Dansk
Gamereactor
artikler

8K, QLED og Fremtiden

Vi besøgte nogle af hovederne bag Samsungs QLED-strategi, og lærte mere om 8K-opløsning.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Arrangementet var mest ment som en klassisk "tech brief" omkring 8K - og ikke overraskende med Samsungs nye Q950R som hovedattraktion, sat op imod sidste års 4K-topmodel Q9F. Andre laver også 8K - men selvom nogle er lanceret internationalt er netop denne model lige nu den eneste med i de danske butikker (og på Gamereactors kontor).

Til dagens arrangement havde man fløjet et kæmpe hold ind fra Korea, inklusiv hovedingeniøren fra Samsungs Visual Display-hold, og ansvarlig for R&D, Simon Dongbae Lee. Herudover havde man også fløjet flere ind fra det europæiske hovedkontor i England.

Herefter fulgte en længere omgang med teknisk gennemgang af teamets daglige arbejde med særligt skalering, billedkvalitet, og generel optimering hos det dedikerede Picture Quality Department. Sammenligningerne mellem de to fjernsyn var i øvrigt ekstremt overbevisende, og som alle fremmødte var enige om, så var Q9F ikke dårligt - Q950R var bare bedre i alle aspekter, både farve, betragtningsvinkel, sortniveau, og billedstøj på gengivelse af lavopløst materiale.

8K, QLED og Fremtiden
Dette er en annonce:

Samsung kunne også meddele at andelen af solgte paneler er steget, Samsung forventer at salget mere end firedobles frem mod 2020, og mere end fordobles yderligere herfra frem i 2021, godt hjulpet på vej af at OL i Tokyo vil være i 8K.

Der blev brugt en del tid på at gennemgå den forbløffende kraftige Quantum Processor som Samsung benytter sig af til billede- og lydbehandling, og særligt den måde som deres maskinlæring fungerer på med AI-læring fra kildematerialet blev gennemgået ganske minutiøst. Samsung har ganske enkelt indsamlet massive mængder data, og har derigennem kunne lære sine systemer hvordan at et billede skal se ud, og hvad "endemålet" er, således behøver systemet ikke at gætte på hvordan et stærkt komprimeret billede burde se ud - den ved det allerede. Brugen af Machine Learning og AI fungerer så godt at systemet ikke behøver at være konstant online for at opdatere sig fra en central database - men kan nøjes med at få firmware-opdateringer løbende. Der blev dog diskuteret at dette ville være optimalt i et fremtidigt scenarie, men at det rent praktisk ikke var optimalt at kræve at fjernsynet altid ville være tilsluttet internettet - derfor Samsungs beslutning om at lave en integreret løsning indbygget i.

Og hvordan virker det så? AI-opskaleringen laver et mere skarpt billede ved ganske enkelt at fjerne "mellemfarverne" i billedet, samt ved hjælp af føromtalte database at kunne gætte ekstremt kvalificeret på hvordan at omridset af de enkelte elementer skal være, såkaldt "Edge Restoration", der også går i dybden med detaljerne. Herudover er der brugt store ressourcer på at undgå hakkede kanter, og særligt algoritmer til bekæmpelse af billedstøj er der fokus på. Her var forskellen mellem sidste års, og dette års flagskibsmodeller ret tydelig, særligt når det var halvdårlige Youtube-videoer i 1080p - eller mindre.

8K, QLED og Fremtiden
Dette er en annonce:

Databasen der bruges har Samsung skabt fra bunden, den er opbygget omkring en masse materiale i forskellig opløsning, og særlig opmærksom har været givet til at have det samme materiale liggende i både SD, 1080p, 4K og hvor tilgængeligt 8K. Herudover har man været i stand til at skaffe store mængder 8K-materiale fra filmindustrien, således at systemet på forhånd har fakta om hvordan at slutresultatet optimalt ser ud. Systemet klassificerer materialet i kategorier, sammenligner, og beregner de forskelle der er, og laver så en Picture Formula, den definerer simpelthen hvordan at man går fra det ene til det andet billede rent processmæssigt. Dette gemmes i en Fomular Bank, og det er denne "Bank" af processorviden som gemmer sig i fjernsynets processor, og da disse formularer fylder uendeligt lidt i forhold til den database der har lagt grunden for beregningsmodellerne, så er der ikke behov for at fjernsynet er konstant online. Når firmwaren opdateres så opdateres Formular Bank også. Ret smart og forbløffende velfungerende.

