Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Medieval: Total War: Viking Invasion

Medieval Total War: Viking Invasion

Med Medieval Total War blev der lagt beslag på mange strategispilleres nattesøvn.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Med Medieval Total War blev der lagt beslag på mange strategispilleres nattesøvn. Blandingen af storslåede slag og f.eks. rænkespillet mellem Europas adelsslægter gav et utal af spilmuligheder, både for en spiller med interesse for historie og politiske petitesser - og for en spiller, der får mest ud af begivenhederne på slagmarken.

HQ

Med udvidelsespakken Viking Invasion er der tale om andet og mere end ’bare’ et par nye slag og en håndfuld nye enheder. Fokus er flyttet fra det samlede Europakort til de britiske øer, og med en ny sammenhængende kampagne er det muligt at gennemspille vikingernes godt 300 års hærgen på de egne. Kampagnen udfolder sig inden for mere end 50 territorier. Blot 2 af disse - Hordaland (Norge) og Jutland (Jylland) - ligger uden for de britiske øer, så der er gode muligheder for at gå i dybden med hvad man kan kalde datidens lokalpolitiske stridigheder.

Viking Invasion-kampagnen indeholder dog ’kun’ 8 spilbare fraktioner, heriblandt irere, northumbrere, skotter, walisere og selvfølgelig vikinger. De nye fraktioner byder selvfølgelig også på nye enheder og våben, men det er ikke mindst i det teknologitræ, som din fraktion ’vokser’ efter, at man finder afgørende nye drejninger. Religiøse forviklinger har langt fra samme centrale vægt som i det oprindelige Medieval Total War. Paven eksisterer f.eks. ikke som figur i spillet, så man kan ligefrem kaste sig over andre kristne, uden risiko for at blive lyst i band.

Faktisk er det sjovt nok kun, når man spiller som viking, at religion er vigtig. Så gælder det nemlig om at modstå fristelsen til at konvertere til kristendommen - ellers mister man ganske enkelt en solid portion af sine vikingers effektivitet som søfarende ransmænd.

De nye enheder i Viking Invasion er ofte meget snævert knyttet til deres ’hjem’-territorium. Dermed kan man ikke bare forstærke sine besættelsesstyrker i England med de frygtede bersærker. De kan nemlig kun rekrutteres ’hjemme’ i Norden. På tilsvarende vis kan man kun ’indgå samarbejde’ med de stolte højlændere på skotsk territorium.

Dette er en annonce:

Til gengæld har man som viking et par særlige fordele. Man optjener bonus-ressourcer for hver fjendtlig bosættelse, der bliver efterladt plyndret og tilintetgjort. Samtidig betyder vikingernes evner som skibstømrere, at deres skibe er de absolut hurtigste på havene. De kan tilmed afgå fra noget nær en hvilken som helst kyststrækning - i stedet for fra en havn, som de andre fraktioner i spillet er afhængig af. På den måde opnår vikingerne både stor bevægelsesfrihed og en ikke ubetydelig portion overraskelsesmoment.

Viking Invasion anvender og bygger videre på samme taktiske koncepter som findes i det oprindelige spil. Ved forsøg på at indtage en borg, bidrager et par nye våben til et par interessante twists. Den belejrende part vil kunne drage nytte af en art brænde missiler, mens den forsvarende part efter utallige opfordringer fra spillere endelig får mulighed for at hælde kogende olie på de tropper, der forsøger at forcere borgporten. Endelig er der en såkaldt organ gun - seriemonterede hagebøsser, der nærmest må betegnes som en tidlig forløber for 2. verdenskrigs Stalin-orgler. Dette våben er særdeles effektivt mod infanteri- og kavaleri-enheder, mens det til gengæld er indlysende mindre effektivt mod selve borgens mure.

For en dansker er det selvfølgelig ekstra interessant at stifte bekendtskab med en fjern fortid, hvor Europas folk skælvede, når snakken faldt på de horn- og hjelmklædte vikinger. Derfor er det lige en tand kikset at se en viking på spilæsken, udstyret med sværd og et skjold malet i Dannebrogs farver. Viking Invasion udspiller sig fra år 793 e. Kr. og ca. 300 år frem. Til gengæld finder man ud fra samtidens skriftlige kilder først henvisninger til Dannebrog i forbindelse med slaget ved borgen Lyndanisse i Estland den 15. juni i år 1219.

Trods denne åbenlyse om end diskrete kikser er Viking Invasion en velfungerende tilføjelse til Total War-serien. Man kan dog ikke helt undgå fornemmelsen af, at grafikken efterhånden trænger til en saltvandsindsprøjtning. Den kommer så forhåbentlig med næste stortitel fra udviklerne hos Creative Assembly: Rise of Rome.

Dette er en annonce:
08 Gamereactor Danmark
8 / 10
+
En interessant og yderst detaljeret mulighed for at gennemspille vikingetiden, set både gennem ’vores’ – danskernes – og ’ofrenes’ øjne.
-
Gameplay og grafik trænger til en saltvandsindsprøjtning – og den tegner, der har leveret forside-illustrationen, har brug for en historiebog.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold