"Jeg legede rigtigt meget med LEGO som barn". Ordene kommer fra den kraftige herre i hjørnet af mødelokalet. Herren med den ikoniske fedora-hat er naturligvis ingen ringere end Markus Alexej Persson - måske bedre kendt som Notch, manden bag Minecraft.
Ved hans side sidder den tynde Jens Bergensten, som er den nye hjerne og fortsatte drivkraft bag Minecraft-successen.
Notch er blevet rig. At prikke til folks lyst til at bygge og skabe er en god forretning. En forretning som vi også i Danmark er kendte for med LEGO-klodserne.
Notch fortsætter: "Da jeg var barn havde jeg en billion sæt smidt en en kasse med klodser, og det er ganske sikkert hvad der har influeret mig som spil-designer. Jeg bryder mig ikke om statiske baner, men jeg elsker spil der kan modificeres. Og det er vel kernen i hvor jeg kommer fra".
Vejen til Minecraft LEGO har dog ikke været så simpel som to store firmaer, der mødtes. Dette samarbejde skyldes nemlig en ganske speciel japansk side. CUUSOO er navnet, og på det seneste er det blevet kendt som siden "hvor man ønsker LEGO-projekter". Siden er skabt af Kohei Nishiyama, og står bag virkeliggørelsen af mere end 60 projekter, der ikke er LEGO. Tanken er enkel: hvis nok folk ønsker det, må ideen kunne betale sig.
Da LEGO fik øjnene op for CUSOO, blev det da også kickstartet med joken, hvis det her fejler, så er det i det mindste på japansk, så der vil ikke være særligt mange der forstår det. Tanken var samtidig, at det her er internettet, det her kommer til at gå stærkt. Rygtet vil spredes. 1000 stemmer og dit projekt bliver virkelighed. Intet skete.
Det første projekt var da også grundet indsatsen fra en ivrig japaner, der gik under navnet @guy. Hans største ønske var en LEGO-model af en undervandsbåd kaldet Shinkai 6500 Submarine. Stædighed belønner sig, siger man, og denne model blev en realitet efter at den LEGO-ivrige japaner havde lokket 1000 mennesker til at skrive under på projektet. Det tog 420 dage.
Alt dette skete tilbage i 2008.
Kort efter blev endnu en japanske model (denne gang af et japansk deep space-fartøj) en realitet. Den første model tog mere end et år om at få 1000 stemmer, men siden da var Twitter blevet en del af LEGOs strategi. Denne gang tog det 57 dage.
Men stadig var der ingen udenfor Japan, der bemærkede muligheden. En international udgave blev lanceret, men med et højere krav. LEGO havde sat kravet op fra 1000 til 10.000 påkrævede stemmer. Efter et hav af Deloreans blev Minecraft en dag foreslået. LEGO kunne se at det fik da lidt opmærksomhed, og så BAM. Det tog 48 timer for 10.000 stemmer.
Lydia Winters fra Mojang fortæller grinende men med nørdet stolthed i stemmen, hvordan LEGOs side blev overbelastet og gik ned.
LEGO Minecraft var en realitet.
Tiden er siden gået med at beslutte sig for, hvordan pokker man får Minecraft og LEGO til at føles rigtigt. Notch tilføjer, at han ved de første udgaver bemærkede, at følelsen af de lange minegange manglede, at fornemmelsen af størrelse udeblev og et eller andet var forkert. Indtil en fan foreslog at gå fra de mere traditionelle 2x4 og 2x2 klodser til små 1x1 plader. Bingo. Microscale virkede. Minecraft lignede nu Minecraft, og et samarbejde mellem verdens førende klodsmagere og den største indiesucces i nyere tid er en realitet.
Kassen med klodser vil bestå af fire kvadratiske moduler, der kan skilles ad og sammensættes som man lyster, naturligvis med en dyb undergrund og en seperat overflade. Og naturligvis kompatibelt med alt det normale LEGO.
Sættets pris er bekræftet til 34.99$, det vil sige lige under 200 danske kroner (mens flere brugere i Europa har konstateret en 1:1 valuta til € og dermed en pris på cirka 260 kroner herhjemme). Der er sat en planlagt udgivelse til sommer 2012. Det vil selvfølgelig blive leveret i en mere utraditionel kvadratisk kasse med 480 klodser og to micro-figurer.
Om dette er starten på en ny bølge af spil i LEGO-udgaver, skal vi ikke kunne sige. Men vi er allerede begyndt at drømme om LEGO Zelda og et hav af andre spilfigurer i klodsform.