Dansk
Gamereactor
artikler

EPOS BrainAdapt - En idealisme og fire produkter

Efter en mindblowing oplevelsesdag hos EPOS vendte vores skribent tilbage efter at have afprøvet forskellige enheder. Følg videre med i en epistemologisk gennemgang af BrainAdapt i forhold til 4 udvalgte produkter: H6pro, H3pro Hybrid, B20, GTW 270.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt
HQ

Meningen var på ingen måde at lave en kæmpe anmeldelse af alle mulige eller umulige dimser fra EPOS. Det var bestemt heller ikke meningen jeg skulle blive så imponeret. Men, som I trofaste læsere allerede kunne fornemme så er jeg blevet blæst lidt væk af hele det koncept med BrainAdapt, som jeg beskrev i den foregående artikel. Der er bare altid en smule ved presseevents og dets lige - det er lidt ligesom kagerne i bagerens vindue: Man kan se dem, men man kan ikke nå dem.

Så, med lidt goodwill fra EPOS (læs: MEGET, hvilket nødvendigvis ikke gør mig udpræget kritisk overfor dem) fik jeg udleveret tre headsets og en mikrofon, som jeg tog med hjem og legede med, hvorefter jeg vendte frygteligt tilbage og konfronterede dem med mine spørgsmål.

Gamereactor har naturligvis allerede anmeldt de forskellige enheder, og det er væsentligt over min teknologiske indsigt, så jeg inkluderer bare anmeldelserne som links, så folk der er interesserede i hardcore gennemgang selv kan gå ind og checke alle specs ud, som I lyster. Hvad jeg var mere interesseret i var ideologien og meningen med de udviklede teknologier: Hvordan BrainAdapt™ har påvirket udvikling af hvert enkelt produkt.

Jeg havde bevæbnet mig med det nye H6PRO Closed (kablet), H3PRO Hybrid ( trådløst), GTW 270 Hybrid (in ear/true wireless/Earbuds), og en mikrofon, B20. Og så gik det løs. Og her må jeg advare om den her artikel: Det er ikke teknisk. Det er ikke dybsindigt videnskabeligt. Det her er en beskrivelse af hvad en helt almindelig person vil føle hvis han bliver udsat for de her 4 produkter. Så hvis du som læser har lyst til at nørde for vildt igennem, så find links til de 4 produkt anmeldelser. For det her er mere som et eventyr med Frodo der for første gang møder et headset skabt med BrainAdapts™ perspektiv.

Dette er en annonce:

Igen trådte jeg foran Torben Christiansen, Director of Technology som allerede havde præsenteret mig for den nye tilgang i min forrige artikel, og han var min guide i denne rejse videre.

EPOS BrainAdapt - En idealisme og fire produkter

Du kan læse vores anmeldelse af H6PRO her

Som med alt andet i den nye måde at tænke lyd på er H6PRO det nyeste skud på stammen over de devices der kommer frem. Kablet, javist og det er med til den evindelige kamp mellem trådløse og kablede headsets, men H6PRO overholder hele den linje som der bliver lagt. Den er enkel, der er ingen blinkende lygter eller ting der kan give en epilepsi med strobelys og fokus er lagt på lydbilledet. Dvs. der er god lyd, der er god komfort, og det er enkelt. Det føles ganske enkelt som høj kvalitet at have i hænderne til forskel fra andre headsets der kan føles skrøbelige, plastikagtige eller man er bange for at røre ved dem fordi de blinker og udsender katastrofelyde når man bevæger sig. En essentiel ting ved H6PRO, der kommer i både acoustic (closed) og open version, er hvordan lydniveauet er tilpasset. Jeg har leget med den lukkede fordi, well, det er en tradition for Gaming headsets.

