er på forhånd accepteret, da Switch har mindre maskinkraft end en PS5 eller Xbox Series X. Til gengæld er det sværere at affinde sig med en ujævn billedhastighed, der giver en hakkende præsentation. Spillene kører ved en meget ustabil frame rate, og især i Klonoa 2 skal du ikke længere end til første bane for at mærke de negative konsekvenser heraf. Samlingen er stadig spilbar på Switch, men enhver, der forventer en lige så elegant præstation, som det, der er blevet set i trailerne, vil blive skuffede.

Klonoa Phantasy Reverie Series

Selvom noget af charmen fra de originale versioner er gået tabt gennem årene, er der masser af klassisk platformsjov at finde i Klonoa Phantasy Reverie Series. Det er ikke svært at forstå, hvorfor dette hunde-kanin-væsen har fået en trofast fanskare gennem årene, og på trods af nogle alderstegn er banedesignet i så god stand, at denne samling sagtens kan byde på nogle underholdende timers platformsjov for store og små i sommervarmen.

07 Gamereactor Danmark
7 / 10
+
Klassisk platformsjov, der stadig byder på god underholdning og udfordring. Velfungerende co-op. Stabil præstation på næstegenerations-platforme. Især Klonoa 2 byder på rigtig mange gode musikalske øjeblikke.
-
Tam historie. De håndholdte spil mangler. Nogle forældede platformselementer. Få indstillingsmuligheder. Ustabil ydelse i Switch-versionen.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold