Der er nok ingen tvivl om, at simuleret amerikansk fodbold kun appellerer til en snæver dansk skare. Men vi er alligevel nogle stykker, som finder denne temmeligt strategiske sportsgren underholdende. Personligt kan jeg bruge flere timer på at sammensætte mine egne offensive spil. Det er virkelig en uovertruffen fornemmelse, når et gennemløb fungerer, og en pasning rammer det tænkte mål. Sidder du selv med overvejelser omkring, at skaffe dig et spil bygget over amerikansk fodbold, men er du skræmt af realismen i Madden, så kunne NFL Fever være svaret.
Et fåtal af knapper
NFL Fever har en omfattende træningsdel. Her kan du både blive klog på de forskellige manøvrer, som på de strategiske overvejelser. Øvelserne varierer mellem træning af enkelte bevægelser, gennemgang af taktiske oplæg til træningspas. Styringen er let at gå til. Uanset om du er kaster, løber eller forsvarspiller, så er der et fåtal af knapper at vælge imellem. Har din QB eksempelvis bolden. Så vil du kunne benytte de fire taster samt den sorte knap. Alt efter hvilken knap du trykker på, vil du aflevere til en given medspiller. Denne vil have det pågældende ikon over hovedet. Er det måske i stedet en wing, der har bolden. Så kan du spurte kortvarigt ved tryk på A, skulderskubbe med X og undvige med B. Efter at have trænet i en kort periode, vil du nærmest kunne de enkelte bevægelser til perfektion.
Overjordisk præcision
Med kontrollen under styr, så kan man begynde at koncentrere sig om kampene. Her er meget af vægten lagt på action frem for realisme. Eksempelvis så kræver de enkelte bevægelser ikke den store indsats. Skal du aflevere, så kræver det som sagt kun et tryk på en tast. Din QB vil altid ramme den spiller, du forsøger at aflevere til. Ikke hermed sagt at det er decideret nemt. For modstanderens forsvarspillere har en nærmest uhyggelig tendens til at forudse dine bevægelser. Grundet de utroligt præcise pasninger er dette dog langt den mest effektive måde, at opbygge sine angreb på. Dette skyldes også, at forsvarspillerne er utroligt gode til at tackle. Ikke nok med at de er uhyre effektive, så kan du også hoppe flere yards for at obstruere din fremdrift. Med andre ord, så er det noget nær umuligt at løbe sig vej igennem. I stedet så satser man på lange pasninger, og god timing af turboen. Dette gør sig i øvrigt også gældende for AI’en. Her er hovedvægten også lagt på de overjordisk præcise lange afleveringer. Derfor bliver kampen som ofte et tilfælde af to hold, der tyrer bolden frem og tilbage i håb om, at en venligsindet griber klatten. Forsvarsspillet bliver også hurtigt fokuseret på, konstant at holde modstanderens løbere mandsopdækkede.
Selv kæresten kan være med
Det lyder måske udpræget negativt, men det er ikke udelukkende tilfældet. De milimeterpræcise pasninger, og den konstante vekslen af angrebene gør nemlig sporten lettere tilgængelig. Selv den meget uerfarne vil i løbet af kort tid have landet sit første touchdown. Meget apropos så spillede min kæreste lige op med maskinen i første forsøg. Hun hader ellers spil af denne type, men morede sig faktisk undervejs. For de mere øvede spillere er der stadig noget at hente. Der er masser af strategier at vælge imellem, samtidig med at man kan tilføje sine egne. Til at uddybe det strategiske element, så kan man før hvert spil se banen oppefra, og få oplyst sine spilleres løbemønstre. Der er virkeligt noget at nørkle med. Men som illustreret så kan begynderen sagtens glemme strategi, og i stedet more sig med simple pasninger og gennemløb.
Omfattende franchise
Når man bliver træt af kun at spille enkelte kampe, så kan man kaste sig ud i NFL Fever’s omfattende franchise del. Her er der virkelig mulighed for at opbygge sit helt eget unikke mandskab. Igennem de 25 år, som Franchise maksimalt strækker sig over, har du mulighed for at købe spillere, drafte unge talenter og se gamle stjerner forlade klubben. Der er en god fornemmelse af kontinuitet, hvor man reelt kan se udviklingen i klubben. Når det bliver aktuelt, så kan man også køre franchise via XBox Live. Jeg er helt sikker på, at det nok skal blive et hit. NFL Fever er nemlig væsentligt sjovere som multiplayer.
På sigt betyder de manglende modifikationsmuligheder i kampene nemlig, at de går hen og bliver ensartede. Maskinen giver ganske habil modstand, men fokuseringen på pasningsspil, og nærmest uretfærdige tacklinger gør det til en noget ensidig affære. Sidder du derimod sammen med en eller flere kammerater, så kommer der mere kolorit på oplevelsen. Det simple gameplay gør kampene mere heftige - det kan sammenlignes med et skakspil på speed.
De rene hormonbomber
Stemningen er underbygget af såvel en habil lyd- som grafikside. Kommentatorerne formår at glide godt ind i baggrunden, og effekterne har slagkraft nok. Grafikken er lidt ude på overdrevet, med nogle ekstremt muskuløse spillere. Her kan alverdens actionskuespillere godt gå hjem og vugge. Animationerne er flotte, og understøttet af et tilpas antal polygoner. Der kunne dog godt være nogle flere unikke bevægelser til spillerne. Der er altså ingen tvivl om, at dette er ment som et lettilgængeligt amerikansk fodboldspil. Især som multiplayer fungerer det også fint. Det er dog en anelse for simpelt til at holde i længden.