Så er Game of the Year i gang, og vi har en række spændende kategorier at få afgjort imellem nu og nytårsdag, og du vil hver dag kunne læse om en ny vinder, samt de tre opløbere der var lige ved at tage sejren. Er du i tvivl om hvordan vi har fundet frem til årets vindere, så kan du læse mere om proceduren samt filosofien bag afstemningen lige her.
Vinder: Uncharted 4: A Thief's End
Allerede fra åbningen hvor du bliver jagtet på havet midt under en storm, ved man, at Naughty Dog ikke kun har levet op til forventningerne. De overskred dem. Lad os være ærlige med hinanden: vi vidste alle sammen godt, at Uncharted 4 ville blive et flot spil. Vi vidste alle sammen, at de ville sætte standarden for, hvor flot et spil på Playstation 4 kan se ud. Og alligevel formåede de at overraske os. Fra at svømme under vandet, og bruge mere tid på at nyde omgivelserne, end at bevæge sig videre i historien. Fra at gå rundt i sin lejlighed, og metodisk træde ind i alle rum, bare for at suge alle detaljerne til sig. Fra at gå rundt i en by, der for mange år siden var fyldt med liv, men nu er gået tabt til tiden og efterladt til naturens hårde hånd. Der var altid noget nyt at forbløffes over.
Grafikken strækker sig også til ansigtsanimationerne, der i klassisk Naughty Dog stil, er længder foran konkurrenterne. Som få andre, kan de skabe karakterer, der føles i live, og dette ikke kun på grund af den fremragende dialog eller stemmeskuespillet, men også fordi ansigtsanimationerne er så detaljerede. Vi er vant til, at munden ikke altid følger stemmen i selv de største AAA-spil. I Uncharted 4 formår munden ikke kun at følge stemmeskuespillet. De formår at vise koncentrationen i Nathans ansigt, når han prøver at besejre sin kones high-score i Crash. Og bekymringen i hans ansigt, når han kigger på kvinden han elsker, velvidende, at han kommer til at volde hende sorg, hvis hun fanger ham i løgnen, han lever. Uncharted-serien blev tidligere ofte sammenlignet med Indiana Jones, i håb om at serien nogensinde kunne se bedre ud end filmene vi er vokset op med. Når Indiana Jones 5 kommer ud, er det filmen, der skal forsøge at se flottere ud end spillet.
Runner-up: Battlefield 1
Endnu et år. Endnu et DICE-spil på listen over bedste grafik. Sidste år tog Star Wars: Battlefront fortjent prisen, og selv om det svenske firma ikke står øverst på skamlen i år, så har de meget at være stolte over. Solen ligger tungt i horisonten, når den belyser det mudrede, støvede og brændende kampområde. 1. verdenskrig har været en beskidt krig med dårlige forhold i skyttegravene og få ressourcer. Ganske enkelt et helvede. Kun DICE kan få det til at se så vidunderligt ud.
Runner-up: Firewatch
Du ved bare, at når spiludviklerne forsyner dig med et kamera i spillet, hvor billederne du tager, kan blive printet ud og sendt hjem til dig, så er grafikken enestående. Og det er tilfældet her. Henry er en af de sjældne hovedpersoner, der faktisk har noget fedt på knoglerne, så han bevæger sig ikke hurtigt gennem skoven. Han traver langsomt i sit stille tempo. Det kunne være frustrerende, men når verdenen er så varm, detaljeret og farverig, er det altid en fornøjelse at vandre en tur med Henry. Firewatch er langsomt, men netop derfor formår man at sætte ekstra pris på dens skønhed.
Runner-up: Titanfall 2
Når man taler Titanfall 2, taler man ofte gameplay. Mobiliteten i at løbe langs væggene, kaste en granat i farten, mens du hopper over på væggen overfor, er flydende gameplay, når det er bedst. Nogle gange kan det dog betale sig at stoppe op og nyde sceneriet. For der er altid noget at kigge på. Respawn udnytter deres sci-fi scenarie til det yderste, ved at skabe farverige verdener og våben der bringer liv til et spil, hvor du skal dræbe. Gameplayet i Titanfall 2 er verdensklasse og ideerne mange, men husk nu at nævne grafikken, næste gang du taler om spillet. Den er blandt årets bedste.