Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Tiger Woods PGA Tour 13

Tiger Woods PGA Tour 13

Vi har iført os den skrigende lyserøde skjorte, fundt golfkasketten frem, og gået årets første runder med EA's seneste golftitel. Meget er som det plejer, men blandt nyhederne er der både gode og dårlige ting...

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

En gængs og måske også retfærdiggjort kritik mod sportsspil er, at de etårige udgivelsescyklusser gør, at forskellene mellem to udgaver i en serie som regel er ganske små. Det er en fortærsket diskussion, som jeg ikke vil begive mig alt for dybt ud i, men jeg kan dog konstatere, at der næppe er nogen steder hvor denne kritik er mere retfærdiggjort end med golf. At sammenligne NHL 12 med det for sin tid brillante NHL 94 er ikke venligt. I fodbold er forskellene om muligt endnu større. Og alle opslagsværker, der indeholder udtrykket "kopernikansk revolution" burde illustrere det indlæg med tennisspil før og efter Virtua Tennis.

Men golf skiller sig altså ud, først og fremmest ved at være en langsom sport. I princippet er der ingen simultane hændelser, og på sin vis har sporten mere til fælles med skak end de fleste andre idrætsformer. Fysisk kordinationsskak for én person. Der er ligesom ikke så meget andet at gøre end at optegne fairways, greens, vand og bunkere efter virkelighedens forbilleder, tilføje en samling køller og en eller anden form for dygtighedselement i selve svinget. Ganske vist kan Tiger Woods PGA Tour 13 kalkulere boldbaner og kølletræf med en helt anden præcision end spil fra computerspillenes stenalder, men der er stadig kun tale om en forfining af konceptet "slår du skævt, flyver bolden også skævt".

Tiger Woods PGA Tour 13

Men det er ikke for at sige, at et moderne golfspil er noget bagatelagtigt, der bør ignoreres af princip. Tværtimod har golfspil, både simulationer og mere arkade-agtige varianter, altid haft en utrolig evne til at fængsle mig gennem sportens indbyggede dramaturgi. Så selvom det er banerne og ikke atleterne, der er de reelle hovedpersoner, som kan findes i alle golftitler, og selvom udviklingen kun bevæger sig fremad med museskridt, så bør alle med selv den mindste interesse i græsduft, lyserøde skjorter eller fjollede køretøjer have mindst ét golfspil på deres spilhylde.

Dette er en annonce:

I Tiger Woods PGA Tour 13 finder man den hidtil skarpeste repræsentation af køllesving, som kan laves med controller. Det er svært ikke at lovprise en styremetode, der vitterligt ikke er nogen revolution, men som føles uhørt komplet i sin udførsel. Udover mulighederne for at justere føddernes placering og træfsted på bolden, så er hele slaget afhængigt af, hvordan jeg som spiller bevæger venstre styrepind. Hvor langt, lige og hurtigt, jeg fører den tilbage og dernæst frem, har alt sammen indflydelse på boldens bane. Konsekvenserne af alt dette kan som sagt stadig koges ned til "skævt eller lige", men afstanden mellem golf og spilgolf har sjældent eller aldrig været kortere.

Tiger Woods PGA Tour 13

Og hvis jeg må fortsætte med at bruge computerens positive taster, så kan jeg ikke lade være med at rose den ambitiøse karrieredel. Som aspirerende amatør med en hel verden, og i den dusinvis af golfbaner at erobre, er det let at blive svimmel, når man indser hvor mange timer, der kan ofres til fairway-guden her. Det er som altid kildende at klatre i resultatlisterne, tage nogle turneringssejre, skaffe sig nye, skarpere køller og nærme sig verdenseliten. Det er her, jeg har brugt mest tid med årets Tiger, og det kommer næppe til at ændre sig, trods de gode online-muligheder.

Der er dog en ting, som nager og forstyrrer midt i al min karriereglæde. Nemlig de genveje til fortræffelighed, der bliver annonceret, belønnet og tilbudt i samtlige af spillets dele. Mere specifikt kan man før hver runde udstyre sin golfbag med en række pins, der potentielt kan booste golfspillerens attributter og lignende ret markant. Selvom disse pins kun findes i ret begrænsede mængder, så er det let at skaffe nye via et møntsystem, der ligner Ultimate Team i FIFA og NHL.

Dette er en annonce:

Det er ganske enkelt uhørt svært at takke nej til at slå superdrives eller femdoble de erfaringspoint, man tjener ind, selvom det på en måde gør, at det føles mindre belønnende at udvikle sin golfspiller på traditionel og permanent vis. Jeg er som regel positivt indstillet over for små arkadeificeringer af sportsspil, men i Tiger Woods 13 går det bare et par skridt for langt.

Tiger Woods PGA Tour 13

En anden ting, jeg må give anmærkninger, er den mangelfulde præsentation og indpakning. Godt nok er golf ikke nogen action-betonet sport, men det er stadig svært at komme længere væk fra en autentisk sportsudsendelse end man gør under en runde Tiger. Alt fra et publikum, der føles mere udødt end levende, til uengagerede kommentatorer og en lydside, der sætter et søvnigt præg over det hele. Jeg havde gerne set lidt mere svævende kamerabevægelser, rock'n'roll og hurtige klip fra mine modstanderes eskapader. Har McIlroy sænket et langt birdie-putt på 17'eren, så må det gerne blive klippet ind før mit bunkerslag.

Udover at være uinspirerende sammensat, så ser Tiger Woods PGA Tour 13 også påfaldende trist ud, selv i detaljerne. Enkelte genstande, såsom virkelighedens golfspillere eller baggrundene på visse baner, ser rigtig skarpe ud. Men banernes miljøer, og de fleste mennesker, roder rundt i intervallet mellem grimt og acceptabelt. Lad det være sagt, at det må være svært for et hold af grafikere at arbejde med så meget grønt i billedet, men jeg forventer meget mere end dette fra et spil, der er så langsomt og forholdsvis uavanceret. Læg dertil sporadiske glitches i boldanimationerne, og grafikkarakteren lander lige akkurat på godkendt.

Tiger Woods PGA Tour 13

Afslutningsvis er årets udgave af EA's golfspil i sin kerne rigtig underholdende. Jeg har svært ved at acceptere hvordan bolden hopper mod dele af terrænet, som eksempelvis tynde grantræer. Og der er en række tvivlsomme designvalg. Men i sidste ende vinder udbuddet af baner, svingmekanikkens simple smarthed og golfens genialitet over spillets brister. Jeg ville bare ønske, at Tiburon havde satset lidt mere på enkeltheden og variationen i sporten som sådan. Til næste år foreslår jeg, at man bliver ved med at afprøve kreative ideer som Tiger Legacy, der dog ikke blev helt lysende denne gang, og lader hovedproduktet være mere uberørt.

Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
Tiger Woods PGA Tour 13
07 Gamereactor Danmark
7 / 10
+
Skønt køllesving, fed styring, masser af baner, glimrende onlineunderstøttelse, fornøjelsen af at skyde en eagle
-
Ugennemtænkt design, mærkelige boldhop, temmelig grimt
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede teksterIndlæser mere indhold