Dette er en annonce:

Vi har alle sammen prøvet at sidde med et lukket headset, hørt al lyd og skruet op til 200 for bare at kunne føle sig lidt som en del af det spil man prøver at fordybe sig i. Den følelse er aldrig tilstede ved H6PRO, fordi det simpelthen er et ensartet lydbillede, hvilket betyder, at selvom man lyden er skruet ned så har man følelsen af at være inde i lydbilledet og ikke bare sidde og få smidt peaks af oplevelser eller differentierede lyd niveauer alt efter hvordan man holder holdet. Og her er det Torben forklarer mig hvad BrainAdapt™ gør i henhold til det her, og alle de andre enheder de fremstiller: Lyden behøves ikke at være høj eller altomfattende, hvis bare den er god nok. Man kan skrue ned for lyden og ikke bare have den bragende ind som stod du foran højtaleren på Orange Scene på Roskilde. Man behøves ikke at have tinnitus fremkaldende chok effekter som brag der giver tinnitus for at lyden kan omfatte dig og drage dig ind. Og det må man sige H6PRO demonstrerer. Behagelig følelse, høj kvalitetslyd og enkelthed. Og det er også her EPOS med en af deres grundfilosofier kommer ind: Hjernen er ikke kunstig. Derfor skal lyden heller ikke være kunstig. Hvilket vil sige afbildning skal være naturtro, realistisk og således man udelukkende bruger resourcer på det der foregår hvor lyden kommer fra, og ikke forbrænder ens kostbare hjerneaktivitet på at forstå og forholde sig til det man hører fordi det virker for fremmedartet og kunstigt.

EPOS BrainAdapt - En idealisme og fire produkter

<em>Du kan læse vores anmeldelse af H3PRO Hybrid her

H3PRO Hybrid er et helt andet monster. Minimalistisk og sidder meget mærkeligt på ørene. Eller, det synes jeg i hvert fald, fordi i forhold til mine normale oversized all around head og suction cup agtige gaming headsets er H3PRO Hybrid lavet ligesom det andet headset til at det skal minimere følelsen af det er der. Dvs. det er lettere end en del andre headsets, det føles som om det tilpasser sig hovedformen, fremfor ens hoved bare føles forkert hvis man køber det forkerte headset og lyden er... well, lyden er tilsvarende anderledes.

Jeg fik som sædvanlig en lang og uddybende forklaring på rigtig mange tekniske ting, som min stakkels hjerne delvis kunne følge - Hvilket gav mig den info at jo mindre noise cancellation der ville være kunstigt, jo bedre vil hjernen kognitivt kunne behandle alt der foregår, og igennem BrainAdapt™ så er lyden blevet selektivt forbedret, hvilket betyder det ikke nødvendigvis bare fjerner alle de høje lyde, men passivt dæmper den lave del af lydspektret så der er en bedre stabilitet i lydbilledet og hjernen derfor arbejder mindre for at kompensere for unormale lydbilleder.

... eller kort sagt: Jo mere man laver ved lyden, jo mere kunstigt man dæmper alt eller laver om på at fremhæve bare en del, jo værre bliver det faktisk for min i forvejen overbebyrdede hjerne at skulle behandle et lydbillede. Og derfor føles H3PRO Hybrid faktisk meget afslappende at have på. Jeg benytter det selv både til kontor og professionelle møder, fordi det har en klarhed og jeg kan afslappet bruge det, og samtidig kan jeg bruge det in-game når jeg spiller da det både giver en god lyd in-game i kommunikation, men også har et fantastisk lydbillede med spil lyde.

Og nu kommer vi så til de sidste to enheder, jeg prøvede. Lidt forhistorie til In ear true wireless earbuds fra min side: Jeg har haft noget med ... 30-40 forskellige, i alle prislejer. Jeg har trænet med dem, jeg har sovet med dem, jeg har tabt en af dem i toilettet. Men jeg har altid haft en aversion mod at bruge dem til gaming. Så da EPOS lige pludselig lægger sådan nogle på bordet og siger "Det her er en helt anderledes gaming experience" er min naturlige reaktion jo: AHAHAHAHAHAH! YOUR KIDDING! RIGHT!

... måske var jeg lidt mere diplomatisk, men det var i hvert fald det jeg tænkte. Her var en lille dims, der i øvrigt kom i en aluminiumkasse af enorme proportioner, der i hvert fald ikke passede ind i mine lommer, og den skulle kunne erstatte mine rumskibsstørrelses headsets??! I forvejen var jeg relativt imponeret over de minimale størrelser som H6PRO og H3PRO Hybrid bød på, men helt ærligt, når man skal game tager man da ikke tændstikker i ørerne og håber man går on fire af DEN grund.

EPOS BrainAdapt - En idealisme og fire produkter

Læs vores anmeldelse af GTW 270 Hybrid her.

