Dansk
Gamereactor
artikler

Alt om E3 - Sony

Sonys pressekonference er den anden på årets E3-messe. Læs her når Jonas fortsætter vores serie om E3 over de næste par dage.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

For at få en idé om, hvordan Sonys pressekonference kommer til at tage sig ud, må man kaste et blik på Microsoft og Nintendo. Xbox 360 bliver i højere og højere grad et mediecenter til musik, film og naturligvis spil. Og med Wii U vælger Nintendo igen at begive sig ud på et marked, der er lidt vanskeligt at placere. Det efterlader Sony som det eneste nogenlunde traditionelle spilfirma, der producerer konsoller i dag, og selv om mange investorer ser det som en svaghed, så ser jeg som spiller det som en styrke.

Og det er netop det som jeg tror, at Sony vil lægge meget vægt på. Mens Microsoft satser på store spil Xbox 360 og Nintendo næsten er stoppet med at udgive titler til Wii, så kommer Sony med deres formodentlig største satsning til PlayStation 3 nogensinde for virkelig at understrege, at deres E3 handler om spil til hardcore-segmentet, og at de ikke har glemt, hvem der er deres fans.

Det største enkeltstående spørgsmål handler dog ikke om spillene, men i stedet om PlayStation 4 og spekulationerne har længe handlet om, hvad der vil ske. Jeg tror dog absolut ikke, at Sony vil vise PlayStation 4 frem på E3. Selvfølgelig vil man gerne komme med en ny konsol før Microsoft, men at vise den nu og dermed dræbe PlayStation 3-salget inden det spiltunge efterår, lyder som et økonomisk selvmord i mine ører.

Tværtimod er det tid til at styrke PlayStation 3 nu. Trods Sonys økonomiske krise, har man erklæret, at man vil lade PlayStation-afdelingen fortsætte uændret, og det giver selvfølgelig afdelingen mulighed for at satse fremadrettet. Det er noget, jeg tror, at vi kommer til at mærke i form af blandt andet endnu en prissænkning på konsollen. Eftersom Microsoft nu nærmest er tvunget til at sende en Kinect med hver enhed, har Sony indset, at PlayStation nu tilsyneladende er billigere at producere end den værste konkurrent, og det har man helt klart tænkt sig at udnytte.

Dette er en annonce:
Alt om E3 - Sony
Der er blevet spekuleret i, at Sony måske vil gøre deres Slim-enhed endnu mere slim på årets E3. Det der taler imod er manglen på rygter. I dag kan ingen store projekter holdes hemmelige.

Så jeg tror, at vi kommer til at en virkelig aggressivt prissat PlayStation 3-enhed annonceret på E3, formentlig under 1600 svenske kroner og sandsynligvis også inklusiv en måneds PlayStation Plus-abonnement. For hvis der er noget som Sony er dårlige til, så er det at markedsføre deres egne tjenester og udgivelser. Prøv at overveje, hvor stille der har været omkring God of War Ascension eller PlayStation All-Stars Battle Royale sammenlignet med, hvordan Microsoft næsten dagligt slipper information ud omhandlende Halo 4, eller hvordan Nintendo generøst deler billeder og trailers fra Mario Tennis Open.

Derfor vil det være en genistreg at markedsføre guldgruben PlayStation Plus bedre, da den rent faktisk for alvor begynder at blive pengene værd. En måde at gøre det på er naturligvis gennem gratis måneder, så folk vænner sig til de gratis spil, hvilket helt sikkert vil få flere folk til at bruge penge på tjenesten efterfølgende. Microsoft gør det på samme måde med Xbox Live Gold og nyder stor succes.

Derefter kan man fokusere på, hvordan Sony fylder på med spilrelateret materiale, mens konkurrenterne satser på alt muligt andet end spil.

Dette er en annonce:
Alt om E3 - Sony
Sony vil sandsynligvis ikke fokusere så meget på multimediefunktioner under sin præsentation. Dels har man tabt den kamp mod Microsoft, og derudover er XMB-menusystemet forældet og forhindrer en mere smidig anvendelse for den gængse bruger. Derfor kommer det i stedet til at handle om... spil, hvilket jo bestemt ikke er det værste.

I år har Sony valgt at præsentere alle (eller måske "bare" de fleste) af sine spil inden E3. Og det er bestemt ikke nogen dårlig samling titler man viser frem - et par eksempler er ovennævnte God of War: Ascension og PlayStation All-Stars Battle Royale, men også Little Big Planet Karting og Sly Cooper: Thieves in Time er blandt titlerne. Desuden er der selvfølgelig Last of Us som vi trygt kan forvente at se mere fra på Sonys pressekonference.

Alt kommer måske ikke ud i år for at man undgår, at spillene stjæler hinandens salg, men der skal ikke herske tvivl om, at man går et rigtig tung spilefterår i vente til PlayStation 3, og forhåbentlig formår Sony at være bedre til at skabe hype omkring deres titler, end de plejer at være. At Sony vælger at gøre det på denne måde, betyder ikke, at man kommer til at savne overraskelser, tværtimod. Jeg tror dog, at det kommer til at handle om et andet format, nemlig PS Vita.

