The LEGO Movie er en fantastisk animationsfilm, der kombinerer de kendte klodser fra Billund-koncernen med action, humor, nostalgi og en lang række af stjerneskuespillere. Spillet forsøger at gøre kunsten efter.
TT Games er synonym med spilmatiseringer af kendte licenser i LEGO-form. De har spyttet spil ud nærmest på samlebånd, og listen tæller efterhånden henved 30 af slagsen. I de senere år er tendensen dog gået i retning af mindre og mindre fokus på klodserne som andet end enkelte puzzles, der skal samles, og så naturligvis de kendte minifigs. På trods af at spillene er vellavede, føles de til tider en smule for meget som kopier af sig selv. Samtidig har de kendte byggeklodser haft en mindre og mindre fremtrædende rolle i omgivelserne. Det er dog svært at være utilfreds med fin co-op på samme skærm og velkendte figurer, selvom det begynder at virke som en skabelonskåret oplevelse. Personligt var jeg for få år siden ved at køre træt i spillene af denne årsag.
Men med LEGO City Undercover fik vi endelig et LEGO-spil, der føltes som om at udvikleren selv var parat til at prøve noget nyt. Denne gang var det en solooplevelse, samt en original historie, der ikke var baseret på en kendt film. Samtidig fik vi en enorm og overraskende sandkasse at boltre os i eksklusivt på Wii U (det middelmådige 3DS-spil glemmer vi bare i dette tilbageblik). Med LEGO Marvel Super Heroes beholdte TT Games sandkassen, men vendte atter tilbage til de velkendte og trygge rammer med Marvels superhelte som selskab. Det virkede selvfølgelig så godt som altid.
The LEGO Movie er dog første gang at Billund-koncernen forsøger sig med en ægte LEGO-film på Hollywood-niveau. En film hvor klodserne er i fokus, hvor det handler om at huske fornemmelsen af at lege, og hvor alle mulige (og umulige) figurer fra de forskelle afkroge af legetøjsfirmaets LEGO-katalog mødes.
Spørgsmålet er naturligvis om TT Games tager den velkendte formular og klemmer ned over spilmatiseringen, eller om de rent faktisk gør filmen ære. Heldigvis er svaret sidstnævnte, selvom der er nok genkendeligt. Aner du intet om filmen, kan du læse anmeldelsen af denne ved at klikke her, og ellers kan du sluge et kort resume herunder.
Den onde Lord Business (Will Ferell) har en plan om at ødelægge hele LEGO-universet ved hjælp af supervåbnet Kragle. Den utroligt middelmådige bygningsmedarbejder Emmet er udset som den ene, der kan stoppe de skumle planer. Emmet elsker alt i LEGO-byen og er utrolig tilfreds med at følge fastlagte konventioner og regler. For så er alle jo glade. Og Lord Business (som producerer stemmeoptællingsmaskiner, skriver alle historiebøgerne og er præsident) er jo på ingen måde en ond fyr. Du kan nok selv regne ud, at det måske går galt, og snart er Emmet, Batman og en masse andre viklet ind i et hæsblæsende action-eventyr.
Filmen kører dog sin egen meta-fortælling, hvor der lige så meget kommenteres på det at bygge, klodsernes funktioner og firmaets produkter som på selve handlingen. Ganske overraskende er det lykkedes TT Games at omsætte dette til spilform uden at glemme deres sædvanlige kendtetegn som co-op, klodssamlingsmani og masser af platformselementer krydret med simple kampe.
Fra første minut, skiven ryger i min PlayStation 4, er det let at fornemme at TT Games både vil fortælle filmens handling, men samtidig give spilleren en alternativ oplevelse. Vi præsenteres således for filmens introduktion, men pludselig skal vi undgå angreb fra Mr. Business, bygge dimser og bekæmpe robotter. Ikke synderligt tro mod filmen, lige indtil få minutter senere, hvor vi igen fortsætter med introen, der sirligt er smedet sammen med gameplayet, så det føles som en alternativ udgave af filmplottet. Det er ganske smart. Ikke alene får vi filmens plot, men vi får også en ny og frisk oplevelse, selvom vi måske allerede kender handlingen.
Faktisk er jeg nogle timer inde i spillet overrasket over, hvor meget vi får at se fra filmen, men også over hvor meget nyt vi får. Der er i alt lidt over 40 filmklip (som alle kan genses i biografen i western-byen, når man kommer dertil), og jeg vil skyde på at de dækker måske en halv til en hel times materiale løftet direkte fra biograffilmen. Herligt gensyn.
Det er dog alt det nye, der overrasker, og de velgennemtænkte omgivelser, der fornøjer. For det er slut med at rende rundt med en minifig i pænt tegnede omgivelser. Denne gang er alt bygget op af LEGO-klodser, der er ikke snydt med pæne træer eller andre kulisser, der aldrig ville kunne bygges i LEGO. Noget som de senere års LEGO-licensspil netop har haft en kedelig tendens til. Det handler om klodserne, og det handler om konstruktioner samt instruktioner. Ganske som i filmen.