Men nu er billedkvaliteten også ganske vigtig, og Samsungs term for det hele er "Q Picture". Man har arbejdet meget med at placere lyskilderne rigtigt med flere og mindre LED-blokke, og så benytter man et VA-panel der sammen med de foregående metoder skulle sikre at der ikke mistes kontrast, og opnås en bedre betragtningsvinkel, samt ingen lækage af lys, og bedre farver. Dette har man kunne gøre ved at tilføje fysiske lag oven på panelet, der ikke bare gør lyset uniformt, men det koncentrerer det også. Betragtningsvinklen er da også ret imponerende.

8K, QLED og Fremtiden

Gaming-delen er meget åbenlyst et stærkt salgsargument, og det er overraskende nok også et reelt fokusområde for Samsung. Panelet har fået reduceret sin responstid fra 112ms til 13,5ms, for at sætte det i relief, så svarer 16,7ms til et billede ved 60Hz. Der er Free Sync indbygget, men måske vigtigere, så har man lavet en Dynamic Black Equalizer der rent faktisk virker, jeg har sjældent været så imponeret over en direkte tech demo, men slår man det til på fuld styrke, så dukker der pludselig ikke bare detaljer, men også nye fjender op på skærmen der indtil da havde gemt sig i mørket - vel og mærke uden at hele skærmen lyser op. Samsung er dermed ekstremt tæt på at lave fjernsyn der snart kommer ned i samme responstid som en computermonitor - og lur mig om vi ikke inden for to generationer også har fået forøget opdateringshastigheden også. Det virker i hvert fald til at Samsung - med Gamereactor-briller på - virkelig gør en indsats for at kunne levere det bedste og mest åbenlyse valg til konsolfolket.

Som en lille bonus har Samsung fået indbygget DSP i fjernsynet, og via en lille mikrofon i fjernbetjeningen kan fjernsynet kalibrere sig fra de værste refleksioner og stående bølger - særligt for dem der hænger deres tv op på væggen med møbler lige nedenunder kan dette gøre en kæmpe forskel. Det er ikke på niveau med rigtig rumkalibrering, men det er stadig en klar forbedring. Den måde billedeskaleringen er lavet på med klassifikation af forskellige typer scener er ligeledes til stede i lyden med Adaptive Sound-mekanismen, særligt ved sportskampe var dette ganske overbevisende. Det fungerer mindre som maskinlæring og mere som Deep Learning via Neural Network, men for slutbrugeren er det samme resultat. Ganske imponerende teknologi for noget der trods alt bare er et fjernsyn.

8K, QLED og Fremtiden

Af de mere smarte features kan nævnes at Samsung bruger et åbent økosystem, det betyder blandt andet at de tilbyder Apple TV, og der er en række smarte integrationsmuligheder som informationsoplysning, samt billeder af forskellige mønstre og kunstværker. Af de mere smarter så vi demonstreret en and i vand, hvor højden matcher tiden på dagen, blade bag et gardin der bevæger sig efter aktuelle naturforhold, fotos der bliver lavet om til en tegning. Mange små sjove tiltag for at få fjernsynet til at integrere sig bedre i stuen i stedet for at være en stor sort firkant når det er slukket. Mange af disse features er udviklet på baggrund af feedback fra brugerne, og selvom at der også er noget marketing i det, så synes det åbenlyst at mulighederne er indtænkt for at gøre produktet mere anvendeligt for køberen, og ikke kun fordi at det er smart.

Alt i alt fik Samsung demonstreret hvordan at deres nye QLED-fjernsyn ikke bare gør 8K mere tiltrækkende, men også at man helt klart har forbedret billedstøj, farve- og sortgengivelse samt betragtningsvinkel i forhold til sidste års model. Ikke at de gamle 4K-modeller som sådan er dårlige - de nye er bare åbenlyst bedre. Min eneste kritik er at man ikke fik et Q950R med hjem, for selvom at de fleste nok kun vil bruge det til 4K et år eller to endnu, så er det stadig på alle måder et af de absolut bedste 4K-fjernsyn på markedet.



Indlæser mere indhold