Gamereactor Danmark. Se de seneste trailere og friske interviews fra de største spil-messer i verden. Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.

Dansk
Gamereactor
anmeldelser
Under the Waves

Under the Waves

Parallel Studios dybhavsspil har vigtige budskaber til spilleren og hænger fast, når slutteksterne har rullet over skærmen.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ
HQ

Det er skønt, når spil har noget på hjerte. Når det ikke bare er popcorn-underholdning hele tiden. Det må meget gerne være popcorn, bare ikke hele tiden. Det er alligevel tankevækkende, hvor få spil der egentlig har et budskab til spilleren. Det har Under the Waves dog.

Under the Waves foregår i en svag alternativ fremtidsudgave af 1970'erne og er en fortælling om 38-årige Stanley Moray, en Off-Shore Maintenance Operative hos olieselskabet UniTrench. Han kæmper med en dyb personlig sorg, og han har sagt ja til at blive udstationeret alene på en undervands-arbejdsstation i Nordsøen, for at komme lidt på afstand af det hele. For der er vel næppe noget sted på den her klode, hvor man er mere alene end på havets bund, og hvor man kan være helt alene med ens tanker.

Under the Waves
Dette er en annonce:

Under the Waves kan vel egentlig bedst beskrives som en "walking simulator", blot under vandet. Efter en meget langsom start, med flere rutinemæssige opgaver, såsom at tjekke diverse kommunikations-antenner på havbunden og undersøge tabte skibscontainere, får man efterhånden mere og mere interessante og komplicerede opgaver. Der begynder at ske mystiske ting - ting, som blandt andet har rod i Stanleys dybe sorg. Man bevæger sig typisk rundt ved hjælp af mini-ubåden Moon, og når man kommer frem til stedet, hvor man skal udføre en opgave, skal man oftest ud af den og så svømme frit rundt. Her skal man naturligvis hele tiden have et øje på ens iltmåler.

Under the Waves er skabt i samarbejde med NGO'en Surfrider Foundation Europe, som er en non-profit organisation, der kæmper for at beskytte havet mod forurening og arbejder for, at mennesker og naturen skal eksistere i harmoni. Man bliver løbende præsenteret for fakta om deres arbejde, og det er fint indarbejdet i spillet og virker ikke påklistret. Budskabet er også indbygget i gameplayet, da man undervejs skal indsamle plastikaffald, metal og meget andet, som driver rundt i havet. Det affald, man samler op undervejs, kan bruges til at crafte forskellige ting til ens kommende missioner. Det kan være små iltbeholdere, reparationssæt til ubåden og andre ting.

Under the Waves

Det vurderes, at der er mellem 75 og 200 millioner tons plastaffald i vores verdenshave, og det er skræmmende mængder, især når man tænker på, at plastik kun har eksisteret på vores klode i lidt over 100 år. Og ligeledes skønnes det, at fragtskibe hvert år taber over 15.000 containere i havet, som får lov til at blive liggende, da de er for dyre at bjerge. Og alt efter deres indhold, ligger de på bunden og forurener havet i forskellig grad.

Dette er en annonce:

Under the Waves fik mig til at tænke - og det er netop meningen med et spil af denne type. Det er spil, der sidder fast hos en i lidt længere tid end normalt. Det er et langsomt spil, og man hører tit Stans tanker, hans samtaler med hans kontakt på overfladen, hans kone Emma, og det er et spil, der på den ene side handler om, hvordan vi som mennesker håndterer lammende sorg, og om hvordan vi skal passe på havet omkring os. To meget forskellige budskaber, der dog hver især er meget vigtige.

Under the WavesUnder the Waves

Under the Waves er meget stemningsfuldt og ser ganske glimrende ud - og måske vigtigst af alt, så fornemmer man virkelig ensomheden i dybet. Når man bevæger sig rundt under havets overflade, ser man nogle smukke scener med kæmpe hvaler, store skibsvrag på havbunden og andre ting - og man kan endda sejle op på overfladen, som også ser virkelig overbevisende ud. En ganske fin lille ting, som taler ind i hele spillets budskab, så kan man vælge en Eco Mode i grafik-indstillingerne, hvor grafikken bliver lidt simplere og dermed bruger din konsol ikke helt så meget strøm, som den plejer - det er en fin idé.

Den tekniske side er desværre blandet. Når man bevæger sig rundt inde i ens beboelsesområde, er der voldsom screen tearing, og frameraten er bestemt heller ikke noget at råbe hurra for. Men når man bevæger sig udenfor i det åbne hav og ud på missioner, er det heldigvis noget andet - ellers oplever man det i hvert fald ikke på samme måde som indendørs. Lydsiden er glimrende, med gode dialoger, gode stemmeskuespiller-præstationer og et virkeligt fremragende soundtrack.

Under the Waves lægger meget langsomt ud og slutter virkelig på en rørende note. Det er et fint lille spil, der blander to vigtige budskaber ind i gameplayet og spillets struktur. Det er ikke et spil for alle, og styringen er lidt kluntet, men hvis man kan lide walking simulatorer og "slow burnere", så er Under the Waves ikke et helt skidt bud på et lidt anderledes spil i genren. Og så er det et spil, der bliver siddende, efter man har lagt det fra sig.

Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
Under the Waves
07 Gamereactor Danmark
7 / 10
+
Et spil med vigtige budskaber, stemningsfuld grafik, simpelt men alligevel fængende gameplay, fremragende soundtrack
-
Starter meget langsomt ud, til tider skuffende performance, lidt kluntet styring
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

0
Under the WavesScore

Under the Waves

ANMELDELSE. Skrevet af Palle Havshøi-Jensen

Parallel Studios dybhavsspil har vigtige budskaber til spilleren og hænger fast, når slutteksterne har rullet over skærmen.Indlæser mere indhold