Dansk
Gamereactor
previews
Humankind

Vi har prøvet kræfter med Amplitudes Humankind

Amplitude Studios er parat med endnu et 4X-strategispil, og de går her mere efter Civilization end de nogensinde har gjort før.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ
HQ

Vi kunne meget vel være på vej ind i en ny guldalder for storladne, historiske strategispil. Paradox udgav for nylig Imperator: Rome, og Crusader Kings III er som du måske allerede ved undervejs. Mohawk Games udgav desuden en Early Access-version af Old World, og Civilization VI holder sig glimrende takket være to store udvidelser, samt generel støtte igennem tekniske opdateringer. Og så er der Amplitude Studios, den franske udvikler der lige nu arbejder hårdt på Humankind, et nyt 4X-spil, der meget vel kunne blive det bedste spil i den her pulje. Spillet blev for nylig skubbet hele vejen ind i 2021, men det har ikke forhindret os i at prøve det.

Vi fik for nylig mulighed for at afprøve spillet i adskillige timer, og efter at have afsluttet demonstrationen, der løb over hele 60 ture i spillet, så var vi mildest talt imponerede over hvordan spillet opfordrer til den der "bare én tur mere"-mentalitet, som kun de bedste strategispil kan. Det er stadig langt fra færdigt, som den nylige forsinkelse beviser, men disse tidlige tegn er utroligt positive, men det skyldes måske særligt at demonstrationen handlede primært om det første "X" i 4X-genren, nemlig "eXplore", som er vores favoritdel af disse spil.

Humankind
Gamestar
Dette er en annonce:
HumankindHumankind

Selve demonstrationen af Humankind peger på et spil der er konstrueret omkring nogle velkendte søjler, men det der så bygges oven på er mere unikt og innovativt. Den måske største innovation her er hvordan Humankind sammenblander forskellige kulturer. I spillet inviteres spilleren til at adoptere diverse kulturelle kendetegn og træk, og som man bevæger sig igennem historien, så ender der med at være over én million forskellige unikke variationer af netop kendetegn, gøremåder, traditioner og skikke, der alle bidrager til din unikke kultur. I stedet for helt at ændre retning på din nye civilisation, så kan nye ideer indoptages, vendes, drejes og i sidste ende adopteres bredt, som i sidste ende tillader udviklingen af nye teknologier og skikke. Vi fik ikke mulighed for at udforske dette system så meget som vi ønskede, men mulighederne synes endeløse, netop fordi spillet handler om ideer og koncepter, snarere end hvorvidt du vælger "civilisation A, eller civilisation B".

Alle der fik presseadgang fik som sagt 60 ture til at udforske verdenen, og at optjene så mange point som overhovedet muligt, og vi brugte vores tid på at ekspandere og udvide vor hovedstad så hurtigt som muligt. Vi byggede ny infrastruktur og forøgede produktiviteten, og i sidste ende blev det muligt at gå militærets vej og plyndre vores naboer, Babylonerne. Ja, vi spillede som det gamle Ægypten, og vi dedikerede meget tid til at forbedre Memphis. Denne strategi fungerede kun frem til en vis grænse, og i sidste ende var det nødvendigt at hyre hjælp udefra til at plyndre naboerne.

Du kan ekspandere dine egne grænser på en række forskellige måder. Naturligvis har vi allerede lige beskrevet én af dem, og det at indtage territorie er nok den simpleste måde at gøre det på, nemlig ved at rykke tropper ind i fjendtligt territorium, og at eliminere enhver modstand du støder på. Dog kan du også tage neutralt territorium, hvor kamp ikke er nødvendig. Du kan konstruere en billig udkigspost på neutral grund, og når du har penge nok, så kan du forbinde posten med dine byer og derigennem påbegynde en ekspandering derfra. Det er præcis det vi gjorde med Babylon, og de må have bandet og svovlet os langt ned i helvedet, for vi startede med at tage de omkringliggende territorier, og så til sidst bankede vi på døren hos dem. Ved at gøre dette fik vi penge nok til at færdiggøre afgørende infrastrukturelle projekter derhjemme, og det lod os også hyre flere tropper.

Dette er en annonce:
Humankind
HumankindHumankind

Hele denne åbningssekvens var godt nok turbaseret, men der en form for dynamik her, en flydende bevægelse, der gjorde at verdenen føles mere levende. At konstruere dit imperium føles organisk og naturligt, og det føles ret intuitivt at indtage nærliggende lande og udnytte de naturlige ressourcer. Det gør det kun nemmere at du her ikke skal bruge én specifik karakter for at konstruere en ny post, for enhver enhed kan lægge den første grundsten, der senere hen bliver til en ny storby. Naturligvis handler det her om balance, og lige så snart folket i en by fornemmer at din pengepung er større end din autoritet, så vil de lave ballade, og det koster penge at holde freden, og magtbalancen.

Når to hærer så endelig tonser sammen, så kan man virkelig se Amplitudes mildest talt anderledes tilgang til 4X mere tydeligt. Det hele fremstår bare lidt mere nuanceret end i andre, lignende spil, og det er selvom kampene fortsat foregår på små heksagonale felter. Tidligt i kampagnen var det mest af alt bare 1v1-kampe imellem mine få tropper, og den mildest talt skuffende modstand vi stødte på, men henimod slutningen havde vi en hær bestående af fire enheder, samt støtte bestående af tre enheder, og når ja, også en lille stridsvogn som ekstra backup. Da fjenderne begyndte at kunne tilbyde samme militærstyrke, så lod der faktisk til at være lidt mere taktisk dybde i kampene.

Humankind
HumankindHumankind

Præcis ligesom i Amplitudes andre spil så kan du ændre spillets kort, så du let kan finde ressourcer, og dertil kommer et specialiseringssystem, der sjovt nok hedder "FIMS" (som vi på den danske redaktion har fniset lidt af), og du kan bruge systemet til at specialisere dig i "Food, Industry, Money og Science" og derigennem træffe mere informerede beslutninger om, hvor du vil ekspandere hen, og hvilken slags civilisation du vil skabe. I slutningen af demoen havde vi flere byer med direkte speciale i flere af disse kategorier, og de var blevet så effektive, at de kunne producere særlige enheder og træne nye tropper hurtigere end normalt. Det gjorde dog også at ressourceomkostningerne var højere end først antaget.

Henimod slutningen følte vi at vores civilisation havde vokset sig større på organisk, naturlig vis, en følelse man ikke altid sidder tilbage med, når man spiller et 4X-spil. Vi endte ikke med at få den højeste score, men fik dog en informativ illustration af, hvad vi havde udrettet efter demonstrationen var færdig. Som du sikkert har gættet allerede, så nåede Humankind virkelig at få etableret et stærkt greb i os på tværs af de timer vi fik tilbragt med det. Det lader til at Amplitude ønsker at skabe et traditionelt 4X-spil, men hvor de både raffinerer eksisterende ideer og koncepter og introducerer nye løsninger til gamle problemer. Vi håber virkelig at det hele ender med at blive ligesom den her demonstration har indikeret, for så har vi en ny klassiker imellem hænderne snart.

HQ

Relaterede tekster

1
HumankindScore

Humankind

ANMELDELSE. Skrevet af Claus Larsen

Ampltiudes Civilization-homage tager ingen fanger, men belønner dem der hører godt efter.Indlæser mere indhold