Efter at en altødelæggende naturkatastrofe har fejet over planetens overflade, er hele verden som vi kender den, brudt sammen. Jordens indbyggere forventede ganske rigtigt et kollaps, men som altid valgte de at ignorere truslen. Og efter århundredes udnyttelse af Moder Jords ressourcer fik hun nok.
"What goes around comes back around", sang en sur Moder Jord og sendte en dommedagshilsen med posten. Baggrundshistorien for Stormrise er derfor ganske Al Gore-aktuel, og når strategi-veteranerne Creative Assembly tager miljøspørgsmålene op, virker det ganske forfriskende.
Da stormen endelig har lagt sig, begynder krigen i stedet at hærge. En krig imellem den højteknologiske fraktion Enchelon, der dukker op fra sikkerhedsrummene og de efterladte Sai, bryder ud. Og det er vist ikke nødvendigt, at understrege at Sai-folkene er lettere bitre efter behandlingen.
Creative Assembly er dygtige til realtidsstrategi, og deres Total War-serie elsket af mangen en skrivebordsgeneral. De stod også bag det overraskende gode Viking: Battle for Asgard, som skubbede strategien i baggrunden til fordel for flyvende lemmer og blod i trediepersonsperspektiv.
Stormrise fylder ligesom Total War-serien skærmen med masser af enheder. Kampene foregår i dystopiske og mørke omgivelser, og er tildels noget af en omstilling efter Halo Wars samt Command and Conquer: Red Alert 3.
Man behøver ikke skænke resourceindsamling og konstruktioner mange tanker i Stormrise. Resourcer genereres automatisk, og nye enheder skabes ved hjælp af baser. Disse baser kan, så fremt de er under din kontrol, opgraderes med våben og skjold til forsvar mod Sai-supermutaterne. Det siger sig selv, at det er vigtigt at bevare kontrollen med disse baser, for at opnå føringen i Stormrise.
Det unikke med Stormrise, og det som skiller spillet fra mængden, er enhedernes bevægelse i krigszonen. For at skille sig ud fra mange andre strategispil, tilfører Stormrise endnu en dimension. Her kan man bevæge sig i alt fra underjordiske tunneller til høje tinder. Hvilket åbner op for et væld af muligheder. I en opstilling valgte jeg I stedet for at gå imod fjenden på en tungtbevogtet bro, at finde vej til den udtørrede flod, gå under broen og I stedet flankere fjenden for at forbedre mine odds.
Men til tider bliver det for meget. Med enheder spredt ud, både i højden og bredden, bliver det til tider næsten for komplekst.Og det er selvom basebyggeriet helt udebliver. Svenske Ground Control og fremfor alt Relics Company of Heroes samt Warhammer 40.000: Dawn of War II, byder alle på mere tilgængelig eller bedre strategi. Alt kontrollen samtidig halter let, gør ikke opgaven lettere.
En del af foromtalen for Stormrise har endda handlet om netop spilkontrollen, og hvor tilpasset og skræddersyet til en konsol den var. Det viser sig I stedet, at det er her det største problem ligger. "Banebrydende spilkontrol" i PR-sprog betyder tilsyneladende ikke "god spilkontrol". Det bliver tydeligt her.
Spillet anvender uforståeligt nok et låst trediepersonsperspektiv, der desværre fratager spilleren det store overblik over slagmarken. Jeg er låst til en enhedsgruppe ad gangen, og det irriterer mig. At springe mellem grupperne, bliver utroligt langsomt grundet dette valg. Hvilket igen ender i unødigt bøvl med at koordinere flere enheder let. Dette sammen med knaplayoutet og kameraet ødelægger desværre noget der kunne have været rigtigt godt.
Men for at understrege at udvikleren er stolt af systemet, udtaler Crative Assembly at de forventer at selv PC-brugere vil droppe musen fremfor controlleren. Hvilket som det ser ud nu, virker som en ret grov fejlvurdering.
Trods fin grafik, et yderst aktuelt tema, og hundredevis af simultane enheder, bliver det hele kastet bort. Ret trist. For Segas undersåtter har egentlig både talent, rutine og er kompetente nok til at kunne få strategi til at fungere som tredieperson. Det har de vist før med Total War-serien og med Viking: Battle for Asgard. Stormrise derimod ender som en uheldig plet på Crativs Assemblys ellers gedigne portfolio.
Jeg anbefaler at du holder dig til Empire: Total War, hvis du er frisk på en omgang god strategi fra Creative Assembly.