Dansk
Gamereactor
artikler

Tidslinjen: Funcom

Vi har kigget på historien bag adskillige spiludviklere - hvor de kom fra, hvad de har haft succes med, hvor de har fejlet, hvor de står i dag og hvordan deres fremtid ser ud. I første afsnit kigger vi nærmere på norske Funcom.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Funcom er et af de største og mest anerkendte spilselskaber i Norge. De har stået for spillene The Longest Journey, Anarchy Online, Age of Conan: Hyborian Adventures og i det hele taget været med til at sætte det norske afsnit af spilbranchen på verdenskortet. Selskabet har udgivet adskillige spil siden de blev etableret i 1993, og lige nu er de godt i gang med udviklingen af The Secret World, et nyt MMO der allerede synes at have fanget opmærksomheden fra verdenspublikummet. Det her er historien om en lille gruppe drenge der startede med at udvikle sammen i en lille kælder, men sidenhen har vokset sig til Norges største spiludvikler med kontorer i Schweiz, USA, Kina og Canada.

1993: Begyndelsen.
Funcom blev grundlagt i 1993 af Erik Gløersen, Ian Neil, Gaute Godager, Andre Backen og Olav Mørkrid. Deres første lokale var en kælder i Munkedamsveien, Oslo og fra starten bestod arbejdet af forskellige opgaver for distributører og producenter. Det blev til mindre kendte spil til Sega Mega Drive, Super Nintendo og PlayStation, der blandt andet inkluderede Daze Before Christmas, Casper, konverteringer af Samurai Shodown og A Dinosaur's Tale.

1997 - 1999: En ny horisont.
I perioden mellem 1997 og 1998 havde firmaet færdiggjort arbejdet på forskellige konsoltitler, og bestemte sig for at ville sigte mod et ældre og større publikum. Funcom blev uafhængige i 1999, og samme år udgav de deres første storspil i form af The Longest Journey - et eventyr udvikleren havde investeret 21 millioner i. Det var den største spilsatsning i Norge og forventningerne var store - også internationalt.

Et af de interessante punkter omkring The Longest Journey var at det var et "point and click"-adventurespil, der udkom på et tidspunkt hvor genren på det nærmeste var død. Dette hindrede dog ikke spillet i at blive en succes, og med 300.000 solgte eksemplarer var opmærksomheden omkring den lille norske udvikler, større end nogensinde før.

Dette er en annonce:
Tidslinjen: Funcom
Dreamfall: The Longest Journey - Funcoms sidste store singleplayer-spil og efterfølgeren til The Longest Journey.

2001 - 2003: Massivt og større.
Successen med The Longest Journey gjorde kun udviklerens ambitioner større, hvilket i 2001 resulterede i firmaets første MMO, Anarchy Online. Dette bevirkede at Funcom tog valget om i fremtiden at dedikere sig til lige netop denne genre. Anarchy Online modtog generelt favorable ord fra pressen, men alligevel foregik lanceringen ikke helt uden problemer. Mange spillere valgte hurtigt at forlade eventyret fordi det var plaget af store tekniske problemer, og udvikleren måtte dedikere alle sine kræfter til at rette fejlene.

Senere begyndte arbejdet på nye udvidelsespakker til online-rollespillet, hvoraf Shadowlands fra 2003 var den største og fik den bedste modtagelse. Lanceringen af Shadowlands betød også at spillet på ny begyndte at lokke fans til sig, og faktisk modtog udvidelsen flere internationale priser som Best Persistent World Expansion (RPGVault, 2003), Editors' Choice Awards (IGN, 2003), og Outstanding Achievement in Art Direction (RPGVault, 2003).

