Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Theatrhythm Final Bar Line

Theatrhythm Final Bar Line

Rytmespilserien, der hylder musikken fra Final Fantasy, er tilbage, men noget klinger falsk i overgangen fra 3DS til TV-formatet.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Få fans af en spilserie er blevet så forkælede på musikfronten i løbet af de sidste 35 år, som det er tilfældet med fans af Final Fantasy. Lige siden Nobuo Uematsu i 1987 komponerede den klassiske intromelodi og hovedtemaet, der har præget stort set alle spillene siden, har Final Fantasy-spillene altid budt på kompositioner, der spændte over et stort udvalg af genrer, med alt fra klassiske baroktoner til progrock og (gyser) dubstep. Med den klassiske Distant Worlds-koncertserie samler Final Fantasy-musik titusindvis af fans verden over, og uanset hvor godt/ringe et givent spil har været, har du næsten altid fået et vellydende udvalg af ny musik (hvis vi vel at mærke ignorerer metalversion af Chocobo-temaet fra Final Fantasy XIII-2).

HQ

Derfor er der få serier, der er bedre egnet til et separat rytmespil end Final Fantasy, og det er præcis, hvad 3DS-ejere fik serveret i 2012 i form af Theatrhythm Final Fantasy, et spil, hvor man kunne genopleve nogle af seriens' yndlingssange, mens man tappede i takt med rytmen. To år senere fik vi Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call, en efterfølger med betydelige kvalitetsforbedringer og et endnu større udvalg af sange. Efterfølgende har serien været fraværende i Vesten, selvom japanske spillere både har fået et arkadespil og et separat spil knyttet til Dragon Quest-musikken. Nu er det dog tid til at finde rytmen igen og nynne nostalgisk, når serien går over i tv-formatet i form af Theatrhythm Final Bar Line til PlayStation 4 og Switch.

Theatrhythm Final Bar Line

I modsætning til den slags musikspil, hvor hver spiller skal håndtere et enkelt instrument, fokuserer Theatrhythm-serien på en holistisk forståelse af musik. I det ene øjeblik kan det være melodilinjen man følger, inden man et par takter senere skal koncentrere sig om bassen eller et underliggende instrument. For at håndtere dette bygger du et hold på fire karakterer baseret på et udvalg fra hele Final Fantasy-serien, som gradvist udvides undervejs. For at besejre de fjender, der kommer imod dig, skal du trykke på eller holde knapper nede og dreje joystickets i henhold til instruktionerne, der vises på skærmen fra venstre mod højre. På den måde spiller du dig igennem de forskellige spil i serien, hvor du undervejs skal kæmpe mod klassiske fjender på kendte lokationer.

For et rytmespil er konceptet i Theatrhythm ret let at forstå, og spillet falder dermed ind under kategorien "let at lære, svært at mestre." De nemmeste sværhedsgrader giver dig en god introduktion til spillet, mens de øverste sværhedsgrader byder på nogle saftige udfordringer. Derudover har hver sang en separat "sub-quest," som du kan gennemføre for at få en belønning. Det kan gå ud på at slå et vist antal fjender eller bruge bestemte typer af angreb under kampen. Som koncept fungerer Theatrhythm stadig utroligt godt. Den mesterlige musik fra hele seriens levetid står solidt i centrum uden nogen påklistret, tynd historie, der trækker opmærksomheden væk fra det, der tæller.

Dette er en annonce:

Grundformlen er den samme, som den altid har været for serien, men der er også et par nyheder. Den måske største nyhed er, at nu hvor serien er blevet befriet fra 3DS-skærmen, der kun havde mulighed for single touch, kan man nu trykke på flere knapper på samme tid. Det lyder måske banalt at kalde dette en nyskabelse, men i Teatrhythm-sammenhæng er det en nyhed, der skaber mange muligheder, især når man går lidt op i sværhedsgrad. Pludselig handler det ikke kun om at trykke på knapper så hurtigt som muligt, men også om at lave forskellige handlinger på samme tid. Den anden store nyhed er, at multiplayer nu understøtter op til fire spillere, mod en tidligere grænse på to. Dette kombineret med, at hjemmekonsollerne egner sig bedre til at spille online, gør, at multiplayer faktisk er en smule sjovere at spille end tidligere.

Theatrhythm Final Bar LineTheatrhythm Final Bar Line

Da der er gået nogle år siden sidste Theatrhythm-spil, er der naturligvis nogle nye spil at finde i samlingen denne gang. Således får vi musik fra titler som Final Fantasy XV, Final Fantasy VII: Remake og Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin. Square Enix har også gravet lidt i biblioteket for at inkludere et par mindre kendte titler, såsom Final Fantasy Mystic Quest, Final Fantasy Tactics (to titler, der også har været med tidligere) og mobilspillene Final Fantasy Record Keeper og Mobius Final Fantasy. Samlet byder spillet på i alt 385 sange, hvor en række kendte klassikere selvfølgelig er til stede, så uanset om du vil rocke til The Airbuster fra Final Fantasy VII: Remake eller Dancing Mad fra Final Fantasy VI, er mulighederne mange.

Det er dog her, vi finder et af de første store ankepunkter mod spillet. Selvom der er meget med i spillet, så mangler der også flere ting, og manglerne bliver så meget desto større set i lyset af, hvor meget der faktisk indgår i grundspillet. Vi får serveret spin-off-titler som Crisis Core: Final Fantasy VII og Dissidia, mens andre titler som Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII og Final Fantasy IV: The After Years mangler. Det er også interessant, at Square Enix har valgt at inkludere visse albums med arrangeret musik, såsom BRA★BRA Final Fantasy Brass de Bravo, mens andre arrangerede arrangementer såsom Distant Worlds eller The Black Mages (Nobuo Uematsus prog rock band) er mangler. Det vil sige, at noget af dette faktisk er tilgængeligt, men så skal du betale for det i form af Digital Deluxe Edition, sæsonkort eller andre former for DLC.

