Gamereactor Internationalt Dansk / Svenska / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Log ind medlem


Glemt kodeordet?
Jeg er ikke medlem, men det vil jeg gerne være

Eller log ind med en Facebook-konto
Gamereactor Danmark
artikler

Gamereactor debatterer: Er Switch den næste Wii (U)?

Nintendo er tilbage som vi kender dem. På godt og ondt.


Spilindustrien har brug for en stærk og selvstændig Nintendo. Mens Microsoft og Sony er i konstant konkurrence om at lave den mest kraftfulde konsol og eksklusive spil - der med realistisk grafik kan vise hvad konsollen er i stand til - så har Nintendo i mange år stået på siden. Ikke fordi de ikke kan følge med, men fordi de fylder et hul i markedet, som de andre ikke koncentrerer sig om. Nintendo er innovativ, firmaet der sætter godt gameplay foran alt og snart det eneste firma, hvis spil altid virker på udgivelsesdagen - ikke noget med at skulle downloade en 5 gb day-one patch. Alt det er stadig sandt, men alligevel kan jeg ikke lade være med at bekymre mig om Switchs fremtid.

Konsollen:

Ideen er simpel, men alligevel så effektiv. En hjemmekonsol, du kan tage med dig, og fortsætte spillet på farten. Som skribent for Gamereactor involverer det ofte lange flyveture rundt i verden, og alene tanken om at tænde Zelda: Breath of the Wild eller Skyrim i flyet får mig til at ryste af begejstring. Og i en tid hvor lokal multiplayer på konsoller bør være på Greenpeaces liste over truede dyrearter, er det rart at se Nintendo lægge så stor vægt på det. Switch har potentialet til at opfylde ethvert behov: brug for en ny hjemmekonsol? Tjek. Brug for en ny handheld? Tjek. Brug for at spille lokal multiplayer med vennerne? Tjek. Switch kan det hele, men er det en "jack of all trades, master of none"-situation vi er ude i? Det virker ikke usandsynligt.

Batterilevetiden var fra begyndelsen et aspekt jeg frygtede, men er senere blevet positivt overrasket. At få lov til at spille Zelda: Breath of the Wild i tre timer på min transport er godkendt. Ikke imponerende, men godkendt. Levetiden afhænger også af spillet, så et mindre krævende spil vil holde længere end et bæst som Zelda.
Styrkemæssigt er Switch ikke en konsol der skal konkurrere med Playstation 4 og Xbox One, men det var heller aldrig planen. Switch er, ligesom sine to ældre søskende, ikke interesseret i at lægge arm med konkurrenterne. Vi har ikke brug for endnu en konsol, der kan få Rise of the Tomb Raider til at se realistisk ud - dem har vi allerede nok af. Vi har brug for en konsol, der giver skæve oplevelser som Arms - et spil der, i min optik, både kan ende som det næste Splatoon eller blive kedeligt efter 5 minutter. Pointen er, at de tør satse på spillet. Problemerne sker ikke, når Nintendo forsøger at skille sig ud. Problemerne sker, når Nintendo forsøger at følge med.

Online:

For første gang hopper Nintendo med på "betal-for-at-være-online"-bølgen, hvilket er et naturligt træk - især når man kigger på indtjeningen hos konkurrenterne - men stadig et forkert træk. Nintendo har gang på gang bevidst, at de ikke forstår online-markedet, og Switch understreger kun den påstand. Du kan ikke tale med dine venner direkte fra din konsol. I stedet skal du downloade en app til mobilen, der tillader dig at tale med dem, du spiller med. Jeg mener... hvad? Jeg ved ikke, hvad jeg er mest imponeret over: at de forsøger at kommunikere det ud som en god ting, eller at der på intet tidspunkt i mødelokalerne, var en person der rejste sig og foreslog en anden retning. Hvilken som helst anden retning.