GTW 270 Hybrid er udviklet virkelig unikt igennem BrainAdapt™ og med en kræsen for detaljer som virker som overkill. Fra det øjeblik hvor jeg tog dem i, havde jeg en mærkelig fornemmelse af ikke at have dem i. De passede til mine ører, selvom det var første gang jeg havde dem i, og som gammel amatørmusiker har jeg haft adskillige både billige, lidt dyrere og formstøbte ørepropper i - og de her mindede om de formstøbte ørepropper jeg engang blev overtalt til at købe. De, ligesom GTW 270 Hybrid, sad virkelig anderledes i ørerne.

Forklaringen findes i EPOS har brugt den samme teknologi som man bruger i formstøbte høreapparater til at tilpasse earbuds til ørets form. EPOS har målt på kontaktpunkter inde i ørene og tilpasset GTW 270 Hybrid således de sidder bedst muligt i forhold til de målinger - og selv med mine lettere vanskabte ører, så virker det. De sidder utroligt godt fast (jeg headbanger med dem) og jeg kan have dem på i timevis, uden de begynder at klø eller være irriterende. Og det er jo netop det der er essensen i BrainAdapt™: komforten, det at kunne bære de her earbuds i timevis er jo en del af det, der gør man kan slappe af mens man bruger de her.

Alt ved GTW 270 Hybrid er selv-udviklet, helt ned til softwaren, hvilket gav et helt konkret problem i forhold til kommunikation: De her earbuds havde kun mulighed for mikrofon når man brugte Bluetooth. Hvilket føles en smule åndet, når så mange dele af gaming verden i dag beror på kommunikation. Derfor, henvendte jeg mig naturligvis og hørte om dette blev ændret og hvorvidt det kunne kompenseres for.

Du kan læse vores anmeldelse af B20 her.

Her blev jeg så tilsendt en mikrofon, og da jeg stort set ikke bruger bordmikrofoner, så aner jeg ikke noget om dem - dog var en del af mine kommunikationsfæller over discord ret så imponerede over lyden, mulighederne for indstillinger, og i øvrigt pisse irriterede over den gain knap, der kunne ear rape deres sarte små ører når jeg fik lyst til at være sadistisk. Kort sagt: Mikrofonen virker perfekt, er flot, nice design, skide dyr fordi den kan en hel masse ting som jeg ikke aner hvad er, og er enormt følsom, så hvis jeg hamrer for hårdt i tastaturet, så driver det mine venner på discord til vanvid (læs= læg et stødabsorberende underlag under den og problem solved, mens du har en suveræn lyd)

Et in-ear gaming headset der sidder perfekt... men som ikke har mikrofon i gaming delen... men kun bluetooth forbindelse har mikrofon... Well... Yup, jeg ved hvad I tænker. Jeg tænkte nøjagtigt det samme. Da jeg fik B20 mikrofonen udleveret, så var det ikke det store problem, og jeg må indrømme det gled lidt i baghovedet, fordi lyden er så suveræn som den er, og den frihed at rende rundt med wireless earbuds når man spiller er bare en komfort og frihed uden lige. Men den lå stadig i baghovedet. Nagende, irriterende... Ingen mikrofon!!! Og det var nok et af de mest essentielle spørgsmål jeg havde, da jeg drog ud til EPOS. Hvorfor vil I sende sådan noget på markedet, når det mangler noget så essentielt?

Da jeg slyngede dette spørgsmål ud, skete der to ting: For det første så Torben fra EPOS brødebetynget og en smule skuffet ud, og for det andet så kunne man se hvordan han ærligt smertede ved at svare mig. Uden de typiske bortforklaringer og udenomssnak som man typisk hører når man stiller kritiske spørgsmål til producenter af lige meget hvad, så forklarede han hvorfor GTW 270 Hybrid var blevet sendt på markedet uden mulighed for at lave tovejs kommunikation igennem deres low-latency dongle; det der nok var noget af det vigtigste for gamere hvor hurtig og entydige ordrer er key for at vinde spillet.

Forklaringen var enkel: De var løbet tør for tid. Al software i de forskellige headsets er egenudviklet, og det vil sige da EPOS planlagde GTW 270 Hybrid havde de ligesom alle andre firmaer et budget og en planlægning for hvornår det ikke længere kunne betale sig at udvikle mere i forhold til hvad der kunne sendes ud på markedet. Og det var ganske enkelt her GTW 270 Hybrid var klar til det prioriterede, men bare manglede lige det sidste i software udviklingen.

