Dansk
Gamereactor
artikler

Jim Carreys fem bedste præstationer

Vi har tidligere rangeret De Niros fem bedste præstationer, så nu fortsætter vi til en af komikkens absolutte søjler.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Jim Carrey er en ikonisk skuespiller, der er bedst kendt for sine præstationer i et væld af komedier, men som du sikkert ved i forvejen, så gemmer der sig mere under huden end man umiddelbart skulle tro, og han har en bredde i sit skuespil, som jeg personligt altid har sat pris på. Nu er han ifølge eget udsagn (på en måde) gået på pension, men vil stadig optræde i den tredje Sonic the Hedgehog-film. Selv om rollen som Dr. Robotnik næppe er den, vi vil huske ham mest for, er der masser af andre gode roller, og her er mine fem favoritter ...

5. The Majestic (2001)

Femtepladsen er helt sikkert den mindst kendte af de film, der er med på denne liste. Men jeg har altid godt kunnet lide denne glemte perle. Carrey spiller en mand, der mister sin hukommelse og uforvarende og ubevidst påtager sig en anden mands identitet. Det er en film, hvor Carreys alvorlige side skinner igennem ved mange lejligheder, og hvor hans evner som skuespiller også er tydelige i mange scener. Det er den slags film, som var en del af en række mere seriøse roller, han spillede i samme periode. Efter at have forkælet os med en række komiske roller viste Carrey, at han mestrede dem lige så godt.

Jim Carreys fem bedste præstationer

4. Dumb & Dumber (1994)

Det er ikke let at spille dum. Lige så meget som dette er Carreys film, er det også Jeff Daniels', og det er i scener, hvor de er sammen, at den er bedst. Men det er trods alt Carreys liste, og i rollen som Lloyd skinner han virkelig. Det særlige ved at spille en karakter af den type er, at man er nødt til at tro på de dumme ting, der bliver gjort og sagt. Carrey får det til at fungere, og hans skuespil får mange af scenerne til at skille sig ud. I bund og grund er der også et meget sjovt manuskript her, som Carrey tager til et niveau, der placerer denne præstation på listens fjerdeplads.

Dette er en annonce:
Jim Carreys fem bedste præstationer

3. Ace Ventura: Pet Detective (1994)

Den ikoniske rolle, der gjorde Carrey berømt, er selvfølgelig også en film og en rolle, der skal være her. Selvfølgelig kan man argumentere for, at karakteren og skuespillet er all over the place, men jeg vil hellere hævde, at det frem for alt er meget konsekvent, hvilket er meget svært at opnå. Ja, det er ret langt ude på mange måder, men Carrey gør virkelig denne særlige karakter til sin egen og til noget unikt. Det viser sig i alt fra hans gangstil til hans udtryk og den måde, replikkerne bliver leveret på. Mange af de bedste præstationer er, når de balancerer på grænsen til at føles improviserede, men stadig passer ind i filmens rammer. Carrey er måske på mange måder lidt Ace i en rolle, der var skræddersyet til ham.

Dette er en annonce:
Jim Carreys fem bedste præstationer

2. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

På trods af hans komiske roller er det i de mere alvorlige roller, at Carreys spændvidde virkelig kommer til udtryk. Jeg vil være ærlig og sige, at denne film ikke er en favorit, men jeg kan ikke lade være med at placere den højt på listen udelukkende på grund af Carreys fantastiske præstation. For selvfølgelig er der noget særligt i kontrasten mellem det, vi er vant til at se ham i, og det her. Alvoren, melankolien og tilbageholdenheden. Carrey føles som en almindelig fyr, hvilket er hele pointen med denne rolle, og selv om filmen ikke er en, jeg personligt sætter særlig stor pris på, synes jeg, at Carrey er meget, meget god i den. De to ting kan godt eksistere side om side, synes jeg.

Jim Carreys fem bedste præstationer

1. The Truman Show (1998)

En skuespillers bedste præstation går ofte hånd i hånd med den film, man synes er den bedste. Den fantastiske The Truman Show er ingen undtagelse, men en stor del af grunden til, at jeg synes, det er Carreys bedste film, er også på grund af hans præstation. Peter Weir har skruet en helt fantastisk historie sammen om en person, der uden at vide det deltager i et realityshow, hvor hans liv bliver sendt 24/7, og det gigantiske globale publikum følger ham siden fødslen.

Carrey håndterer rollen som Truman Burbank perfekt. I denne film føles han både almindelig og unik, ofte behersket med nogle scener, hvor hans unikke ansigtsudtryk sniger sig igennem. Men for det meste føles det ægte. Hver replik, hver scene og så den langsomme erkendelse af, at alt ikke er, som det skal være - Carrey mestrer alt dette perfekt. Jeg har set denne film så mange gange og bliver altid slået af, hvordan Carrey kan skifte mellem følelser så problemfrit, hvordan hans ansigt fortæller mere end bare det, der bliver sagt, og hvordan historien bliver både trist og håbefuld takket være hans præstation. En strålende film og en strålende præstation og i mine øjne Jim Carreys allerbedste.

Jim Carreys fem bedste præstationer

Hvad er din personlige top fem?Indlæser mere indhold