Dansk
Gamereactor
anmeldelser
What Remains of Edith Finch

What Remains of Edith Finch

Nogle familier fejrer fødslen, andre hædrer døden.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Andre familier har nogle mærkelige traditioner. Hvad der kan virke normalt for mig, kan se mærkeligt ud, når man ser det på afstand. Når min familie kørte rundt med campingvognen i Europa, råbte alle medlemmer i bilen: "uhhhhhhhh MØRKE" hver gang vi kørte ind i en tunnel på vejene i Østrig. Og selvfølgelig skulle der råbes "LYS", når vi kom ud på den anden side. Den første julegave under træet bliver altid valgt af den yngste person til stede, og derefter vælger personen, der fik en gave, den næste. Når du besøger andre familier, leger du gerne med på deres traditioner, uanset hvor meget du undrer dig over, hvordan den er opstået... og hvorfor de bliver ved med at gøre det. Det er dog sjældent, jeg er stødt på familie-traditioner, der er direkte morbide og deprimerende. Aldrig har jeg haft så stor lyst til at blive væk fra huset i skoven, samtidig med jeg ønsker at vide alt om familien Finch og deres traditioner.

What Remains of Edith Finch

Når man i begyndelsen går gennem skoven, stikker huset akavet op ved siden af trætoppene i horisonten. Vidste man ikke bedre, skulle man tro, at man kiggede på Ron Weasleys hjem, Vindelhuset, på den måde som det ser ud til at bryde tyndekraften, og kun magi kunne få det til at forblive oprejst. Det er dog også her sammenligningerne stopper: i stedet for et glad hjem fyldt med en rødhåret familie står Finch-huset tomt, kun hjemsøgt af minderne fra fortiden. Billederne på kommoden fortæller om en lykkeligere tid, hvor der var lys i vinduerne og smil over middagsbordet, men alt du finder nu er død. For døden må komme til os alle, men den har et særligt godt øje til Finch-familien.

Familien Finch har ikke gjort det til en tradition at dø. Men døden har fundet familien så ofte, at den alligevel har skabt nogle traditioner i familien. Når et familiemedlem dør, vil vedkommendes værelse blive forseglet af i den tilstand det står i. Efter en lille håndfuld dødsfald står man tilbage med et hjem, der virker mere som et museum over alle de døde grene på familietræet. Huset har fået sin underlige Vindelhus-lignende form, fordi familien har været nødt til at bygge ovenpå de forseglede værelser, når et nyt familiemedlem kom til verdenen.

Dette er en annonce:

Edith - det eneste nulevende Finch-medlem - tilbragte de første år af sit liv i Finch-huset, og kunne kigge ind af nøglehullet i de enkelte forseglede rum, men har aldrig været i stand til at besøge dem. Før nu. Forsynet med en nøgle kan du gå på opdagelse i familiens historie og finde ud af, hvad der egentlig skete med de enkelte familiemedlemmer dagen hvor døden endelig fandt dem.

What Remains of Edith Finch
What Remains of Edith FinchWhat Remains of Edith FinchWhat Remains of Edith Finch

What Remains of Edith Finch går i samme tempo som tidligere fremragende walking simulators som Gone Home og Firewatch, men ligesom studiets forrige spil, The Unfinished Swan, kommer formlen med et tvist. Eller i What Remains of Edith Finchs tilfælde; rigtig mange tvist. Du spiller som Edith, der vender tilbage til sit barndomshjem, men når du besøger et forseglet værelse og læser om dødsårsagen hos de enkelte familiemedlemmer, skifter du perspektiv til personen der døde. Og sikke nogle historier. Ikke to fortællinger er ens: på ét tidspunkt springer du rundt som en kat, senere styrer du billederne i et tegneseriehæfte og senere igen vil du drømme dig langt væk fra dit mundane liv. Heri ligger spillets største succes: kreativitet!. Måden historierne er fortalt på, er i lige så høj grad med til at skubbe dig højere op i Finch-huset, som ønsket om at vide mere. Jeg kunne ikke vente med at finde ud af, hvordan den næste historie ville fortælles og spillet skuffede aldrig. Det er sjældent interesseret i at fortælle direkte, hvordan en person døde, men ligger op til fortolkning. Jeg har spillet det igennem to gange, og har en god idé om, hvad der er foregået i hjemmet, men det er fyldt til randen med detaljer i samtlige rum, at der helt sikkert gemmer sig flere overraskelser endnu. Selv om hjemmet føles som en hyldest til dødsfaldene, er man ikke i tvivl om, at der har været liv engang.

Dette er en annonce:

Som i Gone Home skal du ikke forvente at møde modstand. Dette handler ikke om udfordring, men friheden til at fordybe sig i historien. De mange kreative indslag kommer dog med en uforudset udfordring, der kan virke hindrende for indlevelsen: styringen ændrer sig. Det er klart at en kat, et badedyr, et monster med tentakler og et menneske vil styre på forskellige måder, og derfor skal man lige vænne sig til en ny styring, når man oplever en ny historie. Løsningen Giant Sparrow har valgt, er ved ikke at skrive, hvordan man styrer - spilleren må selv finde ud af det. Og selv om det er løsningen, jeg ville have foretrukket, kan det virke irriterende, at man ikke ved hvordan katten hopper, når man bare vil videre i historien. Jeg gik frem og tilbage på en gren i to minutter, før det endelig gik op for mig.

Det er dog et lille minus på et spil, der har et højt ambitionsniveau og som formår at ramme loftet. Hvilken familie vælger at færdiggøre den lokale kirkegård før de færdiggør huset, de skal bo i? Det gør familien Finch og du har aldrig mødt en lignende familie. Nogle familietraditioner er sjove, andre kedelige og åndsvage, men aldrig har de været så morbide som hos familien Finch. Du skylder dig selv at gå en tur i deres hjem. Så ser din familie måske alligevel ikke så underlig ud bagefter.

HQ
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
+
Konstante kreative nye fortællinger, huset føles levet i, perfekt længde.
-
Det kan være svært at vænne sig til et nyt gameplay hver gang historien skifter fortæller.
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

5
What Remains of Edith Finch

What Remains of Edith Finch

PREVIEW. Skrevet af Anders Baad Mai

Udvikleren af The Unfinished Swan, Giant Sparrow, er tilbage med deres næste spil. Ambitionerne er højere men DNA'et er stadig det samme.Indlæser mere indhold