Første gang man oplever det, er da en kran skal samles. Her dukker der et af de trykte LEGO-hæfter op, og man ser modellen bygges for øjnene af en, mens der "bladres" i instruktionerne. Det ser så rasende imponerende ud. Pludselig stopper konstruktionen, en enkelt del blinker, og det er nu spillerens opgave hurtigst muligt at finde denne fra en række mulige klodser. Et sjovt lille minispil, der naturligvis også giver klodser som bonus til indkøb af det sædvanlige kæmpegalleri af figurer. Apropos minispil, kan du også forvente et rytme-spil når sangen Everything Is Awesome fra hitmagerne Tegan, Sara og The Lonely Island drøner over skærmen. Det er fornøjelige pauser fra den velkendte formular.
Mest imponerende er dog, at alt i verdenen denne gang tager udgangspunkt i plastiklegetøjet, og at spillet føles som det kendte legetøj og ikke bare et action-spil med LEGO-figurer som hovedpersonerne. Der er langt større fokus på at skille ting ad og samle dem igen, klodserne ser imponerende realistiske ud, og som det også var tilfældet med LEGO Marvel Super Heroes, kører teknikken uden slinger i valsen på PlayStation 4.
Det handler dog ikke kun om at hoppe og slå i The LEGO Movie Videogame. Her er overraskende meget variation både i spillets udfordringer, men også i de mange flotte miljøer. Ganske enkelt får vi de mange scener fra filmen at boltre os i, enten som den lineære hovedhistorie eller som (når den enkelte bane er klaret) en sandkasse vi kan lege med. Det er hovedsageligt filmens LEGO-by Bricksburg, western-miljøerne og den regnbuefarvede Cloud Cuckoo, der står for de flotte omgivelser, der giver spillet et yderst mangfoldigt udtryk. Når man springer fra de støvede grå/brune landskaber til en poppet psykedelisk regnbueverden og igen til Lord Business' kæmpe kontortårn så føles det bestemt varieret.
Men variationen strækker sig længere end bare det grafiske. Denne gang er det nemlig ikke kun et spørgsmål om at hoppe og kæmpe afbrudt af et enkelt puzzle eller to.
Eksempelvis bliver filmens første "biljagt" genfortalt i form af en heftig racing-sekvens, hvor man skal nedskyde forfølgere, hoppe fra bil til bil og naturligvis samle ens fartøj undervejs. Senere ræser man gennem de mange slugter på vej til western-byen i noget der mest af alt minder om en blanding af en rutschebane-tur og en endless runner. Der er underholdende bosskampe, og så er der flere nik til Nintendos klassiske Pilotwings. Der fyldes ofte på med sjove ideer, og man får derfor nogle velkomne afbræk fra den klassiske TT Games-formular.
Således er der også en hel sekvens der foregår på toppen af et tog i fart, og som mest af alt leder tankerne hen på grillbarernes klassiske sidescrollende beat-em-ups fra halvfemserne. Det er herligt nostagisk og utroligt veludført. Desværre er det også en sekvens som denne, der viser kampsystemets simplicitet. For man skal nærmest ikke gøre andet end at trykke på en enkelt knap. Børnene elsker det, men som mere garvet gamer keder det nu en smule. Ikke desto mindre sker der konstant nok i spillet til, at man ikke går i tomgang. Nøjagtig som i filmen.
Som med stort set alle andre LEGO-spil er der naturligvis også et hav af figurer der kan samles, enkelte typer der er påkrævede til bestemte handlinger, nogle ganske udfordrende puzzles og tons af klodser der skal samles. Man kan også finde instruktionsvejledninger og bygge disse i et såkaldt bonusrum efterfølgende, og da animationerne og klodserne denne gang ser så virkelighedstro ud, er det en fornøjelse at se på som LEGO-entusiast, og det forlænger spillets i forvejen acceptable længde ganske meget, når man efterfølgende går på jagt for at finde alle hemmeligheder, figurer og instruktioner.
At man ligeledes kan springe rundt i de forskellige dele af universet gennem en fiks portal uden bøvlede menuer, er bare endnu et plus, eller det burde det være. For hvad der desværre trækker ned, er den knudrede måde save-systemet virker. Går du tilbage til en tidligere bane, så er det pludselig her, spillet mener du er nået til, med mindre at du har gennemført hele det kapitel, du var i gang med at spille. Hvilket er en ærgerlig metode, og sammenholdt med TT Games' sædvanlige insisteren på ikke at bruge joypaddets skulderknapper til figurskifte, men i stedet have flere funktioner på samme knapper, er det nok til at skrabe topkarakteren af.
Udover denne anke, kan jeg dog ikke være andet end begejstret over dette LEGO-spil. Hvor LEGO City Undercover leverede en fantastisk solooplevelse og Marvel Super Heroes diskede op med den klassiske TT Games-formular i en stor sandkasse, så føles The LEGO Movie The Game meget mere som LEGO, og derfor en hel del friskere end de sidste mange licensspil fra udvikleren.
Det virker kort sagt som om TT Games har tænkt godt og længe over hvordan de bedst muligt kunne udnytte filmens præmis. Det lykkedes til fulde. Fans af spillene får meget af det, de allerede kender, fans af filmen får både dele af den, men også en ny oplevelse, og fans af klodserne får et spil, der på alle måder føles som LEGO. Godt gået.