Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Monument Valley

Monument Valley

Journey, Fez og The Room i et spil? Jo den er god nok.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Den evige higen for spil efter at bliver anerkendt som kunstform er ofte lidt trættende og unødvendig. Prætentiøse udviklere slår med store armbevægelser deres næste projekt op som kunst, men ofte er det et godt stykke fra at give samme oplevelse som de mere klassiske kunstværker. Kunst kan naturligvis være mange ting, men hvis et kunstværk får dig til at tænke længe efter at du er færdig med at betragte det, så har det efter min mening sin berettigelse. Det er bare en af de ting som Monument Valley gør rigtigt.

Journey, The Room og Fez er tre navne, der kan få de fleste gamere til at smile bredt. Journey leverede en stille næsten zen-agtig rejse gennem et støvet, farverigt og fantastisk univers, Fez bød på umulige konstruktioner og platformdrillerier i 3D med pixeleret charme, mens The Room bød på hjernevridende opgaver i enkle kulisser.

Monument Valley er alle tre spil på én gang.

Hvis det ikke er nok til at du allerede nu har trykket på køb-knappen og smidt 25 kroner i retning af App Storen, så kan du vælge at læse videre og måske blive overbevist. Monument Valley er dog et af den slags spil, der fortjener at blive nydt uden at vide for meget.

Dette er en annonce:
Monument ValleyMonument Valley

Monument Valley tager form som en smuk rejse og en yderst anderledes fortælling om en prinsesses vandring gennem en efterladt verden, der nu kun indeholder enorme monumenter over det der engang var. Det er samtidig en bunke drilske synsbedrag, krydret med puzzles og smukke smukke billeder.

Fordelt på ti baner byder Monument Valley ikke på meget mere spiltid end en time, hvis man er skarp og ræser mod slutningen, og måske to, hvis man ligesom undertegnede konstant stoppede op og nød de bjergtagende omgivelser. Længden betyder dog ligesom med spillet Journey ikke så meget, for chancen er stor for at Monument Valley bliver i din bevidsthed et godt stykke tid efter at spillet er ovre.

De fleste med interesse i optiske illusioner og drilsk kunst kender sikkert til M.C. Escher, der gennem tiderne har leveret mere eller mindre umulige konstellationer i kunstverdenen. Monument Valley låner inspiration fra disse værker og præsterer at levere et medrivende gameplay, hvor man flere gange klukker højlydt over de bizzarre løsninger.

Dette er en annonce:

Se bare billederne fra introen herunder. Det er denne slags illusioner, der danner rammen om den lille tavse prinsesses vandring.

Monument ValleyMonument ValleyMonument ValleyMonument Valley

Det er uhyre simple mekanikker, vi bydes på. En figur med huller kan flyttes rundt eller roteres, mens prinsessen står på den. Er der derimod et drejehjul på konstruktionen, kan den kun flyttes, såfremt figuren ikke befinder sig på selve platformen. En række skrigende krager gør det ud for forhindringer. Og det er sådan set det, men det fungerer perfekt.

Monument ValleyMonument Valley

Når man bevæger sig rundt i den anderledes verden, møder man syn, der ville klæde enhver væg i indrammet form. Smukke pastelfarver, lysende primærfarver eller mørke gråtoner udgør de forskellige baners temaer. Hver bane har sit eget udtryk, og spilmekanikkerne introduceres enormt pædagoisk uden nogensinde at føles træge.

Faktisk har jeg i denne weekend nydt det med både en otte-årig pige, en 12-årig knægt og så naturligvis alene med et saligt blik i øjnene. Det fanger kort sagt på tværs af aldre og preferencer. Når du når til spillets fantastiske Box, så vil du dog ganske sikkert henrykkes over det intrigante netværk af sære mekanikker, der udfolder sig efterhånden som du løser de enkelte dele af banen.

Monument ValleyMonument Valley

Monument Valleys grafiske side komplementeres flot af stille underdrevne musikstykker med forsigtige harpe-anslag, når genstande flyttes eller manipuleres. Og det er svært ikke at lade sig rive med, mens man glæder sig over, at der stadig findes spiludviklere, der ikke kun spekulerer i hjernedøde freemium-spil eller Flappy Bird-kloner på mobilen.

Er man den type gamer, der elsker at bliver overrasket og henrykket over anderledes spiloplevelser, så bør man uden tøven investere i den anderledes puzzler. Det er et ganske kort spil, sjældent rasende udfordrende, men med solidt gameplay. Og selvom det ikke er et ord jeg ynder at bruge om særligt meget, så klistrer jeg det gerne på Monument Valley: det er genialt.

Monument ValleyMonument ValleyMonument ValleyMonument Valley
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
+
Smukke omgivelser, flot lydside, solidt gameplay, anderledes oplevelse, fortryllende
-
Kort uden genspilningsværdi for andet end gensynet
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

Monument ValleyScore

Monument Valley

ANMELDELSE. Skrevet af Lee West

Journey, Fez og The Room i et spil? Jo den er god nok.

Fra iOS til Android-special: Monument Valley

Fra iOS til Android-special: Monument Valley

NYHED. Skrevet af Lee West

Fra tid til anden vil vi fremover køre en række specials om søndagen her på Gamereactor. Her tager vi fat i et bestemt emne og guider jer på vej med en "nyhed" hver anden...Indlæser mere indhold