Jeg vælger at lægge vægt på denne del af historien fordi den viser at selvom EPOS laver noget virkelig godt, så er de stadig underlagt den virkelige verden. De har et budget, de skal tjene penge på det de laver, og de har konkurrenter, der gerne vil fjerne dem. Men det er ærlige omkring det. Og derfor blev GTW 270 Hybrid lanceret med den - i mine øjne - mangel. Når det er sagt, så er kombinationen af GTW 270 Hybrid og B20 bordmikrofon ganske fantastisk, og jeg har anbefalet den til samtlige af mine venner der streamer. De er ligesom jeg var i begyndelsen en smule tvivlende, men de skal nok blive overbevist.

En anden, og for mig vigtigere pointe med lanceringen af GTW 270 Hybrid var EPOS holdning til det, udmøntet i Torbens fortælling om det. Man kunne mærke hvorledes han var skuffet over de ikke fik knækket den nød inden den blev lanceret. Man kunne se hvordan det her pinte ham, fordi han selv kunne stå 100% inde for sit produkt som det var, men han ville gerne bare lige have den her ekstra ting. Som en god udvikler, så kunne han se, hvad han kunne gøre bedre, hvis han bare lige havde lidt mere tid. Og den slags idealisme i udvikling er guld værd; Torben siger det klart og tydeligt, da han selv svarer at lanceringen af GTW 270 Hybrid nok er hans største øv-følelse han kan huske, fordi han vidste han kunne få det til at virke - de havde bare ikke tiden til det.

I alt det her, så er det som jeg ser som BrainAdapt™ i de 4 produkter netop den levendegørelse fra Torben: Lyden skal være så naturtro og høj kvalitet som muligt og lyden er en rejse som aldrig stopper. Så forstår man bedst muligt lyden og derfor har man mere overskud til at handle naturligt, opleve, nyde og leve i lyden. Og EPOS går ikke på kompromis med kvaliteten af den lyd de leverer, de vil hellere så kræve flere penge, og gå efter de forbrugere, der rent faktisk sætter pris på lyd i så høj kvalitet men så også er villige til at betale for det.

Typisk idealistisk for en audiofil videnskabsmand sagde Torben til sidst i interviewet, hvad hans ønske kunne være for den videre færd ind i lydens univers:

<em>Jeg ville ønske at brugerne blev rigere og havde flere penge, så de alle sammen havde råd til at købe bedre lyd.

... og som et slut-indspark, så må man sige at Torben Christiansen, udvikler og lydelsker, nåede sit mål med GTW 270 Hybrid: Små to uger efter mit besøg sendte EPOS en opdatering ud, der enablede mikrofonen så den ikke kun virkede i Bluetooth, men nu også gennem dens low-latency dongle. Det fjernede mit eneste klagepunkt på dette headset. Javist, lyden er ikke lige så god som deres B20, men den er stadig fantastisk klar og præcis som den skal være, for at jeg kan dominere mine modstandere in-game, og mine teammates ved at kunne råbe højere, klarere, tydeligere og mere gennemtrængende. Om det var hensigten personligt at muliggøre det for mig er jeg tvivlende om. Men. Og det her er et stort men i en verden hvor kroner og ører ofte er det vigtigste, og blinkende lygter der ville gøre 70'ernes diskolys til skamme er bygget ind i lavkvalitets headsets. Men. EPOS og Torben vandt denne omgang. De lancerede et headset der havde en fejl i mine øjne. Der er Fantastisk lyd. God kvalitet. Vidunderlig komfort. Og alligevel udviklede de videre på det. Alligevel sørgede de for at den lille sidste detalje, der betyder så meget for kun nogen af gamerne. Alligevel fortsatte de idealistisk med at udvikle på et allerede færdigt produkt, for at optimere den oplevelse. Og det er for mig det der viser hvad BrainAdapt™ også er: En færdig pakke der optimerer hele din oplevelse. Og det er det jeg har set i de her 4 produkter jeg har leget med, og især i historien om GTW 270 Hybrid der heldigvis, ligesom de fleste eventyr ender lykkeligt, og vi kan leve med god lyd og to—vejs kommunikation in-game til vores dages ende.Indlæser mere indhold