Dansk
Gamereactor
film-anmeldelser
Letters from Iwo Jima

Letters from Iwo Jima

Når Clint Eastwood sætter sig for at lave en film, så gør han det virkelig med både hjerte og sjæl. Martin har set en af Eastwoods nok bedste film...

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Hvorfor nøjes med at lave en film, når man kan lave to? Det må have været hvad Clint Eastwood tænkte, da han satte sig for at lave hele to krigsfilm, som ikke bare handler om den samme krig, men også om det præcis samme slag. Flags of Our Fathers fortæller den amerikanske side af historien om slaget om den lille ø, mens Letters from Iwo Jima ser slaget gennem de japanske soldaters øjne.

HQ

Anden Verdenskrig lakker mod enden og de Allierede har nu sat al styrke ind for at bide struben over på den sidste tilbageværende fjende, Japan. Landets forsvarsbastioner skal forstærkes og dermed ankommer den yderst sympatiske general Kuribayashis, fantastisk spillet af Ken Watanabe, til forskansningen på Iwo Jima. Synet der møder ham på øen, er et kaos af menige, der er ved at miste modet og dø af dysenteri og officerer, der stiller spørgsmålstegn ved hans uortodokse metoder, alt imens den amerikanske flåde nærmer sig med stor hast.

Det der imponerer mig mest, er at man forstår og sympatiserer med samtlige personer der er med. Alle har mere end én side og i en film, der har en så stor skala som Letters from Iwo Jima, er det ofte der filmen knækker. Hver enkelt person er dyb og personlig, ingen føles overflødige og det fænomenale skuespil gør bare det hele endnu mere levende. Selvom jeg ikke forstår et pluk af hvad der bliver sagt og jeg kun kan følge med gennem underteksterne, er der ikke et øjeblik hvor ens interesse dykker bare en smule i løbet af de 134 minutter - det er blændende.

Udover at Eastwood får en helt ind under huden på alle personerne, får vi også skildret overmagten der styrer den japanske hær med hård hånd. Vi får et troværdigt og skræmmende indblik i den internering, der ligger til grund for den japanske efterretningstjeneste og det dilemma der påstår, når et folkefærd, der hellere vil begå selvmord end at tabe eller blive taget til fanget, bliver tvunget til at kæmpe en kamp mod en så talrig modstander, at en sejr synes usandsynlig. Der slås hårdt ned på den uundgåelige illoyalitet, der opstår når de japanske soldater skal leve op til de umulige idealer, som der kræves af dem - de er jo blot mennesker.

Letters from Iwo Jima er ikke mindre end den mest interessante og vedkommende amerikanske krigsfilm i mange, mange år og den bør være fast inventar på filmhylden hos enhver, der kan lide et godt drama. Det her er Clint Eastwoods hovedværk og for en mand, der både har lavet Million Dollar Baby og Mystic River, siger det ikke så lidt. Se denne filmperle, det kan ikke understreges nok.

Dette er en annonce:
Letters from Iwo Jima
Letters from Iwo Jima
Letters from Iwo Jima
Letters from Iwo Jima
Dette er en annonce:
Letters from Iwo Jima
Letters from Iwo Jima
09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

Letters from Iwo Jima

Letters from Iwo Jima

FILM-ANMELDELSE. Skrevet af Martin B. Larsen

Når Clint Eastwood sætter sig for at lave en film, så gør han det virkelig med både hjerte og sjæl. Martin har set en af Eastwoods nok bedste film...Indlæser mere indhold