Tidslinjen: Funcom
Funcoms første MMO - Anarchy Online.
Dette er en annonce:

2005 - 2006: Børsen og drømmene.
Den 20. maj 2008 var det blevet tid til Funcoms næste storsatsning, Age of Conan: Hyborian Adventures. Spillet var baseret på fantasy-serien Conan the Barbarian af Robert E. Howard, og forventningerne var skyhøje. Udviklingen var faktisk allerede begyndt helt tilbage i 2003, men på det tidspunkt havde ambitionsniveauet været ganske lavt. Kombinationen af World of Warcrafts enorme internationale succes og det at Funcom var blevet børsnoteret, betød dog at der pludseligt var ressourcer til noget meget mere ambitiøst. Interessen for spillet blev øget i takt med budgettet, og det hele endte som en gigantisk storsatsning på 150 - 200 millioner kroner.

Tidslinjen: Funcom
Age of Conan er den største norske spilsatsning til dato.

Anmeldelserne var igen generelt positive, og i ugerne efter udgivelsen blev der solgt 800.000 kopier af spillet. Alt så for en tid ud til at køre på skinner, men desværre bristede det billede hurtigt.

Fejl, balanceproblemer, mangel på indhold og andre tekniske problemer ledte til et stort frafald af spillere, og mange valgte at forlade eventyret igen efter de havde brugt mellem tre og seks måneder på det. Det gav problemer. I deres planer havde Funcom budgetteret med at hver spiller mindst skulle blive hængende mellem ni og tolv måneder, for at det hele ville ende rentabelt. Resultatet var at Funcom oplevede et enormt fald i deres aktieværdi, et stort underskud, fyringer, samt at en af grundlæggerne, Gaute Godager forlod firmaet. Alligevel havde Funcom stadig ideer til fremtidige spil.

2009: Genopbygningen.
Efter det enorme arbejde med Age of Conan: Hyborian Adventures, måtte Funcom tage sig til takke med svigtende indtægter og en aktieværdi der blev ved med at falde. Resultatet var at 20% af mandskabet måtte opsiges, samt at Funcom måtte erkende at de ikke længere havde råd til udelukkende at udvikle i Norge. De var nødt til at kigge efter andre muligheder i udlandet, hvor omkostninger og lønniveauet var lavere, og valget faldt på Montreal, Canada - hovedkontoret i Oslo blev dog bevaret. Fra de nye lokaler i Montreal tog man hurtigt beslutningen om at påbegynde udviklingen af The Secret World - den næste storsatsning.

2010 - 2011: I dag.
Funcom er i dag begyndt også at rette opmærksomheden mod de knapt så hårdføre spillere og platforme, hvilket betyder at Android og Facebook også er i udviklerens sigte. I starten af 2011 stod de for udgivelsen af gratisspillet Bloodline Champions, som var et arenabaseret "player vs. player"-spil udviklet af Stunlock Studios.

Det nuværende projekt, The Secret World, bliver et MMO der på mange måder forsøger at skille sig ud fra normen, ved i højere grad at satse på en god historie, unikke opgaver og frasorteringen af mange af genrens mest genkendelige elementer. Man kan derfor blot håbe på at det ikke løber ind i de samme problemer som i lang tid plagede Anarchy Online og Age of Conan: Hyborian Adventures.

Til trods for at Funcom har sat Norge på verdenskortet når det gælder spilbranchen, er den norske spilindustri stadig langt bag den i nabolandende. Sverige og Danmark har stadig udviklere med langt større succesoplevelser, og specielt svenske DICE er blevet kendte for deres Battlefield-serie. Danske IO Interactive kan meget vel komme til at nyde samme succes med genstarten af Hitman-serien.

Det er lidt ærgerligt at Funcom har måtte flytte meget af udviklingen til Canada, og hvorvidt dette kunne være undgået med mere lokal økonomisk støtte, kan man spekulere lidt over. Uanset må man dog tage hatten af for det enorme arbejde Funcom allerede har lagt for dagen, og håbe på at fremtidige lanceringerne kan foregå mere smertefrit.

Tidslinjen: Funcom
Tidslinjen: Funcom
Tidslinjen: Funcom


Indlæser mere indhold