Yderligere "får" man et nyt (S)NES spil hver måned, og når måneden er ovre, er låneperioden også. Spillet bliver taget fra dig og udskiftet med et nyt spil, du igen kan spille én måned. Dette skal ikke blive en simpel sammenlignings konkurrence mellem de tre konsoludbydere, men det er svært ikke at kigge på Games with Gold og Playstation Plus i denne omgang. Nintendos service er latterlig sammenlignet med Sonys og Microsofts ydelse. Latterlig! Og der skal nok være forsvar som: "jeg vil hellere have et SNES-spil end det skrammel Sony/Microsoft tilbyder", men lad os se bort for kvaliteten af spillene. Playstation Plus tilbyder seks spil hvert måned, som du får lov til at beholde, indtil du ikke er abonnent længere. Nintendo lader dig kun låne det i 30 dage. Det beviser blot, at de stadig er bagerst i online kapløbet. Et kapløb de tidligere ikke rigtigt gad deltage i, men nu har indtaget en plads ved startlinjen. Og det er pinligt åbenlyst, hvor dårlig deres kondition er på det marked.

Spillene:

Dette er sjovt nok punktet, der både giver mig lyst til at skaffe en Switch og får mig til at frygte for dens fremtid. Lad mig forklare: du behøver kun at kigge flygtigt på Zelda: Breath of the Wild før du får lyst til at købe konsollen. Og for alle os der aldrig købte en Wii U - lad os bare sige størstedelen af os - så er et spil som Mario Kart 8 en velkommen overraskelse. Overfør endelig flere Wii U titler, for der er ingen grund til, at de skal dø sammen med konsollen.

Kigger man på de andre offentliggjorte spil, begynder jeg at blive nervøs: Rayman Legends? Disgaea 5? I Am Setsuna? Dette er spil der udkom henholdsvis 2013, 15 og 16. Hvor er de nye spil som Mass Effect: Andromeda, Battlefield 1 eller Red Dead Redemption 2? Rygterne fortæller også, at det er den første udgave af Skyrim, der bliver flyttet til Switch. Ikke Definitiv Edition til Playstation 4/Xbox One, men det oprindelige fra 2011. Og den rapporterede latter, da Respawn blev spurgt om Titalfall 2 kom til Switch, som om selv forslaget er en joke. Det lover ikke godt. Hvis konsollen ikke engang kan køre spil, der bliver udgivet i år, hvad håb har den så for at overleve? Jeg vil ikke spå katastrofe endnu, men der er grund til at være bekymret. De kan stadig nå at offentliggøre nye spændende titler inden udgivelsen, men helt ærlig, hvis de havde en joker gemt i ærmet, ville de allerede have vist den.

Som jeg ser det, så ved vi allerede i år, hvorvidt Switch er blevet en Wii eller Wii U. Dette bliver enten en lancering, hvor konsollen pludselig befinder sig i alle hjem, hvilket opfordrer spiludviklere til at designe spil kun til Switch, eller det bliver en hurtig og brutal død. Switch kan ikke overleve kun på first-party spil - det bevidste Wii U - så hvis den ikke slår igennem i starten, kan jeg ikke forestille mig, at det vil ske senere hen. Og denne gang vil en brutal død ikke kun dræbe konsollen, men måske også Nintendo som konsoludbyder. Jeg tror ikke på, Nintendo har endnu en konsol i sig, hvis dette bliver endnu en Wii U katastrofe, og selv om en fremtid med Nintendo-spil til Playstation og Xbox lyder tiltrækkende, så er det ikke det, jeg hepper på. Spilindustrien har brug for en stærk og selvstændig Nintendo. En Nintendo der til tider dummer sig, og andre gange virker de håbløst forældede - jeg kigger på dig smartphone app - men som man altid kan kalde innovative. Og den innovation og modet til at tage chancer er vigtig. Ellers ender vi i endeløse forudsigelige fortsættelser. Og hvem gider det?