Sonys lille håndholdte har som bekendt fået en hård start, noget der ofte ses bort fra med argumenter om, at det minsandten heller ikke gik godt for Nintendo 3DS fra start af. Nu solgte Nintendo 3DS dog over dobbelt så hurtigt, hvilket blev anset for en katastrofe og medførte, at Nintendo choksænkede prisen. Det giver en idé om, hvordan det egentlig går for Sonys enhed.

Alt om E3 - Sony
Regn med storsatsning på PlayStation Plus, som bare bliver bedre måned for måned.

Og eftersom man tager sig tid til at præsentere så mange PlayStation 3-spil på forhånd, så tror jeg også, at man på E3 kommer til at bruge meget tid på at forklare, hvorfor PS Vita er den håndholdte enhed man skal satse på, hvis man vil have det så sjovt på farten som det er menneskeligt muligt. Det kommer til at inkludere en masse håndholdte versioner af serier, som allerede findes til PlayStation 3, men som så bliver udviklet af mindre kendte studier. Her tror jeg, at vi kan regne med blandt andet Killzone, God of War og måske oven i købet Gran Turismo.

Jeg tror dog, at Sony snart har lært sin lektion ved at gøre det på denne måde. Disse håndholdte spil er ikke lige så gode som deres forlæg på konsollen, og sælger derfor heller ikke nær så godt. Derfor måtte man prøve noget nyt og det er præcis, hvad jeg tror, at Sony har tænkt sig at gøre. Årsagen til at det primært har været PlayStation 3-spil, der er blevet afsløret i løbet af foråret, beror på, at deres E3-præsentation fremfor alt kommer til at handle om det lille håndholdte vidunder.

Alt om E3 - Sony
PS Vita har fået en langsom start, men på E3 lader Sony til at gøre alt, hvad de kan for at vende trenden. Forvent fremfor alt nye spil og tjenester samt måske oven i købet en prissænkning.

Præcis hvad det bliver, kan vi selvfølgelig kun gisne om, men jeg tror på nogle store overraskelser, når det kommer til spil og tjenester til PS Vita. Sony ved, at hvis det ikke bliver bedre for enheden i år, så er der en overhængende risiko for, at det rent faktisk aldrig bliver bedre. Jeg kender ikke til en eneste konsol, der floppede under hele sit første år, for derefter at komme på fode igen. Dette ved Sony også, og de vil sikre sig, at de ikke bliver en del af den statistik.

Eftersom Sony har så stor en egenproduktion, bruger de sædvanligvis færre ressourcer på tredjepartsspil. Men hvis Microsofts samarbejde med Activision om Call of Duty fortsætter, så tror jeg, at vi kan regne med, at Sony gør noget tilsvarende med EA og Medal of Honor. Battlefield 3 har vist, at selv ikke Call of Duty er urokkeligt, og derfor er det et klogt valg af Sony, og Medal of Honor er et spil, vi derfor sandsynligvis får at se på denne pressekonference.

Alt om E3 - SonyAlt om E3 - Sony
Til PSP kom der intet rigtigt Killzone, men vi måtte i stedet nøjes med Killzone Liberation, mens Gran Turismo PSP var et halvt årti undervejs. Forvent at begge serier kommer til at få betydeligt bedre behandlinger til PS Vita og kan dukke op allerede på årets E3

Noget jeg derimod regner med, kommer til at få en meget mindre rolle på messen, er Move. Det er bare at indse, at investeringen er tabt. Der er ganske vist blevet solgt et anstændigt antal enheder, men mange spillere har mere én, så det samlede antal viser ikke antallet af husstande, der har investeret i den bevægelsesfølsomme enhed. Derudover har tredjepartsudviklerne ikke vist specielt stor interesse i at bruge enheden. Vil Sony sælge billigere konsoller, kan de ikke sælge en pakkeløsning med Move inkluderet, og de kan ikke bruge for mange kræfter på at lave spil specifikt til Move, så folk oplever, at de mister noget ved blot at købe konsollen.

For at opsummere, så tror jeg, at Sonys pressekonference ville have været messens største tilløbsstykke, hvis det ikke var fordi, at Nintendo har tænkt sig at vise en ny konsol. Men har du en PlayStation 3, så kommer Sony til at gøre alt, hvad der står i deres magt for at forklare dig, hvor smart det var af dig at købe den, og de vil forkæle dig med en masse gode spil. Har du ingen konsol, så får du hurtigt lyst til at storme ud for at købe en, for så hot som Sony kan vise sig at blive i 2012, det har de aldrig været tidligere.

Artiklen om Microsoft: Alt om E3 - Microsoft

Alt om E3 - Sony


Indlæser mere indhold