Dette er en annonce:

Bag sådanne betalingsvægge finder vi også publikumsfavoritter som Eyes on Me (Final Fantasy VIII), Melodies of Life (Final Fantasy IX), Zanarkand (Final Fantasy X) og Answers (Final Fantasy XIV), alle sange som skulle have været inkluderet i grundpakken. Det er ikke første gang, serien byder på ekstra indhold, men det har mest været i form af musik fra andre Square Enix-serier. Når kendte og nærmest obligatoriske sange fra serien nu er låst inde bag en betalingsmur, føles det som et grådigt træk fra udgiverens side, selv med alle de sange, man faktisk får med i grundpakken.

Af de sange, der er med, er der også tilfælde, hvor nogle af dem er klippet på skæve tidspunkter, så man ikke får sangene med i deres helhed. På den ene side forstår jeg, at ikke alle har lyst til at gennemspille lange kompositioner, men når One-Winged Angel-arrangementet på over seks minutter fra filmen Advent Children er tilgængelig i sin helhed, føles det mærkeligt, at samme regel ikke gælder for alle sangene.

Theatrhythm Final Bar LineTheatrhythm Final Bar Line

Det er også værd at spørge, om seriens stil har klaret overgangen fra det håndholdte format til tv-skærmen. Teatrhythm har altid budt på søde chibi-fortolkninger af helte, skurke og fjender fra serien. Dette fungerede fint nok på 3DS, men i overgangen til tv-skærmen mærker man, at denne stil bliver lidt for simpel og kan føles en smule billig. Det hjælper heller ikke, at baggrundene varierer meget i kvalitet, hvor man nogle gange får smukke udgaver af velkendte lokationer fra spillene, mens man andre gange spises af med et generisk landskab.

Det største problem med Theatrhythm Final Bar Line er dog relateret til forholdet mellem lyd og billede, hvilket er ret afgørende for et rytmespil. I et godt rytmespil bør du i teorien kunne huske den visuelle information så godt, at du kan basere dig på rytmen alene, og omvendt. Det er ikke helt muligt i dette spil, for uanset hvor meget du justerer indstillingerne, vil der altid være en vis forsinkelse mellem lyd, billede og tastetryk. Det er usikkert, om årsagen ligger i en ustabil billedhastighed eller i den håndholdte controllers responstid, men da problemet gælder både i håndholdt format og på tv'et, er der tale om et overordnet problem. Dette kunne have været løst med bedre værktøjer til kalibrering, herunder et automatisk kalibreringsværktøj, som ofte findes i rytmespil, men de tilgængelige indstillingsmuligheder er desværre for dårlige til fuldt ud at løse problemet. Problemet er værst, når man bruger trådløse høretelefoner til Nintendo Switch, hvilket skaber så stor en forsinkelse mellem lyd og billede, at spillet praktisk talt bliver uspilleligt. Ledning på hovedtelefonerne hjælper, men det fjerner ikke det overordnede synkroniseringsproblem.

For langt de fleste mennesker vil disse synkroniseringsproblemer være så små, at de ikke er specielt mærkbare eller forstyrrende (bortset fra Bluetooth-problemet), men når man først bemærker det, er det ret irriterende. Hvis du er en Final Fantasy-musiknørd, der kender musikken og alle dens nuancer godt, bliver det så meget desto mere frustrerende, at du ikke kan få en fuldstændig synkronisering mellem lyd og billede, der giver nul forsinkelser, uanset hvor meget du forsøger at vride de få indstillingsmuligheder, der faktisk findes. Det er værd at påpege, at jeg kun har testet Switch-versionen til denne anmeldelse, så om dette problem er lige så udbredt i PlayStation-versionen, ved jeg ikke.

Theatrhythm Final Bar Line

Theatrhythm Final Bar Line er et spil, der giver mig ekstremt blandede følelser. På den ene side elsker jeg stadig konceptet, som i sin grundform er en fabelagtig hyldest til en af de bedste dele af seriens historie og noget af det smukkeste spilmusik fra de seneste 35 år. Spillet føles nemt at samle op og er velegnet til både korte og lange sessioner. Der er også et stort udvalg af sange, hvor store dele af seriens historie er repræsenteret.
Samtidig har spillet dog nogle åbenlyse mangler. Den visuelle stil ser lidt sløset ud, og sangene, der er gemt bag en betalingsmur, føles som et grådigt slag i ansigtet fra Square Enix' side. Dårlig synkronisering og en mangel på gode kalibreringsværktøjer er dog det mest markante kritikpunkt. Til trods for større sangudvalg og onlinefunktionalitet bliver dette en ringe trøst, når kritiske funktioner ikke er på plads, hvilket får dette spil til at føles som et skridt frem og to skridt tilbage for serien.

06 Gamereactor Danmark
6 / 10
+
Multitapping er endelig muligt. Online-delen er blevet udvidet. Et stort udvalg af sange fra hele Final Fantasys historie. Letforståeligt koncept.
-
Grafikken bliver lidt for simpel til TV-formatet. For mange klassiske sange er låst bag en betalingsmur. Mangler gode værktøjer til kalibrering, Bluetooth-headset er ubrugeligt, når man spiller håndholdt på Switch.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold